Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Gabriel Valer Zetea se întoarce la Consiliul Județean pentru șantiere: „Șantierele dezvoltă orice industrie locală”
Gabriel Zetea propune ca, în mandatul 2024-2028, Maramureșul să se dezvolte real, prin investiții în infrastructură, singurele capabile să genereze dezvoltare locală, ceea ce va asigura locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.Aceste investiții vor dezvolta economic Maramureșul, care va deveni mai convingător pentru maramureșenii plecați în străinătate. Această optică ar susține și celălalt deziderat al programului electoral al lui Gabriel Zetea: reîntregirea marii familii a Maramureșului.
În perspectiva scrutinului din 9 iunie, propuneți alegătorilor să vă acorde votul pentru o revenire la Consiliul Județean. Ce vă motivează pentru a reveni?
După multele întâlniri avute cu maramureșenii, am ajuns la concluzia că oamenii au observat faptul că majoritatea de la Consiliul Județean, formată din PNL și USR, a făcut multe promisiuni, dar aceste promisiuni au încremenit în proiect, adică au rămas doar proiecte de viitor. Mai exact, în Maramureș a lipsit ceva esențial în ultimii 4 ani: șantierele. Oricât încearcă acum, mai ales cei de la PNL, să mimeze că au lucrat în acest mandat, că au realizări, lipsesc rezultatele concrete și cel mai simplu e de văzut acest aspect dacă este să constatăm lipsa șantierelor. E o dramă cu certe implicații economice, nefaste pentru județ: lipsa de șantiere, lipsa de proiecte finalizate, lipsa realizărilor care aduc valoare adăugată.
Ce a fost diferit în 2016-2020, prin comparație cu ultimii 4 ani, în județul nostru?
În primul meu mandat la Consiliul Județean, deci în 4 ani, am reușit să reabilităm 200 km de drum județean. Acest lucru a însemnat investiții în infrastructura rutieră de 100 de milioane de euro. Am gândit acest demers pentru a susține dezvoltarea județului, dezvoltarea turismului, care e un domeniu direct influențat de o bună infrastructură rutieră. Așa pui umărul la dezvoltarea locală, nu cu poze pe Facebook. În ultimii 4 ani, s-a trăit mai mult pe Facebook decât în realitate, la Consiliul Județean. Hai să coborâm din realitatea virtuală în concret, pentru că ne lovim de concret cum deschidem ușa casei. De aceea, am cerut colegilor noștri din PSD Maramureș să ignore factorul electoral în această campanie pentru locale și să treacă pe pliantele electorale, la nivel de program de guvernare locală, doar proiecte ce pot fi realizate în 4 ani. Deci angajamente clare, realizabile, față de comunitate, nu promisiuni frumos împachetate și care rămân încremenite într-un viitor iluzoriu, deci, până la urmă, niște minciuni, cum a făcut actuala majoritate guvernamentală. Ce susțin eu este că un mandat de 4 ani îți oferă – ca și consilier local sau județean, președinte de CJ, primar – timp suficient pentru a realiza ce promiți, adică eu cer tuturor să se țină de cuvânt.
Cum vedeți traiectoria Băii Mari în anii ce urmează? Ați susținut că are potențial să crească inteligent și să concureze cu orașele din Vestul Europei...
Baia Mare este motorul economic al Maramureșului. Dacă în Maramureșul Voievodal turismul se află pe primul loc, ca domeniu ce aduce valoare adăugată, economic vorbind, în ceea ce privește Baia Mare, consider că avem nevoie de dezvoltarea unor oportunități de investiții care să genereze și mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Este ceva ce ne preocupă în colaborarea pe care o întrevedem în curând între CJ și Primăria Băii Mari, după ce colegul și prietenul meu Doru Dăncuș va fi reconfirmat în funcția de primar al municipiului... Un aspect pe care l-am discutat este cel care vizează parteneriatele public-private, ce pot susține, de exemplu, realizarea unor inițiative cum ar fi parcurile industriale, inclusiv în Baia Mare.
În Planul lui Bogdan se promiteau multe locuri de muncă plătite cu 1000 de euro/lună, cum comentați?
