Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 5 Octombrie , 2010
GAZETA DE DRAGOMIRESTI / Model de protectie a mediului
* Orasul Dragomiresti poate servi ca model de succes in implementarea politicilor de mediu. Aici a functionat primul serviciu de colectare a deseurilor de pe Valea Izei, aici s-a implementat pentru prima data in zona colectarea selectiva, aici au fost infiintate doua pepiniere etc.
Imediat dupa instalarea in functia de primar, Vasile Iusco a ochit problematicile de mediu din oras. Din cauza traditiei, oamenii aruncau deseurile menajere in albia celor doua rauri: Iza si Baicu, care s-au transformat in gropi de gunoi plutitoare. Pentru a pune punct situatiei si a proteja mediul inconjurator si apa, primarul a convocat o adunare publica si le-a explicat oamenilor de ce e important sa schimbe acest obicei prost. Dragomirestiul a devenit prima localitate din zona care a infiintat un serviciu de colectare a deseurilor. Dupa un an a fost introdusa colectarea selectiva. Oamenii s-au obisnuit, iar serviciul a functionat perfect, pana la directiva privind desfiintarea deseurilor de gunoi, cand a fost angajata o firma specializata pentru salubrizare.
Tot pentru protectia mediului, primarul a infiintat doua pepiniere din care se asigura „materia prima” pentru impaduriri. De asemenea, mai marele orasului Dragomiresti spera sa poata folosi si deseurile de lemn, prin infiintarea unor fabrici care sa valorifice rumegusul si sa-l transforme in peleti. Mai mult, prin curatarea celor doua rauri si monitorizarea lor atenta, astazi s-a ajuns ca, din depozite de deseuri, Iza si Baicu sa fie vizate pentru proiecte de dezvoltare a fondului piscicol cum ar fi cresterea sturionului si infiintarea unei pastravarii.
De asemenea, zona pura si mediul curat sunt favorabile dezvoltarii culturilor ecologice si fermelor agricole. Primarul Vasile Iusco a incurajat in permanenta infiintarea fermelor ecologice, sprijinirea colaborarii dintre agricultori, mesteri artizanali si pensiuni turistice in vederea imbinarii factorilor agricoli, culturali si traditionali pentru promovarea si dezvoltarea potentialului turistic etc.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.