Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 24 Ianuarie , 2011
GAZETA DE VISEU DE SUS / „Bugetul orasului Viseu de Sus este mai mic decat al unei comune̶
* Vasile Ciolpan este unul dintre cei mai temerari si vizionari primari ai Maramuresului. De ani buni, s-a obisnuit sa lupte cu toata lumea pentru a promova interesele comunitatii care l-a ales: cu natura dezlantuita, cu reclamagii, cu sfera politica, care a neindreptatit crunt acest oras. Practic, s-ar putea spune ca, mai toate din mandatele lui Ciolpan au fost oarecum de criza. Obisnuit cu greul, Ciolpan este unul dintre putinii alesi din tara care pot da lectii de dezvoltare pe timp de criza.
Reporter: Care este, dupa parerea dumneavoastra, cea mai dificila problema pe care va trebui sa o rezolvati in acest an?
Vasile Ciolpan: Problema spitalului si a finantarii lui. Exista insa si posibilitatea comasarii spitalelor, si atunci datele problemei se schimba. Dar comasarea nu ar fi o problema pentru reducerea cheltuielilor cu salariile. La ce trebuie atatia directori? Cum este la noi de exemplu, nu-i nevoie de doi directori la o distanta de 20 km. Pentru ca si o firma poate fi condusa din Danemarca daca vrei. Sau, de exemplu, este o firma de conducte care are filiala in Japonia. Dar problema este sa se mearga cum trebuie, nu politic. Intre Viseu si Borsa exista posibilitatea de a comasa actul medical general intr-o zona, iar partea cealalta de recuperari sa fie separat. Sa fie doua chestiuni distincte. Oricum, Centrul de Recuperare de la Borsa este oarecum separat de Spital.
Dar pot sa spun ca la ora actuala nu este un spital mai dotat decat altul. Toate-s la fel. Peste tot este dezastru.
Reporter: Cum se va descurca primaria cu bugetul din acest an?
Vasile Ciolpan: Bugetul orasului Viseului de Sus este mai mic decat al unei comune. A comunei Ieud de exemplu. Pana acum avem 6 miliarde lei vechi, iar Ieudul are 11. Pe ce criterii s-au dat banii n-am habar. Pentru ca daca se iau in calcul criteriile enuntate, nu se compara terenul intravilan al Ieudului cu al nostru, populatia din Ieud, cu populatia de la noi etc.
Anul trecut am colectat 66,68% din taxele si impozitele pe care trebuia sa le incasam. Dar problema este ca n-ai ce sa iei de la oamenii ce nu platesc. Nu au de unde sa plateasca. Sunt oameni care si-au facut o mica gospodarie, cu 10-12 vaci, si n-au de unde sa plateasca 80 de milioane. Iar daca le iei animalele sa le vinzi sa recuperezi banii, ai distrus si ferma si locurile de munca. Acestea ar trebui sa fie problemele Statului, nu ale noastre. Ar trebui reglementate de sus in jos.
Reporter: Dupa parerea dumneavoastra, si reducerea sumelor alocate are conotatii politice?
Vasile Ciolpan: Pe mine m-a mirat ca ne-au taiat noua 25% din salariu, iar la sfarsit de an au aparut niste sume necheltuite, care au fost impartite la primarii PD-L sub forma de cheltuieli materiale. Cine se uita la sumele recuperate din cei 25% de la salarii se vede ca exact acei bani se regasesc in sumele care au fost impartite la primarii PD-L. Pentru ca e simplu: bugetul nu-l poti modifica, iar facand economii din salarii, la sfarsit de an s-au trezit cu un fond de rulment. Si ce sa faca cu acesti bani? I-au dat la ai lor. Cam asta e politica economica. Noi, la nivel local, mergem pe aceleasi principii ca si anul trecut, doar ca s-au adaugat alte si alte responsabilitati. Si cu toate acestea, banii sunt tot mai putini. Dar nu intereseaza pe nimeni cum ne descurcam.
Reporter: Ce se intampla cu proiectele europene ale orasului? Care este stadiul lor?
