Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Mai , 2011
GAZETA SIGHET / Agenda de prioritati a Sighetului
* Ioan Barbus, directorul economic al Primariei Sighetu Marmatiei, explica obiectiv si pe intelesul tuturor „tema cea mai fierbinte” a acestei perioade: lucrarile de infrastructura care vor fi demarate in municipiul de peste Deal in perioada urmatoare.
Reporter: Primavara inseamna si plombari aferente si lucrari de infrastructura. Ce strazi ati vizat pentru reabilitare si modernizare in perioada urmatoare?
Ioan Barbus: Sunt doua tipuri de lucrari: lucrari de investitii si lucrari de reparatii. Reabilitari pot sa spun ca sunt doar cele care sunt pe investitii. Exista in acest sens niste strazi intr-un grafic de prioritati aprobat de primar. Intra in primul rand Pandurilor, Rodnei – pe investitii. Iar apoi intra Centrul orasului, care este in reparatie. Tot ca reparatie, str. Gh. Lazar, Silaghi Istvan, Lucian Blaga (fostul Karl Marx, ca s-a impartit in trei).
Lucrarile pe aceste strazi vor incepe in termen scurt. Deja au fost anuntate lucrarile pe SEAP si trebuie sa asteptam perioada impusa de lege, dupa care se face licitatia. Este posibil chiar mai repede de sfarsitul lunii mai sa inceapa lucrarile. Ca de exemplu, prin 5 – 7 mai va fi una dintre licitatii. Sigur ca apoi mai trebuie sa treaca vreo 5 zile termenul de contestare, dar ideea este ca se vor incepe lucrarile cat de repede.
Vom ataca lucrarile pe mai multe planuri, adica se vor face in paralel.
Rep.: Aceste strazi nu vor fi executate de Serviciul Public de Gospodarire Urbana, din subordinea Primariei?
I.B.: Sigur ca si Serviciul Urbana poate sa vina la licitatie pentru ca sunt unele categorii de lucrari, in special reparatii, care pot fi executate de Urbana, avand in vedere ca prin hotarare de Consiliu Local acest serviciu are in atributii si partea de reparare si intretinere de strazi. Avem foarte multe trotuare care ar intra in planul de productie al Serviciului Urbana.
Rep.: La ce valoare se cifreaza aceste lucrari?
I.B.: Valorile estimative date de proiectant pentru aceste strazi sunt destul de mari. Numai ca ideea noastra este de a le ataca pe etape. Pentru ca nu o sa avem bani pentru a le finaliza pe de-ntregul pe unele dintre ele. De exemplu, strada Rodnei este estimata undeva la 16 – 17 miliarde lei vechi. Nu o sa avem atatia bani sa bagam intr-o strada in detrimentul altora, care sunt gandite ca investitie. Si atunci vrem sa finalizam o parte mai circulata, sau sa terminam structura de drum, vedem noi in momentul contractarii.
Rep.: Care este stadiul actiunii de plombare?
I.B: Plombarile pe drumurile Sighetului au inceput inainte de Pasti, dar cat a plouat nu s-a putut lucra. Asa ca se continua in aceasta perioada. Acest lucru in face Urbana. Estimam ca actiunea de plombare sa se finalizeze pe la mijlocul lunii mai.
Rep.: Explicati cititorilor in ce consta rectificarea de buget supusa aprobarii Consiliului Local in sedinta de saptamana trecuta?
I.B.: Rectificarea de buget propusa Consiliului Local nu-i o suma mare, este vorba de 44 mii lei, rectificare pozitiva pentru cumpararea unui teren de la o societate din Satu Mare care a intabulat fostul UIL. Iar pe o parte din teren, pentru iesirea pe str. Crisan, noi suntem obligati sa intabulam. De fapt, trebuie sa intabulam toate strazile. Iar cand am ajuns acolo, am constatat ca se suprapune harta de pe planul cadastral a drumului cu harta proprietatii societatii respective. Asa ca noi suntem obligati sa cumparam acolo o bucata de teren. S-a intocmit un raport de evaluare si s-a ajuns la suma de 440 milioane lei vechi cu TVA cu tot. Drumul este facut, dar trebuie sa-l inscriem in Cartea Funciara si fara a fi al nostru pe de-ntregul nu-l putem inscrie.
Cum este rectificarea aceasta pozitiva? De pe o suma suplimentara care n-a fost gandita initial in buget pe partea de cote defalcate din impozitul pe venit, unde nu s-a supradimensionat, si unde s-a dovedit ca raportat la planul pana la data prezentei sedinte de Consiliu Local s-a incasat peste. Cu alte cuvinte, s-a incasat mai mult decat s-a estimat, asa ca se poate face o rectificare pozitiva.
Rep.: Recent, impreuna cu o echipa a Primariei, ati facut o inspectie pe teren. Care sunt concluziile acestei vizite?
I.B.: Am fost pe mai multe strazi sa vedem unde trebuie facute plombari si reparatii urgente. Si am fost si la o receptie pe strada Valea Mare. O strada facuta pentru un palc de case, de unde copiii vin la scoala de la vreo 5 km, si vin prin noroi. Acolo s-a consolidat drumul. Mai exact, s-a pus piatra fixata intr-un material special, peste care s-a pus balast. Acum se poate circula cu masina, ca nu putea intra masina acolo pentru a-i duce pe copii la scoala.
Este o zona de la Muzeul Satului in sus, si chiar in capat sunt vreo 15 familii. Dar pana acolo mai sunt case razlete. Sigur ca impozitele adunate de acolo nu acopera valoarea lucrarii, dar nu o putem lua chiar asa, pentru ca sunt proprietatile oamenilor si au si ei dreptul la conditii decente. Este o zona foarte frumoasa, ideala pentru turism. Din zona Valea Mare, drumul duce la o tabara de copii, mai exact o tabara sociala pentru copiii care n-au posibilitati materiale, unde vin in fiecare an mii de tineri. Acea tabara se bazeaza pe tot felul de sponsorizari si ONG-uri.
Mai mult, tot pe acest drum avem un pod care trebuie reabilitat. Acum, la iesirea in teren, in urma discutiilor am ajuns la concluzia ca o parte dintre materialele necesare reabilitarii acestui pod le are administratorul taberei pentru copii. Si am zis ca diferenta pentru orice inseamna reabilitarea sau chiar refacerea acelui pod il ajutam noi, Primaria.
Zona este spectaculoasa si poate fi pe viitor o deschidere turistica deosebita. Reparand drumul, reparand si podul, de acum este posibil sa mearga sighetenii la picnic in acea zona. Ca sunt vreo 5 – 7 km pana sus. Ne-am gandit chiar sa amenajam niste masute si bancute pentru turisti in zona, numai ca acolo in majoritate sunt terenuri private si este mai ciudat. Dar vedem noi cum vom rezolva aceste aspecte, ca poate fi ceva deosebit.
Rep.: Ce lucrari mai aveti in plan in perioada urmatoare?
I.B.: Avem in plan sa asfaltam aleile de la Spital si sa asfaltam curtile la vreo 4 scoli. Dar asta va fi in vacanta de vara, lucrari pe care le va executa tot Urbana, pentru ca pentru asa ceva are personal calificat. Iar in ceea ce priveste asfaltarea aleilor de la Spital, aceste lucrari sunt absolut necesare, pentru ca fiind sistem pavilionar, este nevoie de asa ceva pentru o mai buna legatura intre cladirile institutiei. De asemenea, nu s-a terminat actiunea de infrumusetare a orasului cu flori. Inca se lucreaza. Florile acestea sunt din serele proprii ale orasului.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.