• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Iunie , 2022

Gata pandemia 1. Începe pandemia 2?

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a decis să treacă covid la statutul de gripă sezonieră, cu raportare săptămânală, nu zilnică, ca și până acum. Practic, abia acum se poate spune că pandemia de coronavirus s-a încheiat. Întrebarea este: începe o altă pandemie de variola maimuței?

Ministerul Sănătății a anun­țat că nu va mai pu­blica zilnic buletinul privind cazurile de COVID, decesele și internările, ci va prezenta doar un buletin săptămânal.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat ulterior că informarea în cazul COVID se va face la fel ca la gripă, adică săptămânal și a argumentat că numărul de cazuri, spitalizări și numărul de pacienți la ATI sunt reduse: „Informarea va fi săptămânală, similar cu ceea ce se face pe gripă.

În această perioadă, nu am mai avut decât un raport subunitar al ratei bazale de reproducere, iar numărul de cazuri, res­pectiv de spitalizare și ATI e redus”. Decizia se aplică începând din această săptămână și este o premieră din martie 2020, când a început pandemia de COVID-19. Practic, abia acum, când Covid-19 a devenit similar cu gripa, se poate spune că pandemia s-a încheiat oficial. Și totuși... certificatul verde, programat inițial pentru a fi folosit până la finele lunii iunie a acestui an, va fi utilizat de fapt până în iunie 2023. Cel puțin. Săptămâna aceasta, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii a fost prelungit cu un an, până în iunie 2023. Multe state membre au încetat să îl solicite la intrarea pe teritoriul lor, dar factorii decizionali europeni folosesc ca pretext posibilitatea apariției unei noi „variante îngrijorătoare”.
„Situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situații fluctuante”, a ex­plicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders. „Suntem hotărâți să revenim la libera circulație fără restricții şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a continuat el.

Însă, nici nu s-a „răcit” bine pandemia de coronavirus, că o alta pare să înceapă. Tot întâmplător, anul trecut variola maimuței a fost subiectul unei simulări la scară globală. Deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății este preocupată să găsească un nou nume pentru această boală, pe motiv de dis­criminare, desigur. Și, în 23 iunie va dezbate dacă acest virus reprezintă o urgență mondială sau nu.
Deocamdată, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că Europa se află în centrul răspândirii variolei maimuței, și
şi-a exprimat preocuparea în legătură cu riscul apariției de noi cazuri. „Europa rămâne epicentrul acestui val în plină creștere, cu 25 de țări raportând peste 1.500 de cazuri, sau 85% din totalul la nivel global. Amploarea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult, cu atât îşi va răs­pândi mai mult raza de acțiune şi cu atât boala va apărea mai mult în țările neendemice”, a declarat într-o conferință de presă Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, care reunește 53 de ţări, dintre care unele din Asia Centrală.
Noul virus este cunoscut la om de peste 50 de ani, iar boala cauzată este considerată una rară. Ca și simptome, „variola maimuței” începe cu febră mare şi evoluează rapid până la o erupție cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea benignă, boala se vindecă de obicei spontan după două, până la trei săptămâni.

Deocamdată, OMS crede că noua epidemie nu ar trebui să anuleze evenimentele publice și arată că majoritatea cazurilor raportate până acum implică bărbați care au raporturi sexuale cu bărbați, avertizând împotriva stigmatizării, subliniind că „virusul variolei mai­muței nu are legătură în mod inerent cu niciun grup specific”.
Tot deocamdată, OMS nu recomandă vaccinarea în masă, dar autoritățile sanitare europene au comandat marți peste 100.000 de doze de vaccin împotriva variolei aprobat în Statele Unite pentru variola maimuței şi considerat eficient în combaterea acestui virus. Deși discursul OMS pare liniștitor, să nu uităm că același ton a fost folosit și la începutul pandemiei de coronavirus. Și, dacă tot avem proceduri, experiență și vaccinuri, de ce să nu le folosim în noua pandemie, nu?

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va organiza o întâlnire de urgență, săptămâna viitoare, pentru a determina dacă va clasifica focarul drept urgență de sănătate publică de interes internațional - cel mai ridicat nivel de alertă pe care îl poate declanșa OMS.
Singurele alte boli pentru care s-a întâmplat acest lucru în trecut sunt gripa porcină, poliomielita, Ebola, Zika și Covid. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că „focarul de variolă a maimuței este neobișnuit și îngrijorător”.
„Din acest motiv, am decis să convoc Comitetul de Urgență conform reglementărilor internaționale săptămâna viitoare, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a spus acesta.
Variola maimuței este cauzată de virusul variolei maimuțelor, un membru al aceleiași familii de virusuri ca variola.
Un nou nume pentru acest virus, sugerat de oamenii de știință, este hMPXV, dar este așteptată o decizie a OMS.
Infecțiile sunt de obicei ușoare și riscul pentru populația generală este scăzut.
Virusul s-a răspândit într-un mod neobișnuit în întreaga lume în ultimele luni. Focarele anterioare au fost limitate în principal la anumite părți ale Africii, unde rozătoarele - nu maimuțele - sunt considerate a fi principala gazdă animală.

Infecția provoacă o erupție cutanată care seamănă puțin cu varicela. Virusul se poate răspândi atunci când cineva este în contact strâns cu o persoană infectată.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.