• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

„Gardienii” pentru binele judeţului

Noua conducere a judeţului „şi-a intrat în pită”. Rămâne de văzut dacă vor fi „mai buni” sau „mai răi”, dar un lucru este cert: „chinurile facerii” au fost extrem de grele.

 
 

A fost nevoie de două convocări până să avem noua structură a Consiliului Judeţean (CJ). Mai exact, şedinţa de constituire a CJ şi 2 iulie a fost revocată din lipsă de cvorum, că din 34 de consilieri s-au prezentat pentru a depune jurământul doar 5.

Motivul? Încă nu erau făcute cărţile pentru a se stabili cei doi vicepreşedinţi. Aşa că, Zamfir Ciceu, noul preşedinte al CJ, a fost nevoit să-i recheme pe aleşi peste două zile.Hai să vă spunem, pe scurt, care-i povestea cu vicepreşedinţii CJ, că în fond pentru asta a fost „marea bătălie” plină de discuţii, scenarii şi negocieri politice.

Toată lumea se aştepta ca cei doi vicepreşedinţi să fie din partea PSD: unul pentru că-l merita partidul în urma rezultatului votului, iar celălalt pentru că s-a semnat un protocol între PNL şi PSD în sensul că PNL cedează postul de vicepreşedinte CJ pentru că Eugenia Godja nu şi-a mai depus candidatura pentru Primăria Sighetu Marmaţiei (postul fiind câştigat de liberalul Ovidiu Nemeş).

Ideea este că după alegeri, pesediştii au profitat de faptul că în protocolul USL nu s-a specificat clar că Eugenia Godja va ocupa unul dintre posturile de vicepreşedinte CJ, aşa că a intrat dihonia în partid şi a început lupta pentru putere. Chit că, după mari tensiuni, pesediştii au scos-o din calcul pe Godja şi i-au stabilit drept „favoriţi” pentru posturile de vicepreşedinţi pe Gabriel Zetea şi pe Călin Matei.

În acel moment, liberalilor li s-a produs declicul şi, nemaiavând nicio datorie morală faţă de Eugenia Godja, au început să dea din coate să-şi pună şi ei un vicepreşedinte, argumentând că au cei mai mulţi primari şi consilieri locali din judeţ şi că merită un asemenea post. Tensiunile au devenit atât de mari, încât a fost nevoie de arbitraj de la Bucureşti.

Iar decizia s-a luat doar marţi: să fie vicepreşedinţi Gabriel Zetea (PSD) şi Emil Marinescu (PNL). Aşa că şedinţa de constituire a CJ şi alegerea vicepreşedinţilor (cică prin vot secret) a fost o simplă formalitate.

 

Totuşi, şedinţa din 4 iulie n-a fost scutită de emoţii. Toţi se temeau ca pe vreunul dintre consilieri să nu-l ia gura pe dinainte şi să propună ca răzbunare să fie luată în calcul şi Eugenia Godja pentru votul secret. Nu de alta, dar asta încurca rău directivele venite de la „împărăţie”. Poate de aceea, preşedinţii filialelor judeţene PSD şi PNL se învârteau ca leii în cuşcă prin sală în timpul şedinţei. Ba mai mult, şeful PSD s-a pus „ca din întâmplare” în sală pe scaunul de lângă Mircea Man, liderul PD-L, cu care a şuşotit pe tot parcursul şedinţei.

În fine, consilierii aleşi au depus jurământul după care au venit propunerile pentru alegerea vicepreşedinţilor. Şi toată lumea s-a calmat când s-a anunţat că sunt doar două candidaturi: Gabriel Zetea şi Emil Marinescu. Faptul că acesta a fost cel mai important moment al şedinţei s-a văzut şi din reacţia publicului: aproape toţi dintre cei care au venit să asiste la şedinţă au plecat după ce s-au făcut propunerile, nemaiaşteptând rezultatul votului. Normal că n-au mai fost surprize. Dar n-avem cum să ne ţinem limba după dinţi şi trebuie să vă spunem ce am observat. Deşi votul a fost secret, „ca din întâmplare”, aproape toţi cei care au bifat buletinele de vot le-au arătat discret liderilor de grup înainte să le bage în urnă. Halal democraţie!

