Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Duminică , 12 Decembrie , 2010
GAZETA DE BAIA SPRIE / Tanar, nelinistit si competent
* Putine primarii din judet se pot lauda ca au la conducere o echipa atat de „sudata” si competenta precum cea din Baia Sprie. Primarul Dorin Vasile Pasca este sustinut in tot ceea ce face de tanarul viceprimar Levente Istvan Szakacs.
Reporter: Cand ati inceput activitatea in administratia publica locala?
Levente Istvan Szakacs: Am inceput activitatea in administratie in 2008, la ultimele alegeri, direct cu functia de viceprimar. Inainte n-am mai avut tangenta cu administratia locala, doar functii politice.
Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte in care v-ati implicat?
Levente Istvan Szakacs: Cand am intrat efectiv in administratie, ca eu nu pot spune ca fac politica, pentru ca politica se face la nivel mult mai inalt, toti imi puneau intrebarea daca „este Baia Sprie un oras curat?”. Eu am spus ca „nu”. Si incerc sa fac in asa fel incat macar atata sa ramana dupa mine. Dar problema este ca fac curat intr-un loc si din spate vine altul si face din nou mizerie. Cea mai mare durere a mea este ca nu se pastreaza curatenia.
In al doilea rand, mi-am zis ca nu incerc sa-mi focalizez concentrarea pe lucrurile foarte mari, planuri grandioase si complicate. Cu toate ca avem si asa ceva, ca este PIDU care este un proiect major si care daca va fi implementat va fi chiar ceva deosebit. Dar mi-am zis sa incerc sa ma concentrez asupra chestiilor minore, asupra carora tot omul trece cu vederea. Tocmai de aceea incerc sa ma cobor cat de jos ca si nevoi.
Reporter: In mare, cu ce fel de probleme vin cel mai des oamenii la dumneavoastra?
Levente Istvan Szakacs: Problemele sunt in primul rand financiare, dar astea nu depind de noi, si in rest aspecte ce tin de infrastructura: strazi, canalizare, apa. Probleme majore despre care se poate spune ca-n ultimii 20 de ani au fost lasate deoparte. Sigur ca nu reusim impreuna cu domnul primar sa le facem pe toate, dar le luam in evidenta si, pe cat se poate, incercam sa amelioram din aceste probleme. Eu nu promit. Dar atunci cand am promis ceva, atunci si fac. Daca am spus ca nu promit, asta nu inseamna ca nu fac. Pentru ca este normal sa faci tot timpul ceva ca sa progresezi, dar nu vin cu promisiuni desarte despre care pana la urma stiu si eu ca nu le pot duce la indeplinire. Pentru ca situatia este de asa fel incat nu te poti tine de unele probleme. Dar fac in asa fel incat anumite aspecte sa intre pe fagasul bun si chiar daca nu intr-o zi sau o saptamana. Dar le am in memorie, le am in agenda si stiu ca pe strada respectiva trebuie facut asta. Ca vom face peste doua luni, trei luni, cinci luni, dar stiu ca trebuie facut.
Reporter: Ce vi s-a parut cel mai greu in administratie, sau care a fost cea mai mare problema de care v-ati lovit?
Banii sunt intotdeauna cea mai mare problema. Totusi, n-a fost usor sa preiau toata treaba asta. Este si o perioada nefasta. Dar eu spun si acum ca mult mai multe se puteau face in conditiile in care functiona mineritul. Erau niste uzine imense care dispuneau de resurse imense. Si eu am lucrat in minerit, de aceea pot sa spun acest lucru. Si acum colaboram foarte bine cu cei de la Remin. Daca in momentul de fata la Mina sunt 20 – 30 de oameni si avem o colaborare asa buna, atunci va dati seama ce s-ar fi putut face daca erau 3000 de oameni? Nu discut aici de banii care ar fi fost la buget. Discut efectiv de conlucrarea ca si institutii. De exemplu, am luat de la Flotatia Baia Sprie in jos pe partea Sasarului toate podetele pietonale si am pus balustrada. Va dati seama ca iarna treceau oamenii pe acele podete si oricand puteau cadea in Sasar pentru ca nu era nicio balustrada. Atat pe Sasar, cat si pe Valea Chiuzbaii am facut acest lucru. Sunt chestii minore, pe care nu le baga nimeni in seama, dar care conteaza. Peste 3 luni nu mai stie nimeni de ele, dar important este ca stim ca am facut ceva. Acele proiecte de canalizare din Baia Sprie au fost facute incat canalizarea s-a dus pe mijlocul strazii si nu s-a bransat nimeni. Vrem in primul rand sa bransam oamenii, ca sa nu fie nevoie sa spargem din nou. Iar apoi, poate reusim sa aducem anumite fonduri si sa facem acea strada pe care este deja apa si canalizare. Probleme apar, de exemplu pe Eminescu s-a intamplat insa sa bransam oamenii, s-a asfaltat, dupa care a trebuit spart ca s-a dus canalizarea.
Pot sa spun ca in acesti doi ani am eliminat patru sau cinci puncte de depozitare a deseurilor necontrolate. Locuri din care nu s-au dus gunoaiele de cel putin 25 de ani. De exemplu, de la Spitalul din spatele Policlinicii Baia Sprie, anul trecut, inainte de Pasti, am dus 6 camioane de peste 20 de tone. Asta era exact in spatele Spitalului.
Reporter: Dintre proiectele demarate de Primarie, depuse si aflate in asteptare sau in diferite stadii, care-i proiectul dumneavoastra de suflet?
