Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Duminică , 12 Decembrie , 2010
GAZETA DE BAIA SPRIE / La trecutu-ti mare, mare viitor
*Un insemnat trecut istoric si un viitor la fel de insemnat. Autoritatile locale au pregatit un proiect major, cu valoare si impact istoric asupra orasului.
Orasul Baia Sprie are un insemnat trecut istoric. Urme ale unor vetre de asezari omenesti se regasesc inca din secolele unu si doi dupa Hristos. Orasul va fi atestat documentar relativ tarziu, intr-o diploma din 1329, in timpul regelui ungar, Carol Robert, care acorda locuitorilor primele privilegii. Denumirea latineasca era MONS MEDIUS ceea ce in traducere inseamna Muntele Mijlociu. Din aceasta perioada, orasul isi leaga existenta de minerit si de-a lungul secolelor va aparea in documente alaturi de RIVULUS DOMINARUM, orasul Baia Mare de astazi, ca oras liber regesc.
In anul 1360 il gasim in documente cu numele de MONTANA NOSTRA, in 1348 sub numele de cetate, CIVITAS MEDIO MONTIS, in 1390 sub denumirea de FELSOBANYA, in 1406 din nou CIVITAS de MONTE MEDIO, iar mai tarziu, in secolul XIX, in 1851, din nou sub numele de FELSOBANYA.
Daca Baia inseamna mina, Sprie vine de la latinescul ASPER care inseamna aspru, adica cu alte cuvinte in Baia Sprie existau mine cu conditii aspre de exploatare.
Inzestrat cu un peisaj natural deosebit, orasul a fost in secolele XVIII si XIX si statiune turistica. Multa vreme minele din Baia Mare si Baia Sprie au reprezentat proprietatea reginei. Desi localitatea a avut parte de multe momente grele, bogatiile din adancurile Dealului Minei au asigurat prosperitatea si refacerea pagubelor ivite.
Au fost perioade de inflorire, dar si regrese marcate de scaderea populatiei. Conform primelor date ramase din timpul imparatesei Maria Tereza, populatia a crescut de la 300 de locuitori la aproximativ 5000 de locuitori si a ramas constanta pana la mijlocul secolului trecut.
Dupa Revolutie, orasul a inceput o perioada de regres economic cauzata si de inchiderea activitatii miniere. Mineritul a lasat un gol economic important si o „gaura” la fel de importanta la bugetul de stat.
Actuala conducere a primariei incearca sa redea orasului stralucirea si importanta de altadata printr-o serie de proiecte curajoase si inedite. Cel mai important, atat ca impact, cat si ca valoare, este Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, care contine doua mari componente ce vizeaza, pe de o parte refacerea infrastructurii si modernizarea ei, si pe de alta parte cresterea sigurantei cetatenilor.
Primul proiect, „Reabilitarea infrastructurii de strazi, accese carosabile si pietonale, precum si amenajare de spatii verzi in orasul Baia Sprie” va contribui la eficientizarea conditiilor si diminuarea disparitatilor de accesibilitate si interconectivitate intre zona noua si cea veche a orasului, precum si reabilitarea zonelor verzi. Al doilea proiect, „Cresterea
sigurantei si prevenirea criminalitatii in zona de actiune a orasului Baia Sprie, prin achizitionarea de echipamente specifice si amenajarea unui centru de supraveghere”, va duce la dezvoltarea serviciilor de prevenire a criminalitatii si a infrastructurii sociale.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.