 

Cum şedinţa a fost presărată cu mai multe pauze, vă mai spunem că s-a ridicat problema vicepreşedinţilor şi din alt punct de vedere. Vă spuneam că iniţial protocolul a stabilit la Bucureşti să fie doi vicepreşedinţi PSD. Or, în final, s-a încălcat protocolul, unul dintre pesedişti fiind înlocuit cu un liberal. Ei bine, unii dintre cei prezenţi la şedinţă se dădeau cu părerea că încălcarea protocolului iniţial este riscantă, deoarece creează un precedent la nivel naţional, şi că pe viitor dacă vor apărea neînţelegeri în alte judeţe să se invoce că „uite, în Maramureş s-au schimbat lucrurile, deşi înţelegerea a fost alta”. Concluzia a venit însă de la cineva cu simţ al umorului: staţi liniştiţi că aşa-i în politică, protocolul nu a fost cu nimic încălcat, ci doar modificat pe ici colo în părţile esenţiale!

Alţii îi luau peste picior pe pesedişti: „vedeţi, dacă v-aţi apucat de lupte interne pentru putere, din doi vicepreşedinţi, câţi aveaţi iniţial, aţi rămas cu unul”.

Tot în această şedinţă s-a anunţat că cei doi consilieri UDMR vor face parte din grupul USL la nivelul CJ, liberalul Vasile Timiş nu a fost validat pentru că n-a fost prezent la şedinţă, şi s-au ales liderii de grup: PD-L – Mircea Man şi Gheorghe Marian, USL – Marinel Kovacs şi Călin Matei, PPDD – Pamfil Cristea şi Marius Mărginean. Mai exact, astea înseamnă că pe aceştia îi vom auzi glăsuind mai des în numele partidelor pe care le reprezintă.

 

Să încheiem cu zâmbetul pe buze şi să spunem că pe parcursul şedinţei de mai multe ori când a trebuit rostit numele unui consilier s-a spus „Mihai Ştefan... ă...mă scuzaţi”. Este vorba de numele consilierului UDMR: KÖKËNYESDI Mihai Ştefan.

 

Lista consilierilor judeţeni

 

AMBRUŞ EMIL - PDL UNPR

ARDUSĂTAN GAVRIL – USL

BAN VASILE – USL

BĂLAN IOAN - PDL UNPR

BEUCA ION – USL

BÖNDI GYÖGYIKE – UDMR

CHERECHEŞ CRISTIAN CORIN - PDL UNPR

COMAN GHEORGHE – USL

COSTIUC IOAN – PPDD

CRISTEA PAMFIL – PPDD

DEAC ALEXANDRU - PDL UNPR

DRULEA COSMIN ION – USL

GODJA EUGENIA – USL

HOBAN PAUL ANDREI – USL

HORJ LUPU – USL

ILEA CORNELICA – USL

KÖKËNYESDI MIHAI ŞTEFAN – UDMR

KOVACS FRANCISC MARINEL – USL

MAN MIRCEA - PDL UNPR

MARIAN GHEORGHE - PDL UNPR

MARINESCU EMIL – USL

MATEI CĂLIN VASILE ANDREI – USL

MĂRGINEAN MARIUS DORU – PPDD

MOLDOVAN ANA LUCREŢIA MARIA – USL

MUNTEAN EMIL VASILE – USL

PANĂ VIOREL - PDL UNPR

PETEAN SORIN SILVIU – USL

ROHIAN ANTON – USL

ŞIMON GHEORGHE – USL

TUNS CĂLIN ANDREI – USL

VLAD SORIN ILIE - PDL UNPR

ZETEA GABRIEL VALER – USL

ZOICAŞ MARINEL CONSTANTIN – USL.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.