Levente Istvan Szakacs: PIDU mi-as dori sa fie aprobat, pentru ca este o suma imensa si ar schimba radical imaginea orasului, dar nu pot sa spun ca numai asta ma intereseaza. De exemplu, Parcul Fotovoltaic, care nu se va vedea pe imaginea orasului, dar este un proiect care pe viitor aduce beneficii imense. Pentru ca daca te gandesti ca nu mai platesti energia conteaza enorm. In situatia in care tu nu ai agenti economici foarte mari care ca te sustina la buget, este un pas major pentru a revitaliza orasul. De asemenea, sunt anumite proiecte mici. De exemplu, avem un proiect pentru parcul vechi al orasului. Acesta era unde este gradina Caminului de Batrani in momentul de fata. S-a mai construit pe acolo si s-a restrans. Avem un proiect depus la Ministerul Mediului prin care sa redam circuitului acel parc cu alei pietonale, o platforma pentru spectacole, un loc de joaca pentru copii etc. De asemenea, s-au facut trotuarele in Microraion Vest, drumurile de la Cosbuc si Plevnei, Pietrosului, Paraului, toate astea s-au facut prin proiecte mici care s-au dirijat spre o comunitate locala. Nu am facut noi implementarea, ci comunitatea locala. Bineinteles ca i-am sprijinit, ca proiectul si restul erau de la noi si noi am umblat dupa ele, dar implementarea a fost a lor. Este extraordinar ca s-au implicat. Pe mine ma doare enorm cand omul vine si are numai asteptari. Nu cred ca este corect sa puna problema doar ca „voi sunteti Primaria, voi sa ma rezolvati”. Pe cei care mi-au spus ca pun si ei jumatate, dar sa mergem si noi sa ajutam, niciodata nu i-am refuzat. Pentru ca visul oricarui primar sau viceprimar este ca imediat dupa ce vine un cetatean la el sa rezolve problema. Sau, de exemplu vin si spun sa mergem sa asfaltam o anumita strada. Sa nu creada nimeni niciodata ca nu vrei sa o faci, ca trebuie sa fii imbecil sa nu o faci, dar nu ai cum, nu ai posibilitatea financiara. Plus ca nu poti sa te indatorezi sa se duca problemele in viitor. Noi am preluat Primaria cu datorii. Si nu o spun ca repros, dar asta e realitatea. Am avut in jur de 20 de miliarde lei vechi datorii, atat la utilitati cat si la anumite lucrari, pe care incet-incet le stingem. Din pacate asa se lucreaza la noi. Am ajuns ca la utilitati suntem aproape la zero, dar suntem pe calea cea buna.
Reporter: Sunteti una dintre putinele echipe de primari-viceprimari unde n-au fost conflicte, divergente, probleme.
Levente Istvan Szakacs: Probleme sunt peste tot, dar problemele trebuie discutate. Si eu de la asta pornesc, ca este posibil sa nu am dreptate. Iar daca si domnul primar porneste cu aceeasi deschidere, inseamna ca ai cadrul de a conlucra. Nu este nicio problema ca am ajuns viceprimar, si poate peste doi ani vine altul, dar sa-si faca treaba. Dar trebuie sa fii constient de faptul ca nu poti sa ai intotdeauna dreptate. Si in relatia cu angajatii primariei este o colaborare normala, si eu si domnul primar tinem cont de parerea tuturor. Singurii care au continuitate in Primarie sunt angajatii. Noi astazi suntem, maine nu. Ei sunt in miezul problemei. Cel putin din punctul meu de vedere, noi avem rolul de a-i orienta sau a-i constientiza mai mult asupra problemelor care apar. De bine, de rau, eu zic ca am reusit. Am reusit anumite lucrari cu angajatii primariei pe care altii le-au facut cu bani grei, gen piata, la scoli, gradinite, acoperisuri etc. Efectiv ne-am dus si noi, si daca a fost nevoie, am pus mana pe lopata ca nu se intampla nimic.
Am preluat Primaria intr-un moment foarte prost. Eu nu dau vina pe nimeni sau pe situatia economica. Dar trebuie sa fim constienti ca am luat-o intr-un moment foarte prost, financiar vorbind, si totusi am reusit multe desi nu sunt multumit. Tot timpul e loc de mai bine. Sper sa ne iasa proiectele pe care le-am pregatit, desi nu stiu cand. De exemplu, PIDU este in evaluare de doi ani. Posibil ca anul viitor vom semna contractul de finantare. Pana se fac licitatiile si poate vor fi contestatii, nu stiu cand ne vom apuca de lucru. Posibil ca nu-l voi implementa eu cel putin, dar nu e nicio problema. Principal e ca am pornit un lucru bun care trebuie continuat si terminat.
Reporter: De ce vedem atat de putini tineri in administratie?
Levente Istvan Szakacs: Dau vina si pe salarizare, ca e o problema majora salarizarea in administratia publica. Contrar unor opinii, salarizarea aici este mizera pentru cei incepatori si cei tineri. Nu vorbesc de situatia mea, ca am o functie. Dar cei care vin, lucreaza pe bani marunti. Iar cerintele si responsabilitatile sunt mari. Deci, problema financiara e primordiala, iar in celalalt context, eu cred ca aceasta scarba facuta in jurul functionarului public pe multi ii indeparteaza. Chiar daca nu stii aspecte din toate domeniile, trebuie sa ai in spate persoane care sa te sustina si care sa-ti explice si in care sa ai incredere. Nu ma plang, dar nu-i chiar usor.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.