Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 7 Iunie , 2011
GAZETA DE RELIGIE / Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Justinian – 90 de ani de viata
* „Tari in credinta, osardnici in rugaciune si neprihaniti in viata – asa se cuvine sa fie toti cei ce de buna voie s-au hotarat sa imbrace cinstita haina calugareasca. Iar atunci manastirea care-i adaposteste se face un cuib de lumina si caldura, de mangaiere si intarire duhovniceasca pentru ei ca si pentru nesfarsitele osti de inchinatori, care se apropie de sfantul ei jertfelnic.
Deci, iubiti parinti si frati de la Rohia, paziti cu sfintenie tocmelile cele pentru voi ale Maicii noastre Biserici stramosesti si invatati de la Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, ca numai robindu-va ascultarii, va veti slobozi pe voi si pe altii din robia pacatului”.(26 X 1942)
Aceste cuvinte au fost consemnate de catre episcopul Nicolae Colan – membru al Academiei Romane – in cartea de aur a Manastirii Rohia, la doar un an de la intrarea in manastire, ca frate, a tanarului, de atunci, Ioan (Justinian) Chira.
Viziunea episcopului Nicolae Colan, asupra conduitei vietii calugaresti, a fost pe deplin confirmata, intrucat, incepand cu anul 1944, noul staret al manastirii era ieromonahul Justinian Chira, care, timp de 29 de ani de staretie a realizat aproape tot ce se putea realiza, atat pe plan duhovnicesc-cultural cat si pe plan edilitar-gospodaresc.
Pana sa fie chemat la aceasta lucrare sfanta, trebuie sa ne reamintim ca Inaltpreasfintia Sa s-a nascut la data de 28 mai 1921, in satul Plopis din Maramures, intr-o familie de tarani evlaviosi, pe nume Ilie si Maria, primind la Botez numele de Ioan („cel daruit de Dumnezeu”).
Scoala primara a urmat-o in satul natal, unde a fost remarcat de dascalul satului pentru interesul sau in cele ale invataturii. A urmat apoi, timp de 2 ani, cursurile Liceului ortodox de baieti „Simion Stefan” din Cluj, insa, manat de dragostea de a-i sluji cat mai bine lui Dumnezeu si oamenilor si-a indreptat pasii spre Manastirea „Sf. Ana” din Rohia, intrand ca frate de manastire, la data de 12 martie 1941.
In anul 1942 a fost tuns in monahism, primind numele de Justinian. La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943 a fost hirotonit intru preot pe seama Manastirii Rohia, de catre episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului si Clujului.
Ca staret, Inaltpreasfintia Sa s-a preocupat de formarea unor vietuitori statornici si cu chemare pentru manastire, ingrijindu-se si de pregatirea lor intelectuala. De asemenea, a formulat cateva reguli de viata manastireasca, care aveau menirea de a face o selectie riguroasa a credinciosilor dornici de viata monahala. Intre acestea amintim :
- sa nu se primeasca frati din alte manastiri (principiul statorniciei);
- sa nu fie primiti cei ce veneau cu gandul de a-si face o situatie sau fugeau de raspundere in fata vietii ori in fata muncii, intrucat asezamantul cerea „zdroaba calugareasca” (regula muncii);
- sa nu fie primiti sentimentalii sau deceptionatii (regula vocatiei);
- sa fie primiti numai oameni sanatosi, din familii cinstite, serioase si respectate in satul lor (regula credintei, a caracterului si a testarii sociale).
Toate aceste randuieli sanatoase, impuse de staretul Justinian, au raspandit prestigiul Manastirii Rohia in toata regiunea Ardealului de Nord, fapt ce i-a determinat pe multi sa-si indrepte pasii spre acest colt de rai, pentru a primi hrana sufleteasca si a se intari prin darurile duhovnicesti, ce le simteau izvorand de aici. Totodata, trebuie specificat si faptul ca pe langa aceste preocupari firesti de a ridica prestigiul manastirii, Inaltpreasfintia Sa si-a completat si pregatirea teologica prin absolvirea Seminarului Teologic Ortodox de la Cluj - Napoca si a Institutului Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu (1966).
