Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 8 Martie , 2010
GAZETA VERDE / Asociatia Ecologie Turism Nordica
* Infiintata la inceputul anului 2008, Asociatia Ecologie Turism Nordica, are ca obiective: educarea populatiei in spirit ecologist si cultivarea respectului fata de mediul inconjurator, monitorizarea mediului si a dezechilibrelor ecologice, conservarea si protejarea biodiversitatii, promovarea turismului ecologic si initierea, dezvoltarea si sustinerea proiectelor sociale, culturale si educative.
Sunt toti voluntari. Nu primesc remuneratii, dar nu fac caz din asta si din faptul ca multa lume considera inca, din pacate, ca-si pierd timpul. Din 2008, un grup de tineri pasionati si interesati de ecologie au dorit sa arate ca si in Romania „se poate”. Astfel s-a constituit Asociatia Ecologie Turism Nordica. De atunci, ONG-ul a realizat o lista impresionanta de proiecte.
Una din reusitele Asociatiei Nordica a fost achizitionarea domeniului web fotomaramures.ro, in scopul colectarii si expunerii publicului larg imagini vechi si noi pe diverse domenii din zona Tarii Maramuresului – o arhiva documentara privind varietatea florei, faunei, peisajului maramuresean, precum si a documentelor istoriei zonale (n.b.: in prezent www.fotomaramures.ro are aproape 300 de utilizatori si aproximativ 6000 de postari). Acest demers nu s-a oprit la forma virtuala: in decursul anului 2008 Clubul Fotomaramures al Asociatiei a organizat doua expozitii tematice – „Iarna in Maramures” si „Sighetul in imagini vechi”, participand de asemenea la designul si realizarea afisului pentru lansarea volumului „Ganduri poetice” – autor Stefan Gold.
In toamna anului 2008 membri E.T. Nordica au decis sa vina in ajutorul populatiei si administratiei publice locale din Sighet, pentru a rezolva una dintre cele mai stringente probleme din oras, cea a cainilor comunitari. In acest sens au facut demersuri pentru organizarea, impreuna cu Primaria Sighet, a unui adapost. Tot legat de aceeasi problema, in perioada iunie-august au efectuat trei recensaminte ale cainilor comunitari si s-au deplasat in Ungaria la un adapost de aceeasi factura si cu o experienta de 15 ani, unde au gasit deschidere pentru o colaborare viitoare. In prezent Clubul Prietenii Animalelor al Asociatiei Nordica administreaza hrana si ingrijeste cateii aflati in Adapostul animalelor fara stapan, deschis in data de 28 noiembrie 2009.
Pentru Festivalul de Iarna de la Sighetu-Marmatiei – 2008, membri ai asociatiei au fost inclusi in comandamentul Festivalului, ocupandu-ne de designul si realizarea invitatiilor, programului, afisului, diplomelor de participare si de onoare.
Recent, in urma semnalarii prezentei unor familii de castor pe raul Tisa, in apropiere de Sighet, E.T. Nordica in colaborare cu WWF, cu administratiile publice locale din zona si cu Directia Politiei de Frontiera Maramures au pornit o actiune concertata pentru a declara zona rezervatie de castori, mai ales ca este prima prezenta spontana in ultimii 200 de ani.
Clubul Northern Skaters a demarat o actiune de strangere de semnaturi de la populatia Sighetului pentru infiintarea unui skatepark. Au strans peste 960 de semnaturi, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa depuna la Consiliul Local o cerere de sprijin in acest proiect.
In primavara anului 2009 au reusit sa publice intr-un tiraj de 2000 de exemplare harta „Maramures-Tara veche, biserici fara pereche”, reprezentand Depresiunea Maramuresului cu bisericile de lemn monumente istorice si cele UNESCO, incepandu-se cu aceasta „Colectia de Harti Nordica”.
In perioada martie-iunie 2009, in cadrul proiectului educational "Impreuna pentru o lume mai curata" au colaborat cu cadrele didactice de la Scoala cu clasele I-VIII Vadu Izei, prezentand un slideshow cu titlul „Pasari ale Maramuresului” si tinand prelegeri despre importanta protejarii naturii.
7 octombrie 2009 - proiectul “Apa-prietena mea”, realizat impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures si in colaborare cu Ocolul Silvic Mara, derulat in cadrul Scolii cu clasele I-VIII “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa” din Sighetu-Marmatiei.
Unul dintre proiectele incepute este „Perdeaua Verde” finalitatea fiind constituirea unui brau de vegetatie – arbori de diverse esente – in jurul actualei gropi de gunoi care se afla chiar la intrarea in oras. In primavara anului 2009, in actiunile demarate de catre noi, am inregistrat peste 400 de voluntari, participanti la activitatile de pregatire a terenului si plantare a puietilor. Consideram ca acest proiect se va finaliza odata cu inregistrarea unei perdele viabile in perimetrul avizat, totodata facand loc urmatorului posibil proiect, acoperirea gropii de gunoi cu vegetatie, stiindu-se ca sunt planuri pentru o platforma ecologica in alta locatie.
