Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Octombrie , 2010
GAZETA DE RELIGIE / Ziua Mortilor, luminata
An de an, in prima zi de Brumar, maramuresenii aprind lumanari in cimitire si dau de pomana saracilor, conform credintei ca sufletele celor plecati se intorc in mijlocul celor dragi in noaptea Luminatiei.
Ziua Mortilor, Luminatia sau Luminatiile, se sarbatoreste in 1 noiembrie, mai ales in Transilvania, Banat si Maramures. Cum in Maramures cultul mortilor e tinut cu sfintenie, pe 1 noiembrie, mai toti credinciosii merg la cimitir sa puna flori si lumanari pe mormintele celor disparuti.
In traditia ortodoxa, Luminatia se inscrie in randul sarbatorilor din vechiul cult al mortilor. Astfel, in ziua de 31 octombrie, oamenii merg la cimitir, unde curata mormintele celor dragi, urmand ca, in zilele de 1 si 2 noiembrie, sa duca flori - de obicei flori de sezon, precum crizantemele -, si sa se roage pentru sufletele celor adormiti. In seara de 1 noiembrie, oamenii se indreapta spre cimitire, pentru a aprinde lumanari, aratand sufletelor celor decedati drumul catre cei dragi. Potrivit legendelor populare, in aceasta noapte, portile Taramului de Dincolo se deschid, iar cei decedati vin sa ii viziteze pe cei vii. Memoria strabunilor este cinstita si in restul tarii, odata cu Mosii de Toamna. In sud-estul Romaniei exista legenda lui Samedru, un cioban despre care se spune ca incuie vara si desfrunzeste pomii. In sambata ce preceda ziua lui Samedru, numita Mosii cei Mari sau Mosii de toamna, se aduc ofrande pentru sufletul mortilor. Odinioara, in Sambata Mortilor se obisnuia sa se taie un copac, care se ardea in noaptea de 25 spre 26 octombrie. Astfel, Focul lui Samedru devenea simbolul mortii si, totodata, al invierii, marcand, de fapt, innoirea anului.
In Maramures, oamenii obisnuiesc sa dea pomana in cimitir (tintirim). In localitatea Salistea de Sus, de pe Valea Izei, oamenii fac placinta cu branza iute, pe vatra, pe care o ofera apoi ca pomana. In Tara Lapusului se fac sarmale in oale de lut si cozonac. De asemenea, primul pahar din sticla cu tuica se arunca pe mormant, “de sufletul celor raposati”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.