Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 28 Septembrie , 2010
GAZETA DE SIGHET / Radiografie in cotidian
* Este un primar cu experienta, un om politic moderat si cu viziune, dar, mai ales un OM adevarat, valoros. Eugenia Godja vorbeste, intr-un interviu amplu si 100% sincer, despre pericolele vremurilor pe care le traversam, despre problemele curente si greselile clasei politice si ale societatii.
Reporter: Sunteti unul dintre putini primari de municipiu, din tara, care prefera sa vina pe jos la serviciu ca sa se intalneasca cu oamenii.
Eugenia Godja: Da, pentru ca in acest fel aflu toate problemele din municipiu inainte sa ajung la Primarie. Si, imi place sa cred, ca indiferent de functiile pe care le-am ocupat, am ramas la fel: un om normal, care respecta pe toata lumea si caruia ii pasa de problemele oamenilor. La fel cum ei spera sa gaseasca solutii discutand cu mine, si eu incerc sa invat cate ceva de la fiecare om pe care il intalnesc. Bunica mea imi spunea ca omul care nu asculta pe nimeni, oricata carte ar avea, nu va fi niciodata intelept. Pentru ca
nu va invata nimic de la altii. Ori, fiecare om are o lectie si un sfat de transmis.
Reporter: Ce-i lipseste cel mai mult clasei politice de astazi?
Eugenia Godja: Respectul si demnitatea. Respectul pentru sine, pentru cuvantul dat, pentru alegatori, pentru valorile tarii, pentru romani si Romania in general.
Reporter: Care este, dupa parerea dumneavoastra cel mai grav efect al crizei economice si politice pe care o traversam?
Eugenia Godja: Dincolo de efectele directe, pe care le resimtim fiecare dintre noi, mi se pare extrem de periculoasa frica si neincrederea. Pentru ca este un sentiment care a stapanit Romania aproape o jumatate de secol, care a anihilat elite, a estompat personalitati si care ne-a adus pe toti la tacere. Acum, vad ca frica se propaga in toate mediile si sub toate formele: frica de a ajunge in strada, frica pentru viitor, frica oamenilor politici de a mai spune lucrurilor pe nume, de teama unor dosare politice fabricate la comanda, frica de a iesi in strada din cauza neincrederii in sistem si din cauza ca zilele de greva nu vor fi platite. Efectul? O Romanie demobilizata, fara incredere in viitor, fara incredere in sistem, in Stat si in oamenii alesi sa ne reprezinte.
Reporter: Cum afecteaza Sighetul recenta rectificare bugetara?
Eugenia Godja: Pot sa spun ca prin masurile pe care le-au luat, n-au facut altceva decat sa ne impunga mai tare in saracie si sa ne aduca la disperare. Pentru ca pe sumele anuntate noi am contat si pentru ca avem contributie substantiala la proiecte, este extrem de important fiecare leu. Iar acum sa te trezesti ca iti e luat aproape un miliard jumate lei vechi, este o chestiune care ne pune in situatia de a nu mai crede in nimic din ceea ce inseamna lege in Romania. Asta pentru ca fiecare o incalca cum vrea si cu buna stiinta. Asta este trist. Nu-i intereseaza de proiecte, ori pentru noi autoritatile locale, proiectele reprezinta singura modalitate prin care mai putem face cat de cat ceva in comunitate. Pentru ca, din resurse proprii nu putem. Stiu ei ce investitii avem nevoie? De ce sa taie ei pentru investitii, din moment ce eu stiu pentru ce trebuie acesti bani. Pentru ca acolo i-am pus, la investitii. De ce sa-i ia? Sa faca investitii unde?
Reporter: Se tot vorbeste de siguranta cetateanului si cresterea infractionalitatii din cauza crizei economice. Ce masuri luati la Sighet pentru a creste siguranta cetatenilor?
Eugenia Godja: Pe acest subiect avem in fiecare dimineata de luni cate o intalnire cu toti factorii de raspundere din Municipiu. Exact pentru a vedea care este situatia pe respectiva problema: starea de securitate, infractionalitatea, ce putem face.
Iar deocamdata in relatie cu alte comunitati chiar din Maramures, si apoi in raport cu ceea ce se intampla in tara, la Sighet lucrurile sunt stapanite, sunt sub control.
