Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 21 Martie , 2011
GAZETA DE MOISEI / Catre Ministerul Administratiei si Internelor
* Comuna Moisei din judetul Maramures este o comuna de munte, fara sate apartinatoare, situata la poalele Pietrosului Rodnei, intre orasele Borsa si Viseu de Sus, avand o suprafata de 11.263 ha si o populatie de 9365 locuitori.
Moiseiul este o comuna foarte veche, facand parte din Cnezatul de Vale al Bogdanestilor, numarandu-se astfel printre satele stapanite inainte de 1353 de Bogdan. Din diplomele Maramuresene din secolul al XIV-lea Moiseiul este datat din anul 1365 cu mentiunea ca „...este o comuna de mult organizata”.
Din continutul acestor diplome mai reiese ca au avut loc numeroase conflicte intre obsti si cnezii de vale pentru stapanirea localitatii, populatia Moiseiului reusind sa reziste presiunii de dominatie si sa-si pastreze formele de organizare vechi si hotarele comunei, conducandu-se dupa dreptul vechi stramosesc.
In contextul inregistrarii limitelor hotarelor dintre unitatile administrativ teritoriale din judetul Maramures, in luna octombrie 2010 am fost invitati la O.C.P.I. Maramures pentru stabilirea hotarelor dintre Moisei si localitatile invecinate respectiv Borsa, Viseu de Sus si Sacel. In ceea ce priveste hotarele dintre Moisei si Sacel respectiv Moisei si Viseu de Sus, acestea au fost respectate (fiind cele de peste 600 ani) primarii localitatilor semnand si procesele verbale de recunoastere a hotarelor celor 3 localitati.
In ceea ce priveste hotarul dintre Moisei si Borsa spre surprinderea noastra am aflat ca a fost schimbat, Moiseiul pierzand peste 400 ha (marea majoritate fiind teren intravilan cu case si gospodarii ale moiseienilor) motivandu-se prevederile Legii 2/1968. Edilii orasului Borsa au refuzat sa semneze procesul verbal privind recunoasterea hotarelor dintre cele doua localitati, motivand ca prin Legea 2/1968 a fost schimbata limita administrativ teritoriala dintre cele doua localitati, hotarul fiind mutat spre Moisei. La finalul sedintei a fost semnat procesul verbal cu unele observatii, prefectul Judetului Maramures si Directorul O.C.P.I Maramures precizand ca hotarul ramane cel vechi, linia despartitoare dintre cele doua localitati fiind paraul Valea Hotarului (limita naturala) dupa cum si sugestiv ii poarta numele.
In data de 24.02.2011 am fost invitati la O.C.P.I Maramures pentru reluarea medierii insa de aceasta data am constatat ca linia de separare a celor doua localitati a fost modificata potrivit dorintelor edililor din Borsa, invocandu-se aceeasi Lege 2/1968, in aceste conditii medierea a esuat.
In urma stirilor aparute in mass-media, locuitorii din zona de disputa – unde locuiesc 115 familii cu domiciliul legal in comuna Moisei – au iesit in strada solicitand respectarea hotarului vechi de secole ale celor doua localitati respectiv pe paraul Valea Hotarului. Pe langa apartenenta la aceasta comunitate (Moisei) veche de secole, bunicii si strabunicii lor fiind moiseieni, invoca, pe buna dreptate, si cuantumul impozitelor si taxelor care la oras sunt mult mai mari.
In urma acestor manifestari spontane din partea celor peste 200 de cetateni din zona de disputa, Prefectul Judetului Maramures si Directorul O.C.P.I Maramures s-au deplasat la Moisei pentru a continua procedura de conciliere insa fara nici un rezultat, edilii orasului Borsa refuzand in mod categoric sa recunoasca faptul ca linia despartitoare dintre cele doua localitati ar fi paraul Valea Hotarului. Precizam faptul ca acest parau desparte cele doua comunitati de peste 600 ani, de unde a primit si denumirea sugestiva de Valea Hotarului.
In ceea ce priveste aspectul ca linia despartitoare a celor doua localitati ar fi fost modificata dupa intrarea in vigoare a legii 2/1968 – argumentul invocat de conducerea Primariei Borsa, precizam ca Legea 2/1968 nu face referire la limitele despartitoare dintre localitati, cu exceptia sectoarelor Municipiului Bucuresti. Anexele grafice prezentate noua, incepand cu anii 1970, nu au nici un suport juridic, nefiind aprobate printr-un act normativ valabil la epoca respectiva. De altfel nici Institutia Prefectului, nici conducerea O.C.P.I Maramures, dupa cum in egala masura nici conducerea Primariei Borsa nu au putut sa ne arate in ce temei legal a fost modificata limita dintre cele doua localitati – daca a fost modificata.
Potrivit art. 5 din legea 2/1968, comuna este definita ca fiind unitatea administrativ - teritoriala care cuprinde populatia rurala unita prin comunitatea de interese si traditii. Astfel, in zona de disputa locuiesc nu mai putin de 115 familii cu domiciliul legal in comuna Moisei, insumand peste 200 de locuitori, bunicii si strabunicii lor fiind moiseieni. Apoi, acesti locuitori, atat inainte de 1989, cat mai ales dupa, au participat in mod activ si s-au implicat la luarea deciziilor importante cu privire la viata social-culturala si economica a comunei Moisei. De asemenea au participat la toate alegerile locale, exprimandu-si optiunea cu privire la candidatii pentru functia de primar al localitatii Moisei sau pentru membrii consiliului local. Ori de cate ori au avut vreo problema s-au adresat si au obtinut sprijin din partea autoritatilor locale din comuna Moisei. Prin urmare, aceasta comunitate este si se considera ca fiind parte a comunei Moisei, apartenenta la o comunitate insemnand mult mai mult decat o simpla trasare grafica.
In prezent, situatia creata este dificila, nemultumirile crescand, cuprinzand tot mai multi moiseieni, neputand estima consecintele nedreptatilor care ni se aduc cu privire la trasarea in mod arbitrar si fara nici un temei legal a liniei despartitoare dintre cele doua localitati.
Va rugam sa ne ajutati ca sa ne putem pastra hotarul stramosesc, hotar stabilit in urma cu peste 600 de ani ca sa putem aduce calmul si linistea in sufletele amarate ale taranilor moiseieni.
Asteptam raspunsul Dumneavoastra cat mai urgent.
Cu deosebita consideratie,
Primar, STETCU TOADER
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.