• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Aprilie , 2012

GAL Maramureş de Vest, o idee de succes

Primăria Tăuţii Măgherăuş a fost gazda şedinţei Grupului de Acţiune Locală Maramureşul de Vest (GAL) în care s-a definitivat dosarul ce va fi depus pentru finanţare în valoare de 2,8 milioane de euro. Şedinţa a fost importantă deoarece trebuiau stabilite structurile de conducere interimare, cum vor fi finanţate proiectele depuse, cine va face selecţia etc.

 

Proiectul a început în urmă cu câteva luni din nevoia de a dezvolta una din cele mai defavorizate zone maramureşene. Codrul, Valea Chioarului, până în localitatea Pomi din Satu Mare. La iniţiativa primarului de Tăuţii Măgherăuş, Anton Ardelean, şi cu consilierea de specialitate a lui Petre Mitru, consultant în cadrul GAL, a fost constituită această structură asociativă GAL Maramureşul de Vest care cuprinde 15 localităţi: oraşul Tăuţii Măgherăuş şi Ardusat, Ariniş, Asuaju de Sus, Băiţa de Sub Codru, Băseşti, Cicîrlău, Fărcaşa, Gârdani, Mireşu Mare, Oarţa de Jos, Pomi, Sălsig, Satulung, Valea Chioarului. Membrii fondatori sunt administraţiile din aceste localităţi, ONG-uri şi agenţi economici din localităţile componente, dar şi persoane fizice. Peste 40 de membri fondatori în structura GAL Maramureşul de Vest. Probabil cea mai dinamică structură de acest fel din Maramureş.

 

Petre Mitru şi minunatele lui proiecte au fost motorul şi combustibilul acestui proiect. Mitru a făcut ce ştie la perfecţie. Un proiect care în faza iniţială a avut 300 de pagini, apoi 500, pentru ca pe final să aibă peste o mie de pagini cu tot ce înseamnă localităţile respective, potenţial economic, investiţional, social, turistic, cultural. O muncă de documentare care înseamnă nopţi nedormite, sute de adrese către instituţiile statului, sute de kilometri de teren pentru a vedea la faţa locului care sunt părţile bune, dar şi cele deficitare ale comunităţilor din GAL.

La final a fost obţinută o radiografie incredibilă a acestei părţi din Maramureş. Au fost şi surprize, deoarece au fost analizate bugetele locale, iar datele reci ale statisticii au reflectat discrepanţe între comunităţi, dar mai ales nevoile urgente de fonduri pentru investiţii. Există o foame de fonduri pe care GAL Maramureş Vest va încerca să o „potolească”, cel puţin în parte.

 

Petre Mitru a expus reprezentanţilor localităţilor din GAL, dar şi a celor veniţi din partea micilor agenţi economici şi asociaţii, tot ce înseamnă acte, documente, hărţi, logo-uri şi strategia care va urma să fie transpusă odată cu aprobarea dosarului propus spre finanţare. Din cei 2,8 milioane de euro vor putea fi finanţate proiecte cu sume între 10 mii şi 25 de mii euro. Chiar dacă pare puţin, nevoile sunt foarte mari, iar ideea GAL este de a mişca zona micilor afaceri de familie, sau ferme, asociaţii. De asemenea Primăriile vor putea accesa fonduri între aceste limite. Dacă pentru Tăuţii Măgherăuş nu este o sumă mare, pentru unele localităţi ar fi o gură de oxigen nesperată. Banii pot fi folosiţi fie la cofinanţări ale unor proiecte mai mari, fie pe investiţii concrete. Vor putea fi depuse peste 120 de proiecte din tot GAL Maramureş Vest. Prin acest proiect de o mică valoare se vor genera alte proiecte, alte posibilităţi de investiţii şi lucrurile vor fi pe un trend ascendent. Vor fi create şapte linii de finanţare, cu accent pe stimularea businessului. Vor avea prioritate la finanţare fermele, dar şi proiectele vizând reîmpăduririle, care se adresează atât domeniului public, cât şi celui privat.  

 

Sediul GAL va fi în Tăuţii Măgherăuş, dar vor fi şi două puncte de lucru în Ariniş şi Fărcaşa. Proiectul este depus prin programul LEADER, iar rolul lui Anton Ardelean a fost hotărâtor. Primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş a fost cel care i-a mobilizat pe colegii lui din celelalte localităţi. La ultima şedinţă a GAL a fost votat comitetul director, cine face parte din el, care sunt atribuţiile, câte şi ce fel de proiecte se vor putea depune, cine va hotărî cum vor fi acordate fondurile atrase prin proiect. Comitetul interimar a fost votat în unanimitate, iar dosarul urmează să fie depus spre finanţare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.