Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Gardienii” pentru binele judeţului
Noua conducere a judeţului „şi-a intrat în pită”. Rămâne de văzut dacă vor fi „mai buni” sau „mai răi”, dar un lucru este cert: „chinurile facerii” au fost extrem de grele.
A fost nevoie de două convocări până să avem noua structură a Consiliului Judeţean (CJ). Mai exact, şedinţa de constituire a CJ şi 2 iulie a fost revocată din lipsă de cvorum, că din 34 de consilieri s-au prezentat pentru a depune jurământul doar 5.
Motivul? Încă nu erau făcute cărţile pentru a se stabili cei doi vicepreşedinţi. Aşa că, Zamfir Ciceu, noul preşedinte al CJ, a fost nevoit să-i recheme pe aleşi peste două zile.Hai să vă spunem, pe scurt, care-i povestea cu vicepreşedinţii CJ, că în fond pentru asta a fost „marea bătălie” plină de discuţii, scenarii şi negocieri politice.
Toată lumea se aştepta ca cei doi vicepreşedinţi să fie din partea PSD: unul pentru că-l merita partidul în urma rezultatului votului, iar celălalt pentru că s-a semnat un protocol între PNL şi PSD în sensul că PNL cedează postul de vicepreşedinte CJ pentru că Eugenia Godja nu şi-a mai depus candidatura pentru Primăria Sighetu Marmaţiei (postul fiind câştigat de liberalul Ovidiu Nemeş).
Ideea este că după alegeri, pesediştii au profitat de faptul că în protocolul USL nu s-a specificat clar că Eugenia Godja va ocupa unul dintre posturile de vicepreşedinte CJ, aşa că a intrat dihonia în partid şi a început lupta pentru putere. Chit că, după mari tensiuni, pesediştii au scos-o din calcul pe Godja şi i-au stabilit drept „favoriţi” pentru posturile de vicepreşedinţi pe Gabriel Zetea şi pe Călin Matei.
În acel moment, liberalilor li s-a produs declicul şi, nemaiavând nicio datorie morală faţă de Eugenia Godja, au început să dea din coate să-şi pună şi ei un vicepreşedinte, argumentând că au cei mai mulţi primari şi consilieri locali din judeţ şi că merită un asemenea post. Tensiunile au devenit atât de mari, încât a fost nevoie de arbitraj de la Bucureşti.
Iar decizia s-a luat doar marţi: să fie vicepreşedinţi Gabriel Zetea (PSD) şi Emil Marinescu (PNL). Aşa că şedinţa de constituire a CJ şi alegerea vicepreşedinţilor (cică prin vot secret) a fost o simplă formalitate.
Totuşi, şedinţa din 4 iulie n-a fost scutită de emoţii. Toţi se temeau ca pe vreunul dintre consilieri să nu-l ia gura pe dinainte şi să propună ca răzbunare să fie luată în calcul şi Eugenia Godja pentru votul secret. Nu de alta, dar asta încurca rău directivele venite de la „împărăţie”. Poate de aceea, preşedinţii filialelor judeţene PSD şi PNL se învârteau ca leii în cuşcă prin sală în timpul şedinţei. Ba mai mult, şeful PSD s-a pus „ca din întâmplare” în sală pe scaunul de lângă Mircea Man, liderul PD-L, cu care a şuşotit pe tot parcursul şedinţei.
În fine, consilierii aleşi au depus jurământul după care au venit propunerile pentru alegerea vicepreşedinţilor. Şi toată lumea s-a calmat când s-a anunţat că sunt doar două candidaturi: Gabriel Zetea şi Emil Marinescu. Faptul că acesta a fost cel mai important moment al şedinţei s-a văzut şi din reacţia publicului: aproape toţi dintre cei care au venit să asiste la şedinţă au plecat după ce s-au făcut propunerile, nemaiaşteptând rezultatul votului. Normal că n-au mai fost surprize. Dar n-avem cum să ne ţinem limba după dinţi şi trebuie să vă spunem ce am observat. Deşi votul a fost secret, „ca din întâmplare”, aproape toţi cei care au bifat buletinele de vot le-au arătat discret liderilor de grup înainte să le bage în urnă. Halal democraţie!