Vasile Ciolpan: Fondurile europene sunt blocate. Eu am proiecte de doi ani in verificare. Ne cer din cand in cand cateva lamuriri, ca sa vedem ca sunt in procedura de verificare. Dar cat dureaza sa verifici un proiect? Maxim 5 zile! Plus ca sunt niste termene si la verificare. Dar ei cer tot felul de completari si lamuriri ca sa traga de timp. PIDU este verificat, aprobat inclusiv din punct de vedere tehnic.
Problema este ca orasele n-au primit bani in afara de Borsa, Baia Mare si Cavnic, care au primit niste fonduri in urma inchiderii minelor. In rest, niciun oras n-a primit niciun ban in afara de comune: Comunele au primit mai usor bani de la UE, pentru ca erau cu mult ramase in urma cu apa, canal etc.
Reporter: Dar banii pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatii?
Vasile Ciolpan: Cu banii pentru calamitati suntem in Justitie. Am primit raspuns de la Comisia pentru Abuzuri de la Parlament cum trebuia sa se desfasoare toata procedura. Nu UE pune conditii, nu UE spune cui sa dea banii. Dar nu spun mai multe pana vedem ce se intampla in Justitie. Cei de la Consiliul Judetean ne-au pus niste conditii pe care nu le putea nimeni indeplini. Au spus ca in 10 zile sa aducem proiecte tehnice, ceea ce nu s-a intamplat pana acum. Pentru ca in 30 de zile se obtine un aviz, deci, cum sa ai proiectul in 10 zile? Daca ne spuneau la inceputul anului, le dadeam inclusiv detaliile tehnice, dar dupa ce am cheltuit atatia bani nu ne-am mai permis sa facem si proiecte tehnice in ideea ca „poate” o sa ni le ceara cineva. Ne-am luat avocat si vedem ce va fi.
Reporter: Cum ar arata un bilant al anului trecut?
Vasile Ciolpan: 2010 a fost un an foarte greu. Pentru ca, pe langa toate cate le-am avut, a trebuit sa sustinem financiar si proiecte. Incercam sa introducem spre reabilitare doua drumuri, care au fost incluse si in Planul Operational Regional. Este vorba de un drum judetean, Valea Vinului si inca o strada care face legatura intre DN 18 si Valea Vinului. Aceste n-au numai studii de fezabilitate si pe care le-am refacut zilele acestea, iar pentru asta am mai cheltuit vreo 60 de milioane lei vechi. Pentru ca, daca nu corespund datele cu actualitatea, nu sunt valabile.
A trebuit anul trecut sa platim proiecte, am luat un credit exact pentru aceasta problema, si pentru a mai sustine putin firmele care ne-au facut canalizarile. Pe Ordonanta 7 avem de primit inca 8 miliarde lei vechi, din 2009 – 2010, pentru lucrari executate. Noi trebuia sa achitam 4 miliarde si am achitat 8, si, cu toate acestea, nu ne vin bani pentru ca e drumul lung si colorat de la Bucuresti pana la Viseu de Sus. Nu stiu ce va fi.
Printre realizari am putea aminti faptul ca am intervenit in urma inundatiilor si alunecarilor de teren plus interventii la drumuri. Dar, n-are rost sa facem interventii capitale, pentru ca pentru toate sunt proiecte. Nu are rost si nici nu putem cheltui pana nu stim ce se intampla cu proiectele. Daca s-ar vrea, majoritatea proiectelor pe care le-am facut si depus ar putea intra la finantare, pentru ca sunt complete si foarte bine facute.
Cati bani ar veni in Viseu de Sus daca s-ar aproba proiectele facute si care sunt tinute in sertar? Ce s-a depus de curand sunt in valoare de 20 de milioane de euro, PIDU, 5 milioane de euro si ADI, apa si canal, 7,5 milioane de euro. Iar prin acestea s-ar rezolva partial unele probleme.
Reporter: Cate controale am avut anul trecut?
Vasile Ciolpan: Curtea de Conturi a fost la noi de 3 ori. Nu au fost probleme. Ca nu era ceva complet sau sugestii, de astea se intampla la oricine. Dar tot ce au gasit s-a reglat atunci pe loc. Pentru ca este organ si de indrumare, nu numai de control.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.