Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 19 Ianuarie , 2011
GAZETA DE SIGHETU MARMATIEI / Unirea si ciuntirea Maramuresului (II)
* La 29 noiembrie, delegatii care urmau sa reprezinte Maramuresul la marea adunare de la Alba Iulia au plecat cu carele spre Alba Iulia si de acolo, cu trenul spre Alba, unde au primit cu insufletire hotararile istoricei adunari. Cand batranul Pop Ciceu si-a terminat cuvantarea cu strigatul „Traiasca Romania Mare de la Nistru si pana la Tisa”, maramuresenii au protestat, strigand ca ei n-au venit la Alba Iulia pentru a pune hotar la Tisa, ci sa impinga hotarul pana la granita Galitiei, astfel incat Romania sa cuprinda intre hotarele ei si Maramuresul din dreapta Tisei.
Ulterior, oratorul a dat explicatii maramuresenilor, sustinand ca tinuturile dinspre Galitia vor apartine Romaniei si ca el se referea numai la tinuturile dinspre Ungaria. Asa ca si-a modificat declaratia, strigand: „Traiasca Romania Mare de la Nistru si pana dincolo de Tisa!”.
In ziua de 1 Decembrie a fost tinuta o mare adunare romaneasca si in capitala Maramuresului, care a proclamat unirea fara conditii a Maramuresului cu regatul Romaniei. Tot atunci, dr. Vasile Filipciuc, a luat asupra sa sarcina infiintarii primului ziar romanesc, intitulat „Sfatul”, ca organ oficial al Sfatului National Roman din Maramures. La 2 decembrie s-a intrunit la Sighet Sinodul Vicarial, care a hotarat pornirea unei actiuni privind infiintarea unei episcopii unite cu sediul la Sighet.
Numai ca, in preajma Craciunului lui 1919, Maramuresul a fost invadat de trupele ucrainene, care au ocupat Valea Tisei impreuna cu Sighetul si tinutul din dreapta Viseului, pana sus, spre Leordina - la staruinta unei delegatii maramuresene conduse la Sibiu de dr. V. Filipciuc, Consiliul Diligent a intervenit ca armata romana sa ocupe Maramuresul cu un ceas mai devreme. La 16 ianuarie, trece peste Gutai, in Maramures. ,,Regimentul 14 Roman, sub comanda colonelului I. Gheorghiu. La 17 ianuarie, fortele ucrainene sunt zdrobite in lupta de la Camara, unde cade eroic sergentul Iosif Gabor. Apoi incepe operatiunea de „curatare a Maramuresului de bandele teroriste”, sub conducerea comandantilor Mihail Pop din Barsana, fratii Ilie si Vasile Lazar din Giulesti, Ion si Florentin Biltiu-Dancus.
Armata romana a reusit sa ocupe Maramuresul de o parte si de alta a Tisei, dar numai pana la Campulung la Tisa si Valea Tarasului. La 19 ianuarie, in cinstea acestei performante si a luptelor eroice, intelectualitatea romana a organizat o serie de serbari grandioase.
In cartea lui Alexandru Filipascu, „Istoria Maramuresului”, se arata ca: „dupa introducerea regimului bolsevic in Ungaria, se produc o serie de incidente intre armata romana si bandele bolsevice. Stegarul Ioan Biltiu cade in prinsoare impreuna cu o patrula de rosiori, iar la 30 martie cade eroic, la Peri, sublocotenentul Dumitru Popescu din Bat. 3, Reg. 14. Cu ocazia inaintarii din aprilie a armatei, este grav ranit, la Hust, sublocotenentul Ion Vizitiu din Reg. 7 Rosiori, care moare la 3 mai in spitalul din Sighet. In luptele de la Tisa, locotenentul de rez. Pop Mihai, din Barsana, este decorat pentru vitejie, iar cadetul aspirant Huban Alexandru, din Slatina, cade eroic. O numeroasa delegatie de intelectuali si tarani are marea fericire de a putea prezenta la Carei omagiile Maramuresului Regelui Ferdinand si Reginei Maria. La 4 august, trupele romane ocupand Budapesta, scapa de la moarte sigura pe medicii maramureseni Gh. Bilasco si dr. Gh. Barlea.”.
Ulterior se reorganizeaza serviciile publice, numindu-se Prefect: dr. Vasile Chiroiu. Subprefect: Gavrila Mihaly. Prim notar al judetului, dr. Alexandru Moldovan.
Functiile mai mici au fost provizoriu indeplinite de tineri fara prea multa pregatire. In toamna lui 1919 se deschid si scolile secundare: Liceul de baieti „Dragos Voda”, Liceul de Fete „Domnita Ileana” si Scoala normala de baieti „Regele Ferdinand”.
La Viseu de Sus a fost deschis Liceul „Bogdan Voda” si o scoala de meserii pentru baieti. Dar, in 1931, ambele scoli au fost desfiintate pe motiv de economie bugetara. Aceeasi soarta a avut-o in 1938 si scoala normala din Sighet, iar liceul de fete a fost transformat in gimnaziu.
Tot in toamna lui 1919 au avut loc alegeri parlamentare, fiind alesi deputati Gh. Bilascu, Dr. G. Iuga, dr. V. Chindris, dr. V. Pop, Teodor Bocotei si Orest Ilniczky, iar ca senatori Alexandru C. Anderco, Simion Balea, I. Boros si dr. I. Pop senior. Deputratul Ilniczky a citit, in primul parlament al Romaniei Mari, o declaratie in numele poporului rutean din Maramures, prin care isi exprima dorinta de a trai in interiorul granitelor Romaniei, alaturi de poporul roman. Totusi, populatia aceasta, fara sa fie consultata, impreuna cu romanii din dreapta Tisei, au fost anexati in 1920 Cehoslovaciei, iar in 1939 a ajuns din nou sub stapanirea grofilor.
(Va urma)
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.