Cum şedinţa a fost presărată cu mai multe pauze, vă mai spunem că s-a ridicat problema vicepreşedinţilor şi din alt punct de vedere. Vă spuneam că iniţial protocolul a stabilit la Bucureşti să fie doi vicepreşedinţi PSD. Or, în final, s-a încălcat protocolul, unul dintre pesedişti fiind înlocuit cu un liberal. Ei bine, unii dintre cei prezenţi la şedinţă se dădeau cu părerea că încălcarea protocolului iniţial este riscantă, deoarece creează un precedent la nivel naţional, şi că pe viitor dacă vor apărea neînţelegeri în alte judeţe să se invoce că „uite, în Maramureş s-au schimbat lucrurile, deşi înţelegerea a fost alta”. Concluzia a venit însă de la cineva cu simţ al umorului: staţi liniştiţi că aşa-i în politică, protocolul nu a fost cu nimic încălcat, ci doar modificat pe ici colo în părţile esenţiale!
Alţii îi luau peste picior pe pesedişti: „vedeţi, dacă v-aţi apucat de lupte interne pentru putere, din doi vicepreşedinţi, câţi aveaţi iniţial, aţi rămas cu unul”.
Tot în această şedinţă s-a anunţat că cei doi consilieri UDMR vor face parte din grupul USL la nivelul CJ, liberalul Vasile Timiş nu a fost validat pentru că n-a fost prezent la şedinţă, şi s-au ales liderii de grup: PD-L – Mircea Man şi Gheorghe Marian, USL – Marinel Kovacs şi Călin Matei, PPDD – Pamfil Cristea şi Marius Mărginean. Mai exact, astea înseamnă că pe aceştia îi vom auzi glăsuind mai des în numele partidelor pe care le reprezintă.
Să încheiem cu zâmbetul pe buze şi să spunem că pe parcursul şedinţei de mai multe ori când a trebuit rostit numele unui consilier s-a spus „Mihai Ştefan... ă...mă scuzaţi”. Este vorba de numele consilierului UDMR: KÖKËNYESDI Mihai Ştefan.
Lista consilierilor judeţeni
AMBRUŞ EMIL - PDL UNPR
ARDUSĂTAN GAVRIL – USL
BĂLAN IOAN - PDL UNPR
BÖNDI GYÖGYIKE – UDMR
CHERECHEŞ CRISTIAN CORIN - PDL UNPR
COMAN GHEORGHE – USL
COSTIUC IOAN – PPDD
CRISTEA PAMFIL – PPDD
DEAC ALEXANDRU - PDL UNPR
DRULEA COSMIN ION – USL
GODJA EUGENIA – USL
HOBAN PAUL ANDREI – USL
ILEA CORNELICA – USL
KÖKËNYESDI MIHAI ŞTEFAN – UDMR
KOVACS FRANCISC MARINEL – USL
MAN MIRCEA - PDL UNPR
MARIAN GHEORGHE - PDL UNPR
MARINESCU EMIL – USL
MATEI CĂLIN VASILE ANDREI – USL
MĂRGINEAN MARIUS DORU – PPDD
MOLDOVAN ANA LUCREŢIA MARIA – USL
MUNTEAN EMIL VASILE – USL
PANĂ VIOREL - PDL UNPR
PETEAN SORIN SILVIU – USL
ROHIAN ANTON – USL
ŞIMON GHEORGHE – USL
TUNS CĂLIN ANDREI – USL
VLAD SORIN ILIE - PDL UNPR
ZETEA GABRIEL VALER – USL
ZOICAŞ MARINEL CONSTANTIN – USL.