• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Septembrie , 2012

GAL de Maramureş, eligibile

Zilele trecute, o ştire din categoria celor bune (rare în ultima perioadă) a mai înseninat frunţile celor care trudesc la proiecte pentru Maramureş şi maramureşeni. Dacă drumuri nu vom avea, Aeroportul este pe cale de „aer”, calea ferată este tot mai rară în judeţ, măcar în zona rurală să poată începe realizarea unor proiecte de mai mici dimensiuni, dar care vor fi temelia unei dezvoltări durabile. Grupul de Acţiune Locală (GAL) Maramureş Vest şi GAL Munţii Maramureşului, două proiecte din zona rurală au fost declarate, în sfârşit, eligibile în urma evaluărilor realizate.

 
 

GAL-urile sunt asocieri în zona rurală pentru realizarea de proiecte de dezvoltare economică, culturală, socială. Din aceste grupuri fac parte asociaţii locale, firme private, administraţiile locale, sindicate. La GAL Maramureş Vest sunt 14 astfel de asociaţii şi administraţii din tot atâtea localităţi din partea de vest a judeţului cu extensie în Satu Mare, pe zona Codru, ceea ce ar duce la un început de regionalizare, că tot este o temă majoră şi de viitor apropiat pentru România, respectiv reorganizarea administrativ-teritorială.

În acest context, prin proiecte economice şi culturale are loc o „recuperare” a zonei Codrului, ca să spunem aşa, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru o viitoare regiune Maramureş (trebuie să fim optimişti măcar din acest punct de vedere).

Vestea este foarte bună, deoarece cele două proiecte aduc peste şase milioane de euro finanţare pentru proiecte ale localităţilor din aceste GAL-uri.

Consultantul din partea Direcţiei Agricole Maramureş, Dorina Vlad, ne-a explicat câteva chestiuni de ordin general.

„Într-adevăr, cele două GAL-uri au fost declarate eligibile, dar mai este perioada de contestaţii, încă nu a expirat, după care lucrurile vor intra în linie dreaptă. Nu cred că vor fi probleme, proiectele au punctaje mari şi nu prea se mai poate întâmpla nimic.

Cele două GAL-uri s-au constituit ca parte a programului „Lider” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). GAL-urile sunt asocieri locale, care au depus aceste două proiecte pe strategia de dezvoltare locală. Proiectele au fost depuse la nivel judeţean şi au fost scrise împreună cu reprezentatul ministerului Agriculturii în Maramureş, pe programul „Lider” (doamna Dorina Vlad, în cazul de faţă). A urmat perioada de evaluare, după care au fost punctate, iar lista cu punctajele a apărut pe situl ministerului şi al Agenţiei de Plăţi. După această perioadă, GAL-urile vor fi autorizate şi vor putea din acel moment să gestioneze suma de bani care le revine prin proiectul depus. În cadrul GAL vor putea fi depuse proiecte pe toate axele de dezvoltare ale PNDR”, ne-a spus Dorina Vlad.

La baza celor două GAL-uri se află Petre Mitru, ultimul mohican al proiectelor maramureşene făcute cu har şi dragoste pentru nordul ţării. Mitru şi echipa cu care a lucrat şi pe GAL Maramureş Vest şi pe GAL Munţii Maramureşului au obţinut fonduri pe care administraţiile judeţene nu au reuşit pe marile proiecte care nici nu sunt şi nici nu se ştie dacă vor mai fi.

 

În această sesiune au fost declarate eligibile 73 de proiecte şi neeligibile 37 de proiecte. Printre cele din prima categorie se regăsesc cele două GAL-uri, cu peste şase milioane de euro. În sesiunea trecută, Maramureşul mai are două GAL-uri: Mara-Natur şi Mara-Gutâi. Se aşteaptă finalizarea evaluărilor şi pe sesiunea trecută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.