Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 5 Octombrie , 2010
GAZETA DE DRAGOMIRESTI / Cartea de capatai a dezvoltarii Dragomirestiului
* Dragomiresti a fost una dintre primele localitati maramuresene care a gandit o „Biblie” a dezvoltarii. Imediat dupa ce a castigat fotoliul de primar in 2000, Vasile Iusco a „inventariat” toate problemele Dragomirestiului, a trasat prioritati, le-a ierarhizat si a creionat o strategie. Documentul s-a dezvoltat de la an la an, la fel si perspectivele orasului.
„Realizat, in curs de realizat, cu Studiu de Fezabilitate facut”. Analizand strategia de dezvoltare a localitatii, primarul Vasile Iusco bifeaza obiective peste obiective si le trece la capitolul realizat. Desi au fost vremuri tulburi din punct de vedere politic, legislativ si financiar, dupa 10 ani la conducerea localitatii, primarul Iusco spune mandru ca a realizat mare parte din obiectivele pe care si le-a propus. Astfel incat, strategia de dezvoltare a localitatii, realizata pana la nivelul lui 2015, aproape e o lista de obiective realizate.
Sigur, pe atunci nimeni nu preconiza ca vor veni crizele de tot felul care vor bloca sau incetini proiecte. Practic, daca contextul national, politic si economic ramanea favorabil, astazi intreaga strategie de dezvoltare ar fi fost indeplinita in procent de 100%, desi „tintele” ei sunt deosebit de curajoase si dificile.
Cum standardele infrastructurii dau masura gradului de civilizatie dintr-o localitate, primarul Iusco a incercat sa parcurga intai ABC-ul dezvoltarii acestui domeniu: adica apa, canalizare, drumuri, electrificare.
Imediat dupa implementarea proiectului de alimentare cu apa a Dragomirestiului, prin programul Sapard, Iusco s-a gandit sa realizeze reteaua de canalizare. Fiind in vigoare celebrul program guvernamental aprobat prin Ordonanta 7, a incercat sa obtina finantare pentru canalizare si statie de epurare de la Guvern, dar cele doua obiective depaseau plafonul maxim de 40 de miliarde de lei vechi, admis pe program. Asa ca, proiectul a fost impartit in doua. Canalizarea a ramas pe Ordonanta 7, statia de epurare a fost depusa pe un program al Administratiei Fondului de Mediu si s-a si realizat. Problema a fost canalizarea, deoarece, din motive politice, proiectul a fost stopat ani buni. Degeaba a cerut primarul sprijin si a spus ca statia de epurare e realizata si se degradeaza, proiectul s-a deblocat abia dupa ce PNL a plecat de la Guvernare. Anul trecut au inceput licitatiile pe lucrare si, din cauza valului nesfarsit de contestatii, proiectul s-a blocat din nou, pana in primavara acestui an cand Curtea de Apel Cluj a dat verdictul final in cauza. Numai ca, atunci n-au mai fost bani. In total, lucrarea se cifreaza la 40 de miliarde de lei vechi si, in sfarsit s-au primit primii bani, necesari demararii proiectului. Daca lucrurile vor merge bine, intr-un an lucrarea va fi finalizata.
Primarul are in plan si extinderea retelei de alimentare cu apa si, firul logic al dezvoltarii continua cu drumurile. Desi reteaua de drumuri a orasului a fost modernizata in procent de 95%, iar strazile laterale au fost asfaltate, primarul a gandit un proiect important, major, pe acest sector, care se afla in stadiul de Studiu de Fezabilitate. De asemenea, a fost gandita o sosea de centura a orasului.
De asemenea, se lucreaza la un proiect de modernizare a drumurilor agricole pe 11 kilometri si construirea unui pod.
Primarul Vasile Iusco nu a omis nici modernizarea cladirilor in care isi desfasoara activitatea institutiile publice. Centrul medico - social si modernizarea scolii se afla in derulare si se apropie de ultima suta de metri. Asa ca, a fost gandit si un proiect de constructie a unui sediu nou de primarie. A fost achizitionat si terenul, dar din cauza situatiei economice actuale, proiectul a fost amanat. Asa ca, pana sa se mute in casa noua, primaria Dragomiresti se modernizeaza. Au fost demarate lucrarile pentru constructia unei sali de sedinte si grupuri sociale, adica o aripa noua a cladirii.
De asemenea, un alt obiectiv aflat in studiu la o firma, este modernizarea iluminatului. Primarul spune ca un alt proiect major, aflat deja pe lista proiectelor eligibile, este o casa de cultura, care va fi amplasata langa sala de sport, alt proiect important a lui Iusco finalizat si realizat la standarde europene.
Primarul spera sa revigoreze si turismul, inclusiv cel balnear, asa ca a gandit un strand si modernizarea bailor vechi. In planul lui Iusco se afla si o baza sportiva, proiect depus deja la Cancelaria Primului Ministru.
Datorita preocuparii constante pentru protectia mediului, Dragomiresti este una dintre putinele localitati care are doua pepiniere. Mai mult, Iusco spera ca, in viitor, sa existe un parc dendrologic pe Baicu.
Un alt proiect pentru care s-a dat unda verde este o gradinita cu program prelungit. Iar unul dintre obiectivele indraznete ale primarului il reprezinta un aeroport pentru care a si purtat discutii incipiente.
Pe lista de obiective se afla si un centru pentru copiii abandonati, centre de valorificare a deseurilor din lemn, strategii pentru valorificarea produselor de origine animaliera, a argilei, a fructelor de padure, crearea de unitati producatoare de fructe naturale, a resurselor minerale, o partie de schi, parc de joaca pentru copii, parcuri, valtoare, moara, piua etc., o mare parte din aceste obiective fiind deja realizata. Primarul a sperat sa aduca in oras si o croitorie si un supermarket, dar deocamdata acest lucru nu a fost posibil. Iusco spune ca un deziderat al sau ramane si atragerea de investitori, care, din cauza izolarii zonei, nu prea vor sa ajunga in zona.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.