Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 26 Octombrie , 2010
GAZETA DE SIGHET / Centrul istoric al Sighetului
* Resedința voievodala a Maramureșului și capitala prefecturala, localitatea Sighetu Marmatiei s-a constituit in jurul unei asezari fortificate datate din epoca târzie a bronzului și inceputul primei epoci a fierului. Este considerata centrul unui grup de așezari situate pe Valea Tisei, la confluența cu Iza și este pusa in legatura cu exploatarea salinelor din zona Maramureș (M. Dancuș, 1986).
Sighetul de astazi este un adevarat muzeu in aer liber. Majoritatea cladirilor au fost construite pâna in primele decenii ale secolului al XX-lea, cu scopul de a servi ca sedii de instituții ale administrației prefectorale regionale.
* Cladirea fostei Prefecturi a Maramureșului istoric a fost ridicata, intr-o prima faza, in anii 1690-1691. Conține elemente arhitecturale ale stilului baroc și eclectic, iar fațada are un caracter neoclasic, cu coloane și fronton triunghiular. Dupa desființarea Prefecturii Sighet, in 1948, edificiul este transformat in liceu industrial. Ulterior, in urma unui proiect de restaurare (socotit azi ca fiind neinspirat) s-a modificat atât structura acesteia, cât și destinația, devenind complex comercial.
* O alta cladire veche din centrul istoric al Sighetului este sediul actual al Muzeului Maramureșului, care a adapostit inițial o manastire catolica (1730-1775). A mai servit și ca școala piarista. Stilul baroc este evident. Scarile sunt acoperite cu o structura de bolți și arcuri, iar treptele, realizate din lemn, sunt originale. Deasupra ușii de la intrare este o placa de piatra cu o inscripție in limba latina.
* Casa cu cariatide a fost construita in 1890, in stil eclectic. In prezent, la parter iși desfașoara activitatea una dintre librariile sighetene.
* Imobilul destinat Tribunalului Comitatens (1893-1895) a funcționat ca spital militar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In momentul de fața, aici iși are sediul primaria municipala (1948). In stilul arhitectonic se regasesc elemente renascentiste clasiciste. Poarta este protejata de un balcon sprijinit pe patru coloane dorice, care se continua cu câte o urna de piatra.
* Cladirea Școlii Generale Nr. 2 (1902) „este una dinte cele mai curate lucrari in stil „Seccesion” din Sighet. Se remarca aticul «dantelat», decorațiile de ceramica arsa verde, reprezentând motive florale”.
* Situat la intersecția strazilor Iuliu Maniu și Mihai Viteazul, fostul sediu al Bancii Naționale Române (1911) are o nota profunda de specificitate prin teșirea colțului la un unghi de 45 de grade. Ușa sculptata de la intrare, gardul din fier forjat care inchide curtea, dar și numeroasele decorații (ghirlande, volute), o definesc drept una dintre cele mai frumoase cladiri din oraș.
* Palatul Cultural ASTRA a fost construit in 1913, la inițiativa Asociațiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureș. La parter funcționa un restaurant, la etajul I - un cazinou, iar la etajul II - sediul muzeului. In prezent, este cu adevarat un palat cultural, adapostind Casa de Cultura, Școala Populara de Arta și Biblioteca municipala „Laurențiu Ulici”.
Cronologie
1326 - prima atestare scrisa a localitatii Sighetu-Marmatiei.
1334 - un Benedict-paroh la Sighet - apare in listele papale.
1346 - acelasi Benedict „rector eclessie de Zygeth”.
1352 - (19 febr.) - privilegiile orasenesti acordate in 1329 de catre Carol Robert celor patru asezari de „oaspeti regali” din Maramures (Visc, Hust, Teceu, Câmplung) se extind si asupra Sighetului prin diploma data de Ludovic I, regele Ungariei.
1385 - orasul Sighet apare ca resedinta comitatensa de unde se emit documente .
1397 - ... „villa nostra libera ... Zyget”... apartine familiei Dragosestilor .
1472 - Matei Corvin intareste privilegiile orasului.
1551 - Sighetul are dreptul de a tine târguri.
1556 - biserica romano-catolica este preluata de reformati cu majoritatea credinciosilor, tot acum functioneaza si scoala confesionala.
1611 - imparatul Leopold acorda dreptul de stema orasului (capul de bour-zimbru).
1700 - (16. febr.) Congregatia comitatului decide ca scoala sa fie sustinuta din banii publici.
1706 - o statistica releva existenta a 14 bresle.
1717 - tatarii jefuiesc bogatiile sighetenilor ascunse in biserica reformata (la Borsa vor fi nimiciti).
1730 - apar primii piaristi, in frunte cu Crisostom, care vor pune bazele construirii biserici romano-catolice, si a scolii piariste, care era frecventata si de elevi romani.
1773 - Iosif al II-lea viziteaza orasul si face o mare danie pentru scoala.
1775 - se inaugureaza noua cladire a scolii piariste cu 188 elevi (actualul muzeu).
1786 - mare foamete.
1840 - recensamânt - 5908 locuitori.
1816 - pe toate edificiile publice s-au afisat insemnele imperiale: Vulturul cu doua capete; limba oficiala - germana; limba de cancelarie si in congregatia comitatensa - latina.
1802 - incepe construirea liceului reformat (actuala cladire a Liceului Pedagogic), care, la 1836, prin contele Ioan Butter - devine „academie de drept” - in 1837 liceul avea sectii de teologie, drept, filosofie, filologie, etc. 1844 - deschiderea gradinitei de copii a orasului.
1860 - 13 dec - infiintarea asociatiunii pentru cultura poporului român din Maramures.
1862 - isi incepe activitatea Preparandia româna (Institutul de invatatori care va da peste 120 de invatatori români).
1867 - 23 oct. – „Societatea de lectura a românilor din Maramures Dragosiana".
1900 - Ioan Mihalyi tipareste la Sighet primul volum de Istoria Comitatului Maramures – „Diplome Maramuresene” din sec. XIV - XV - pentru care, si in general pentru munca sa, a primit premiul Academiei Române (1901).
1918 - 26 mai - se infiinteaza Consiliul National Român - Dr. Vasile Chindris presedinte, prof. I. Bilatiu Dancus, secretar, si Lt. Florentin Biltiu Dancus - seful Garzilor Nationale.
1918 - 7 dec. apare primul ziar românesc „Sfântul”.
1926 - cu ocazia Congresului National al profesorilor de geografie din România, care s-a tinut la Sighet, se deschide Muzeul Etnografic organizat de G. Vornicu.
1940 - Dictatul de la Viena - Maramuresul incorporat Ungariei hortiste. Tot acum apare Istoria Maramuresului de Alexandru Filipascu.
1945 - Maramuresul este incorporat Ucrainei subcarpatice prin diversiunea organizata de Odoviciuc. Dupa scurt timp, prin actiunea românilor, Maramuresul reintra in granitele firesti.
1948 - se desfiinteaza judetul Maramures cu resedinta la Sighet fiind incorporat regiunii Baia Mare, sistem administrativ impus de ocupatia sovietica.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.