Doar promisiuni în acea broșură, de aceea nu mai candidează Ionel Bogdan: nu și-a respectat cuvântul dat acum 4 ani. S-a refugiat într-o candidatură – căreia de altfel nu-i dau mari șanse de izbândă – la Primăria municipiului Baia Mare. A promis multe lucruri în 2020: drumuri județene (a realizat 0 km de astfel de șantiere), parcuri industriale (nu a început nimic în această direcție, niciun astfel de parc nu există, nu a fost început; a dezvoltat doar poze și machete cu astfel de parcuri industriale), finanțări pentru drumuri expres (de exemplu, Baia Mare – Satu Mare, pentru care s-a obținut finanțare acum trei ani, încă suntem în faza de studiu de fezabilitate; alte județe deja au depus documentația la Ministerul Transporturilor, au obținut bani, au făcut licitații și deja se lucrează). Vorbim de faptul că acest plan al lui Bogdan a generat 4 ani de irosiri: s-au investit sute de milioane de lei în studii de fezabilitate care nu s-au concretizat în șantiere. De aceea, promisiunea pe care o facem noi, Partidul Social-Democrat, este că vom dezvolta, prin șantiere, astfel încât să se creeze locuri de muncă, ceea ce poate duce și la o creștere a salariilor maramureșenilor.
Șantierele dezvoltă orice industrie locală. De aceea, m-aș bucura ca multe dintre firmele care vor lucra în județ pe aceste șantiere să fie firme maramureșene, desigur respectând legislația în vigoare. Însă, voi face tot ce pot să susțin firmele locale, astfel încât profitul să rămână în Maramureș. Vom susține capitalul maramureșean.
Mergeți foarte mult în teren în această campanie. Care ar fi principalele doleanțe ale oamenilor, ce vă spun când vă văd?
Sunt mai multe lucruri, în primul rând slujbe mai bine-plătite. Foarte mulți maramureșeni lucrează în străinătate – în Italia, în Austria, în Spania, în Germania – pentru a asigura un trai mai bun pentru familiile lor. Dorința noastră, a maramureșenilor, este de a reîntregi familia asta mare a Maramureșului. Pentru a-i convinge pe cei plecați să revină acasă, trebuie să convingem că facem o muncă serioasă în administrație. Spre exemplu, dacă există un tânăr maramureșean plecat cu familia în Spania, în Italia, să zicem, nu va lua în considerare să revină în Maramureș, dacă nu-i putem oferi condiții aproape similare celor pe care le are acolo. Avem astfel de exemple, de oameni care au revenit acasă, mai ales în zone în care au avut oportunități de investiție. Un astfel de exemplu este la Borșa. Prin investiția pârtiei de schi olimpice și a telegondolei în Borșa, o întreagă zonă s-a dezvoltat economic. Acest lucru a atras investitori, au revenit maramureșeni de dincolo, au investit, au crescut salariile. Înainte de aceste investiții erau în Borșa în jur de 2500 de locuri de muncă. Automat, numărul acestora s-a dublat după ce s-a făcut această investiție. Astfel de exemple trebuie să continue: este vorba de crearea de infrastructură de turism în plus. Așa atragem și turiști care aduc bani în județul Maramureș. Pentru asta, e nevoie de investiții în infrastructură, nu în promovarea județului, cum se întâmplă în acest moment, că toată lumea știe ce este Maramureșul... Așa s-au risipit banii, fiind direcționați spre idei din acestea care nu susțin dezvoltarea județului. Acești bani, la comun cu fonduri guvernamentale și fonduri europene, vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii de turism, oferind mai multe opțiuni turiștilor, aici, la noi acasă, astfel convingându-i să vină mai des și să stea mai mult în vizită. Aceste idei de dezvoltare vizează domeniul turismului, care în Maramureșul voievodal aduce valoare adăugată. De cealaltă parte, strategia noastră este de a susține și Baia Mare, ca real motor economic ce generează dezvoltare în județ. În acest caz, vom susține atragerea de investitori care pot aduce valoare adăugată în plan economic.
CMF 21240002.