In aceeasi primavara, la o alta intrare din municipiu – Podul Ronisorii – elevii Scolii “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa” au participat la plantarea unei alte Perdele Verzi, in acord cu campania mondiala “Climate Change Campaign 2009”.
De altfel, toate unitatile de invatamant cu care Asociatia Nordica are contract de parteneriat pentru acest proiect beneficiaza de un numar de puieti – martori, plantati in curtile scolilor/liceelor, tocmai pentru a le aminti celor ce au participat la aceste campanii, de voluntariat, de munca in folosul mediului.
In toamna anului trecut (2009) Proiectul „Perdeaua Verde” a continuat cu inlocuirea puietilor pierduti - cauzata de o vara secetoasa - si inaintarea cu plantarea celor noi, crescand astfel numarul puietilor si lungimea sirului protector de pini din zona gropii de gunoi a orasului.
Toate aceste activitati au constituit un build-up, membri asociatiei cifrandu-se la peste 50 de membri sustinatori.
In urma unui brainstorming cu membri activi ai asociatiei au definitivat un portofoliu de proiecte pentru 2009-2010, printre care o serie de expozitii tematice itinerante („Baia Mare vazuta de bunicii nostri”, „Maramuresul de altadata”, „Vietatile din jurul nostru” etc.), editare de harti, albume si a unui ghid turistic, amenajarea unui traseu turistic montan si lansarea unei colectii de carti de buzunar (Who’s who, documente, istorie locala etc.), initierea unei colectii de istorie locala: documente de arhiva, traditii, patrimoniu, marturii etc. referitoare la toate etniile din Maramures pentru recuperarea memoriei comune.
Lucrarea “O istorie a evreilor la Sighet” – autor Ioan J. Popescu, se doreste a fi prima din aceasta colectie, fiind un studiu monografic privind istoria evreilor la Sighetu-Marmatiei intre 1676 si 1940 (cu marcarea prezentei sporadice in secolele XI-XVII). Volumul contine urmatoarele capitole: Preambul, Cronologie, Introducere (prezente sporadice), Perioada 1676-1800, Perioada 1800-1918, Perioada 1918-1940, Cultura si personalitati, Dictionar de termeni si Anexa (cuprinzand traducerea in limba romana a documentelor la care se face referire in volum). Volumul va contine ilustratii aferente fiecarui capitol.
Proiectul „O istorie a evreilor la Sighet” este considerat ca un drept al tuturor de a cunoaste faptul ca in comunitatea noastra fiecare etnie majoritara la un moment dat si-a pus amprenta ridicand astfel valoarea culturala si istorica a orasului.
In discutii se mai afla urmatoarele proiecte:
„Skatepark”: infiintarea unui skateparc in raza localitatii si organizarea de concursuri si demonstratii de maiestrie.
„Turca – un joc traditional”: reabilitarea acestui joc sportiv si introducerea lui in regim competitional (organizare de concursuri internationale intre copiii sigheteni si invitati);
„Portul popular morosan”: constientizarea populatiei rurale asupra importantei pastrarii originalitatii costumelor traditionale mostenite (organizare de premieri, popularizari media);
„Rezervatia Maramures”: identificarea zonelor ce pot sau au nevoie de a fi incadrate ca rezervatii ale naturii si semnalarea acestora Consiliilor Locale. Sprijin in demararea actiunilor de infiintare de zone protejate.
„Tabara de la Agris”: cursuri de ecologie cu serii de cate zece-douazeci de tineri intr-o locatie cu obiective naturale in apropiere, tinute pe timp de vara, fiecare curs de maximum cinci zile.
Asociatia Ecologie Turism Nordica are cont deschis la Banca Transilvania si are urmatorul cod IBAN: RO46 BTRL 0250 1205 G998 18XX
PERDEAUA VERDE
Una din caile de acces in Sighetu Marmatiei trece prin dreptul depozitului de gunoi a orasului. La cateva minute de oras, turistul are pe partea stanga (venind pe calea ferata) un morman de gunoi pe post de „bine ati venit”, simtindu-se de altfel si lipsa unei perdele de vegetatie care sa foloseasca de adapost pasarilor de talie mica, biodiversitatea fiind foarte saraca in aceasta zona. Aproximativ aceeasi stare de fapt se regaseste si la celelalte intrari ale orasului, in sensul ca nu exista nicio bariera fonica si nicio protectie impotriva prafului ridicat de traficul destul de intens, Sighetu-Marmatiei fiind nod turistic in Depresiunea Maramures. Din aceste motive, Asociatia Ecologie Turism Nordica a initiat proiectul „Perdeaua Verde” care are ca si obiective plantarea unui brau de vegetatie forestiera care sa protejeze imaginea Sighetului si sa atenueze impactul deseurilor asupra naturii si lansarea ideii de „Perdea Verde” in scolile si liceele din oras, astfel incat fiecare scoala sa participe plantand un sir de arbori la groapa de gunoi dar si in curtea unitatii de invatamant.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.