Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 26 Octombrie , 2010
GAZETA VERDE / 750.000 de specii noi
* Lucrare istorica: cel mai complet catalog al vietii oceanelor realizat in cursul unui deceniu. Oamenii de stiinta au finalizat o cercetare lunga de un deceniu al oceanelor planetei, adunand laolalta intr-o amanuntime fara precedent tot ce stim acum despre vietuitoarele marii: „Recensamantul vietii marine”.
„Recensamantul vietii marine” s-a desfasurat pe o perioada de 10 ani si este rodul muncii a 2.700 de cercetatori din 80 de tari, ce au realizat 540 de expeditii si a beneficiat de un buget de 650 milioane de dolari. Studiul si-a propus sa descopere diversitatea, distributia si abundenta vietii marine, obiectiv niciodata urmarit la o asemenea scara pana in prezent. Marile si oceanele planetei sunt mult mai bogate si diversificate in ceea ce priveste viata subacvatica decat se presupunea, a descoperit cea mai recenta si complexa cercetare a vietii marine. Cercetarea a dezvaluit ca apele cele mai populate de viata marina sunt in jurul Australiei si Japoniei si ca cele mai mari grupuri care populeaza marile sunt crustaceele, constituind o cincime din totalitatea vietuitoarelor marine.
Din punct de vedere al diversitatii, numarul speciilor deja cunoscute a crescut de la 230.000 la 250.000, s-au descoperit 6.000 noi potentiale specii si au fost completate descrieri stiintifice la aproximativ 1.200 dintre acestea, iar tipurile de microbi depasesc un miliard. In plus, multe dintre speciile considerate rare pana in prezent s-au dovedit a fi foarte raspandite. Recensamantul a mai permis observarea unor noi legaturi in ceea ce priveste structura genetica a vietuitoarelor marine, demonstrand asadar ca multe organisme au fost gresit categorisite ca facand parte din specii diferite.
In ceea ce priveste distributia, cercetatorii au descoperit organisme vii oriunde au cautat, chiar si in zone cu conditii climatice greu de suportat (acolo unde lumina si oxigenul lipsesc, sau unde apa marii ingheata); au extins habitatele cunoscute pana in prezent si au descoperit ca in mediul marin, extremul devine normal. Recensamantul a descoperit care sunt zonele preferate de vietuitoare, in functie de temperatura si o tendinta a migratiilor in conditii noi, cum ar fi locurile cu gheata care se topeste.
Cat despre abundența, s-a observat un declin in ceea ce priveste numarul pestilor de-a lungul ultimei generatii umane, din cauza activitatilor ce afecteaza habitatul marin, cum ar fi pescuitul. Pentru a se proteja de amenintarea umana, pestii au dezvoltat adevarate metode de aparare, cum ar fi iesirea la suprafata apei de la sute de metri adancime la anumite ore.
Crabul yeti
Recensamantul a aflat ca exista aproximativ 1 milion de specii in oceane. Aproape 250.000 au fost deja descoperite, in timp ce 750.000 raman inca de descoperit. In timpul studiului au fost descoperite 6.000 de specii, inclusiv un crab paros, denumit „crabul yeti“, un calamar de 6 metri si o creveta despre care se credea ca a murit acum 50 de milioane de ani.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.