Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Galeria de Artă Baia Mare, luminată de culoare!
La Galeriile de Artă din Baia Mare a avut loc un eveniment de excepţie, un eveniment cultural major, într-o lume în care politicul a pus stăpânire pe tot, a avut loc vernisajul expoziţiei personale de pictură a profesorului universitar dr. Nicolae Suciu. Cunoscutul pictor băimărean a organizat în această săptămână de noiembrie mai multe manifestări culturale, la Centrul universitar Nord şi expoziţia personală şi cu ocazia sărbătorii Centenarului, dar şi pentru studenţii de la secţia de Arte a Universităţii băimărene şi pentru iubitorii de frumos. Alături de Nicolae Suciu a fost profesorul universitar dr. Liviu Suhar de la Iaşi.
Spaţiul expoziţional din cadrul Galeriilor de Artă s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au venit să îl felicite pe artist, dar şi să vadă frumoasele tablouri, o adevărată simfonie de culori pusă pe pânză cu trudă şi pricepere de pictor. Expoziţia este o selecţie din lucrările artistului, iar în centrul spaţiului expoziţional se află un tablou de mai mari dimensiuni reprezentând o ie românească dincolo de care se poate vedea, auzi, simţi o bucăţică din sufletul lui Nicolae Suciu. Artistul băimărean a mai demonstrat încă o dată că este unul dintre cei mai importanţi pictori ai momentului şi că are o tehnică de mare rafinament.
Fiecare expoziţie a lui Suciu reprezintă o bucurie a culorii, iar cel care vede, descoperă, redescoperă tablourile lui revine în sala de expoziţie pentru a le vedea mai pe îndelete, descoperind noi semnificaţii ale unei tuşe, ale tabloului.
Actuala expoziţie prezintă peisaje din Maramureş văzute în peregrinările artistului în locurile în care muntele, dealurile sunt acoperite de păduri, de pajişti la început de toamnă, atunci când ruginiul se împrieteneşte cu verdele pal, dar şi marea cea mare văzută sub un plafon de nori, incredibil de real. Nu lipsesc din expoziţie tablouri care reprezintă ferestre. O metaforă pictată despre deschiderea spre sufletul artistului, dar şi spre frumos, delicat, misterios. Fiecare expoziţie a artistului reprezintă o redescoperire a bucuriei culorii şi a subtilităţilor cromatice.
Printre invitaţi s-au aflat directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean; Sabin Nemeş Bota; patronul de la Electro Sistem, Ştefan Blasco; Gheorghe Mihai Bârlea, alte persoane publice, artişti plastici, profesori universitari, colegi, prieteni. Oficiile de gazdă au fost făcute de Ioan Anghel Negrean.
Primul invitat la cuvânt a fost profesorul universitar dr. Liviu Suhar, o personalitate în lumea academică a învăţământului universitar de arte plastice, dar şi un pictor remarcabil. De numele profesorului ieşean se leagă apariţia facultăţii de artă din Baia Mare.
„De regulă, cel care face vernisajul spune nişte generalităţi, face o trecere în revistă de spune lumea: «Dom’le, dar ce frumos vorbeşte acesta!». Totul se întâmplă într-o manifestare directă. Criticul de artă sau prezentatorul vorbeşte câteva minute, nu prea au tangenţă cu cât a transpirat pictorul până a făcut expoziţia. El este preocupat ca discursul lui să fie o pledoarie care captează atenţia către el, iar publicul, din când în când se mai uită şi la lucrări. Şi de regulă se uită la lucrări citind titlurile. Cei care iubesc cu adevărat şi sunt amatori vin a doua zi şi se uită pe îndelete”, a spus profesorul universitar dr. Liviu Suhar.
După această introducere, profesorul ieşean a citit un text scris pentru acest vernisaj în care îl prezintă pe Nicolae Suciu.