Pentru meritele sale in conducerea manastirii, Inaltpreasfintia Sa a fost ridicat pana la rangul de arhimandrit, in anul 1967, insa, cea mai mare recunoastere a slujirii sale s-a petrecut in anul 1973, cand a fost ridicat, la propunerea arhiepiscopului Teofil al Vadului, Feleacului si Clujului, la inalta treapta a arhieriei, ca episcop-vicar la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Vadului, Feleacului si Clujului, primind numele de „Maramureseanul”.
In aceasta demnitate de episcop, Preasfintitul Justinian a implinit, in primul rand, un insemnat rol duhovnicesc, in vremuri nu tocmai usoare, fiind asteptat si primit cu mult drag de catre fiii Bisericii noastre stramosesti.
Dupa caderea regimului totalitar comunist, anul 1990 a adus si reinfiintarea vechii Episcopii Ortodoxe a Maramuresului, careia i s-a adaugat si Satmarul. Cine putea fi mai potrivit si mai dorit de catre preotii si credinciosii celor doua judete, in a le fi intaistatator ? Un singur nume era posibil : episcopul Justinian Chira.
Trecerea anilor au dovedit ca Preasfintitul Justinian a fost cel mai indicat in a pastori aceasta reinfiintata eparhie, intrucat dansul cunostea cel mai bine, ca om al locului, bucuriile si durerile, suferintele si implinirile, nevoile morale si duhovnicesti ale tuturor oamenilor din aceasta parte de tara. Astfel, a coordonat intreaga osteneala a tuturor colaboratorilor, incepand cu Centrul Eparhial si continuand cu toti protopopii si preotii din eparhie, facand sa renasca chipul duhovnicesc si material al Bisericii din aceste locuri binecuvantate. Aici merita sa amintim cateva repere relevante:
- a pus piatra de temelie la peste 80 de noi locasuri de inchinare si s-au ridicat peste 130 de noi biserici;
- a crescut numarul preotilor de la 325 la 580, crescand astfel si numarul parohiilor;
- s-au infiintat inca 3 protopopiate : Viseu, Chioar si Oas;
- a sporit numarul de manastiri de la 4, in anul 1990, la peste 30 de manastiri si schituri, in prezent;
- s-au infiintat doua scoli teologice liceale, in Baia Mare si Satu Mare, si o Catedra de Teologie Ortodoxa si Asistenta Sociala, in cadrul Universitatii de Nord din Baia Mare;
- a binecuvantat aparitia a doua publicatii universitare, „Ortodoxia maramureseana” si „Studia Universitatis Septentrionis. Theologia Orthodoxa”, a periodicului eparhial „Graiul Bisericii Noastre”, precum si a altor cateva reviste parohiale;
La toate acestea, daca mai adaugam si faptul ca s-a distins ca un mare iubitor de carte si cultura; ca un ctitor de biblioteci, la Rohia si Centrul Eparhial; ca un ostenitor in ale scrisului, publicand peste 18 titluri de carte, peste 150 de studii si articole si peste 20 de prefete sau cuvinte inainte la carti cu continut divers; atunci, acordarea titlului de doctor honoris causa , de catre patru Universitati ( Universitatea din Oradea, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad si Universitatea de Nord din Baia Mare) si ridicarea la rang de arhiepiscop onorific de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in anul 2009, reprezinta o recunoastere fireasca a intregii sale activitati, pusa in slujba lui Dumnezeu si a neamului in care s-a nascut.
Celor care astazi ne putem bucura de toate aceste impliniri, nu ne ramane decat sa-i aducem cuvenita multumire lui Dumnezeu pentru ca ni l-a daruit si sa-L rugam pe mai departe, sa-L aiba in purtarea Sa de grija in aceasta viata pamanteasca, in drumul spre desavarsirea sa si a noastra, a tuturor.
Intru multi ani, Inaltpreasfinte Parinte!
Pr. Dr. Cristian Stefan - consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.