Zilele trecute am transmis o nota telefonica in toate liceele pentru ca de cand a inceput scoala, de o saptamana, au aparut probleme. Intr-o saptamana, Politia Comunitara si Jandarmii au aplicat amenzi elevilor de liceu in valoare de circa 20 de milioane lei vechi tocmai pentru faptul ca distrug mobilierul urban. Am transmis o nota telefonica la toate liceele, rugandu-i pe directori ca prin diriginti sa-i atentioneze pe elevi asupra obligatiei de a respecta tot ceea ce inseamna bun al tuturor. Ca am gasit flori rupte, banci distruse, cosuri aruncate etc. Nu se poate asa ceva!
Reporter: S-a repus in discutie, in ultima perioada, problema autonomiei Sighetului si a desprinderii de Baia Mare. In contextul economic actual, vi se pare un scenariu posibil?
Eugenia Godja: Ar fi foarte bine daca s-ar putea sa se ajunga la o reala autonomie. Dar pentru asta trebuie ca tu, comunitate locala, sa ai puterea financiara sa te descurci pe cont propriu. Eu cred ca trebuie sa iesim din criza, sa se creeze o baza care sa ne permita intr-un viitor nu prea indepartat sa ajungem si la autonomie locala si sa nu mai traim intr-o dependenta de Baia Mare, care, una peste alta, nu ne-a facut altceva decat sa ne aseze intr-un con de umbra. Dar, acum, obiectiv vorbind, Sighetul n-are capacitatea nici economica, nici financiara sa traiasca din ceea ce produce. Chiar si fara rectificari n-am avea cum. S-au pierdut o gramada de societati comerciale prin masurile guvernantilor cu tot felul de taxe si impozite. Din aceasta cauza sute de societati comerciale s-au inchis. Marile intreprinderi nu mai prea sunt. La noi functioneaza inca Primob-ul, si-a revenit cat de cat fabrica de suruburi, apoi, societatile comerciale care prelucreaza lemnul. Dar vechile societati care s-au privatizat, toate lucreaza la mai putin de un sfert din capacitate.
Reporter: Sighetul e una dintre putinele localitati maramuresene care a preferat sa aloce bani pentru investitii, nu pentru manifestari cu iz electoral gen „Zilele orasului”.
Eugenia Godja: Mi-am facut multe procese de constiinta cu „Zilele Orasului”. Ca intr-un fel, in aceste zile, lumea mai uita de necazuri. Mi-am reprosat ca n-am dat o sansa ca pentru 50 de ore sa-si incuie lumea problemele in casa si sa iasa sa traiasca in liniste. Dar nu sunt bani. Si am zis ca in loc sa cheltuim 1 – 2 - 3 miliarde pe asa ceva, mai vine facem o strada. Nu sunt impacata ca n-am organizat Zilele Orasului, dar o sa ma revansez fata de sigheteni de Festivalul Datinilor. Am depus un proiect si daca vom obtine finantare, avem din ce asigura desfasurarea festivalului si cu o prezenta mult mai numeroasa. Ma gandesc in primul rand la mai multe formatii din judet, dar nu numai, din toata tara, si poate si din zonele apropiate noua, gen Ungaria, Ucraina.
Dar acest proiect este destul de interesant si pentru oras. Vrem sa pozitionam pe strazi cate o casuta si sa scriem „strada Sapanta” etc., iar acolo sa fie totul cu specific, sa valorificam specificul local din zona ca produs al artei mestesugaresti din zona pentru turisti si nu numai. Nu ne vom axa numai pe arta mestesugareasca ci si pe arta culinara si ar fi bine daca am reusi acest proiect.
Iar asta va fi o manifestare serioasa, nu numai cu mici si bere. Deci tot vom face un fel de sarbatoare.
Reporter: Spuneati ca v-ati impus sa cititi in fiecare seara minim 50 de pagini.
Eugenia Godja: Da si continuu sa respect acest angajament pe care mi l-am luat fata de mine insami, in primul rand. Si asta pentru ca, asa cum nu ni se pare normal sa mergem intr-o tinuta nepotrivita la o manifestare publica, tot asa trebuie sa ne „imbracam” si ingrijim creierul si sufletul. E o forma de respect pentru sine si pentru ceilalti.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.