A urmat la microfon artistul băimărean sărbătorit şi aplaudat. Nicolae Suciu a mulţumit profesorului Liviu Suhar pentru faptul că a venit la Baia Mare, dar şi pentru anii de studenţie în care a învăţat de la maestru. Privind spre studenţii băimăreni prezenţi la vernisaj, profesorul Suciu i-a îndemnat să-şi urmeze visurile şi să devină artişti adevăraţi. Uşor emoţionat, artistul băimărean a vorbit şi despre expoziţie, despre tablourile minunate prezentate pe simeze, iar la final le-a mulţumit celor prezenţi, prieteni şi colegi veniţi în număr atât de mare.
„Expoziţia se axează pe câteva teme care mi-au marcat în ultimul timp creaţia. Tema Ferestrei, în primul rând. Fereastra văzută de mine ca un mijloc de comunicare şi de informare a imaginii. Am mai spus, primele imagini pe care eu le reţin, de când am venit pe lumea asta au fost prin fereastra casei. Aşa am văzut succesiunea anotimpurilor, aşa am văzut bucuria naturii de afară, momentele zilei… Este foarte important pentru mine acest lucru, toţi pictează termopane, dar pe mine mă interesează Fereastra ca mijloc de informare şi comunicare.
Totodată sunt fascinat de ceea ce înseamnă anotimpurile. Ele sunt transpuse, fie prin simboluri, semne sau prin elemente de peisaj. Dar am câteva elemente autobiografice, cum este paleta. De fiecare dată când am schimbat atelierul, mi-am schimbat şi paleta. Ea a devenit o pagină de jurnal din existenţa mea.
Ca un gând de speranţă este o imagine a miracolului Învierii! Sperăm că, Colonia Pictorilor va deveni în timp ceea ce a însemnat ea în momentul când a fost înfiinţată. Toate speranţele sunt deşarte, dar nu asta este relevant.
Apoi, din călătoriile mele, eu văd pictura ca o trecere, ca o călătoria prin această viaţă şi de aceea, m-am oprit de această dată într-un oraş al pictorilor, Veneţia. Oraş al pictorilor însemnând după Renaştere, ceea ce a constituit Veneţia în Artele Plastice, dar totodată ce constituie astăzi, Veneţia ca o adevărată lecţie de pictură în permanenţă. Cam acestea ar fi cele 20 de lucrări expuse”, a spus Nicolae Suciu.
Artistul băimărean a vorbit şi despre viitor. Alte expoziţii în ţară şi străinătate, posibil un volum din scrierile sale, dar mai ales multă sănătate.
După discursuri şi deschiderea oficială a expoziţiei au urmat discuţiile neoficiale, dar mai camaradereşti, în jurul unui pahar de vin de Moldova.
Cei care au fost la vernisaj au fost încântaţi de ce au văzut, majoritatea cunoscând pictura lui Nicolae Suciu, dar vin cu plăcere la noi expoziţii. Manifestarea a fost o reuşită chiar dacă ar fi fost voci ce nu ar fi agreat organizarea ei în sala Galeriei. Mici invidii, răutăţi ce nu au ce căuta în această lume fascinantă a artiştilor plastici şi a picturilor lor minunate. Doamne ajută!
„Expoziţia se axează pe câteva teme care mi-au marcat în ultimul timp creaţia. Tema Ferestrei, în primul rând. Fereastra văzută de mine ca un mijloc de comunicare şi de informare a imaginii. Am mai spus, primele imagini pe care eu le reţin, de când am venit pe lumea asta au fost prin fereastra casei. Aşa am văzut succesiunea anotimpurilor, aşa am văzut bucuria naturii de afară, momentele zilei… Este foarte important pentru mine acest lucru, toţi pictează termopane, dar pe mine mă interesează Fereastra ca mijloc de informare şi comunicare.
(…) Eu văd pictura ca o trecere, ca o călătorie prin această viaţă şi de aceea m-am oprit de această dată într-un oraş al pictorilor, Veneţia”.
Prof.univ.dr. Nicolae Suciu