Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 19 Iulie , 2010
GAZETA DE VISEU / Invatamant special pentru copiii speciali
Scoala pentru copiii cu Deficiente din Viseu de Sus functioneaza din 1976. Scoala este o institutie complexa, care pe langa servicii de instruire, educatie, recuperare si integrare in societate, ofera si servicii sociale prin Internatul de aici.
Copiii speciali din Maramuresul Istoric se scolarizeaza, de decenii bune, intr-o institutie speciala: Scoala generala pentru copiii cu deficiente Viseu de Sus. Valer Griga, director, profesor de matematica, cu studii de psihopedagogie speciala, spune ca scoala
functioneaza din 1976 neintrerupt, in subordinea Consiliului Judetean.
Scoala este o institutie complexa, care pe langa servicii de instruire, educatie, recuperare si integrare in societate, ofera si servicii sociale prin Internatul de aici. Aici se scolarizeaza copii dintr-o vasta arie geografica, respectiv din zona Borsa, Valea Izei, si Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte. De fapt, aici vin copii cu diferite tipuri de deficiente din toata zona Maramuresului Istoric si nu numai. Vin in special copii cu deficiente moderate si usoare.
Directorul Valer Griga spune ca „institutia scolarizeaza copii cu deficiente pe 4 nivele de invatamant: primar, gimnazial, scoala de arte si meserii si liceal. Sunt copii de la 7 ani la 20 de ani. In fiecare an scolarizam in jur de 150 de copii orientati aici de Comisia de expertiza complexa de pe langa Directia de Asistenta Sociala Baia Mare. Facem scolarizarea, ii educam si le oferim la ora actuala, in clasele de profesionala, 4 profiluri: prelucrarea lemnului, constructii si lucrari publice, industrie alimentara si textile”.
Copiii fac practica la unitatile economice din oras si dupa terminarea profesionalizarii sunt incadrati in munca, in proportie de 50 – 70% in aceste unitati, unde fac practica. Prin aceasta practica s-a schimbat cu mult si atitudinea oamenilor din oras fata de ei. Implicandu-se in actiuni ale comunitatii intervine fenomenul de socializare, astfel ca nu mai sunt marginalizati, ci respectati si chiar incurajati spre a lucra. De exemplu, peste vara, acum cand ar trebui sa fie acasa, o parte din copiii de la constructii lucreaza pe santierele de constructii la Runob SRL, unde este administrator inginerul Ioan Pascu, care este si maistru instructor la scoala.
Viseuanii au devenit mult mai toleranti si mai deschisi in ultimii ani. O mare realizare este ca in ultimii ani școala poate oferi servicii specializate de recuperare prin terapii specifice, prin cele 4 cabinete de logopedie. Aceste cabinete sunt incadrate cu specialisti psihopedagogi calificati. Toate cabinetele noastre sunt dotate corespunzator conform normelor actuale de dotare a cabinetelor de recuperare. Scoala are si un laborator IT cu 15 calculatoare conectate la Internet, iar in perspectiva va fi si un laborator pentru comunicare si limbaj, la a carui amenajare se lucreaza deja printr-un proiect sustinut de Ministerul Educatiei. Pe langa acestea exista o sala de chinetoterapie (sala de sport dotata cu tot ce are nevoie) si incadrata cu un chinetoterapeut si un profesor de sport care recupereaza toate deficientele fizice ale copiilor.
Directorul spune ca: „Sunt multe exemple de evolutii spectaculoase ale copiilor. In promotia trecuta absolventi de prelucrare a lemnului, cu diploma de calificare nu numai ca lucreaza in Romania, dar sunt care lucreaza in ateliere in Spania, Belgia si Anglia. Avem trei cazuri. Deci sunt incadrati in munca, nu au mers la cersit si nu stau pe capul parintilor. O chestiune importanta de integrare a copiilor in societate, recent, in 4 iulie, scoala noastra a gazduit editia a doua a Festivalului artistic intitulat „Si noi suntem copii”, cu participarea tuturor scolilor speciale din judet, impreuna cu liceele si elevii de la scolile de masa. A fost un eveniment in asa fel gandit, incat sa demonstram ca si acesti copii care sunt ai nostri pot sa stea pe scena cu orice altii copii. A fost o manifestare de amploare pentru orasul nostru si ne dorim ca pe viitor acest festival sa devina de nivel national”.
Remarcam priceperea si devotamentul tuturor cadrelor didactice din unitate, profesori psihopedagogi. Sunt 40 de persoane personal didactic, toti calificati, 10 personal TESA si 12 personal auxiliar. Directorul spune ca scoala „este o institutie de mandrie pentru orasul nostru si chiar pentru Maramuresul Istoric. Este singura scoala de acest gen din judet care a avut intotdeauna internat propriu. Copiii au toate conditiile. Colaboram foarte bine cu ONG-uri din Olanda de multi ani, care an de an vin si executa lucrari de modernizare la noi in scoala si care aduc diferite lucruri pentru copii, gen rechizite, haine etc. De asemenea, avem o colaborare deosebita cu Primaria Viseu, cu Casa de Cultura, cu Inspectoratul Scolar si Directia pentru Protectia Copilului”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.