Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Mai , 2011
GAZETA DE SIGHET / Operatiunea „vanzarea spatiilor comerciale”
* Primaria Sighetu Marmatiei pregateste o mega - actiune care va atrage fonduri importante la bugetul municipiului: vanzarea spatiilor comerciale din zona centrala. Banii vor fi folositi pentru investitii si lucrari curente de care sighetenii au nevoie.
Desi Sighetu Marmatiei a fost „lovit” de o avalansa de procese de retrocedare, municipiul detine inca o adevarata „comoara imobiliara”. O multime de spatii comerciale date in chirie pe bani putini, in primii ani dupa Revolutie, care, in mare parte se afla intr-o stare avansata de degradare. Asa a aparut, in urma cu luni bune, ideea vanzarii lor, care, pe de o parte ar atrage bani la bugetul local, pe de alta parte ar insemna imbunatatirea aspectului centrului, pentru ca, proprietarii se incumeta mai degraba la investitii decat chiriasii. Ioan Barbus, directorul economic al Primariei Sighet spune ca: „Exista de cativa ani o lege care permite unitatilor administrativ - teritoriale sa valorifice spatiile pe care le are. Ma refer la spatii comerciale, spatii de locuit, apartamente etc. Primaria a avut foarte multe, dar avand in vedere revendicarile s-au mai redus. Sighetul a fost un oras cu pondere evreiasca, au fost foarte multe spatii revendicate si castigate, dar din ce ne-a ramas s-a decis sa incercam sa le vindem. Problema e urmatoarea: cladirile sunt mari, si au in structura o gramada de spatii comerciale si apartamente la etaj, in vederea valorificarii prin vanzare a acestor spatii, legea impune apartamentarea acestora, ceea ce necesita o cadastrare separata, delimitarea foarte stricta si la zi. O data, cadastrarea cu inscrierea in toate registrele, inclusiv inscrierea in Cartea Funciara, drept pentru care si in sedinta lunii martie s-a pregatit spre aprobare o serie de dezmembrari ale unor spatii si inscrierea spatiilor noi in Cartea Funciara cu noi numere topo, ceea ce permite vanzarea unui spatiu chiar dintr-o cladire aflata in comun”. Dupa aceasta apartamentare, cadastrare si inscrierea in Cartea Funciara urmeaza reevaluarea acestor spatii, dupa care se vand, fie printr-o negociere directa in varianta in care cel aflat in spatiul respectiv este in parametrii impusi de lege, cu platile la zi etc.
Exista si posibilitatea vanzarii spatiilor in transe. Barbus spune ca: „Nu se vand cu suma intreaga, se vand cu un avans de 25 – 30%, in functie de valoare. Se achita imediat dupa intocmirea raportului comisiei abilitata sa vanda spatiile si diferenta de sume se da in urmatorii 3 ani”. Aceste sume sunt destinate exclusiv finantarii cheltuielilor de capital, respectiv cheltuielilor de investitii fiind cuprinse in Sectiunea 2 „cheltuieli de dezvoltare” a bugetului pe anul acesta: „Noi am cuprins acolo o suma de 6,390 miliarde lei vechi, deocamdata. Cu acesti bani finantam investitii pe domeniul public in special pe infrastructura rutiera. Noi avem o lista de strazi, pe care intr-o discutie anterioara le-am detaliat. Strazile pe care urmeaza sa le reabilitam le-am mai anuntat. In functie de posibilitatile financiare o sa le scoatem la licitatie pe rand. Pentru ca intentia noastra era sa le scoatem la pachet, dar intr-o varianta in care am considerat ca-i mai ieftin serviciul, in sensul sa castigam. Adica, de exemplu, pe tona de asfalt, pe kilometru de drum, de trotuar, de borduri etc. Dar nu putem sa le scoatem la pachet pentru ca asta ar presupune sa ai toata suma in buget si sa ai posibilitate de finantare imediata.
Ar mai fi o varianta de a le scoate la pachet pe o finantare multianuala. Asta o sa mai discutam. Deocamdata sumele respective sunt cu destinatia strict pe cheltuieli de capital pentru lucrarile prevazute in hotararea de consiliu local”, spune Barbus.
Imediat ce vremea va permite, se vor incepe lucrarile de reabilitare a strazilor. Barbus spune ca: „Cand vremea ne permite o sa incepem cu una din strazile trecute pe acele liste, inca nu se stie exact pe care o sa atacam. In privinta lucrarilor de reabilitare pe strazi suntem in discutie si cu unitatea de distributie a gazului, carora le-am comunicat care sunt strazile ce urmeaza a fi reabilitate, intr-o varianta in care sa vina cu conducta de gaz si cu racorduri pentru familiile de pe strazile respective. Am discutat si cu cei de la urbanism pentru actele necesare celor de la gaz, sa nu trebuiasca ulterior sa le spargem. Am gasit intelegere, urmeaza sa comunicam strazile si dupa licitatie constructorii, cu care urmeaza sa se inteleaga cei de la gaz, iar o parte din lucrari, cele privitoare la santurile de pozare a conductelor de gaz, sa le dea tot acelor constructori astfel incat, cu o singura lucrare, sa se execute pe de-a-ntregul aceste lucrari”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.