• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Decembrie , 2015

Frontul neputinţei noastre

De cel puţin un deceniu, autorităţile nu sunt în stare să facă un dig de 200 de metri care să protejeze frontul de captare de la Crăciuneşti, care asigură alimentarea cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei şi a comunei Bocicoiu Mare. Din cauza ploilor de săptămâna trecută, digul din zona frontului a fost rupt, iar apele au inundat case şi terenuri agricole. Autorităţile locale din Boicicoiu Mare sunt disperate şi spun că s-au săturat să tot sesizeze o problemă gravă pe care nimeni nu o ia în seamă.

 

 

 

De mai bine de un deceniu, la fiecare ploaie mai abundentă se repetă acelaşi scenariu al neputinţei şi nepăsării: Sighetu Marmaţiei şi comuna Bocicoiu Mare riscă să rămână fără apă, din cauza inundării frontului de captare aflat în localitatea Crăciuneşti.

De-a lungul vremii, autorităţile locale au transmis sesizări către Apele Române şi Guvern, încât numai adresele ar fi putut constitui un dig de protecţie împotriva apelor învolburate ale Tisei. De fapt, rezolvarea problemei nici n-ar constitui un efort financiar extraordinar: digul ar trebui înălţat cu vreo 50 de metri. Degeaba însă.

În România, asta pare la fel de dificil ca trimiterea unui satelit în spaţiu. Aşa că, săptămâna trecută scenariul s-a repetat. La indigo. A nu ştiu câta oară. Vremea capricioasă a lovit cu putere Maramureşul weekend-ul trecut. Precipitaţiile abundente au scos râurile din matcă şi au produs pagube în gospodăriile oamenilor. Judeţul s-a aflat sub incidenţa mai multor avertizări meteo de ploi violente, vânt şi ninsori la munte în ultimele ore, iar urmările au fost vizibile. S-a declanşat alerta în mai multe localităţi, situate în mai multe zone din Maramureş, iar autorităţile şi-au intrat în rol pentru a proteja populaţia de furia naturii. Unul dintre punctele critice a fost frontul de captare de la Crăciuneşti.

 

Primarul comunei Bocicoiu Mare, Liviu Lazarciuc, spune că: „Sâmbătă au crescut apele şi am pus saci de nisip, dar digul acela ar trebui înălţat, pentru că acum digul acela e un baraj, el opreşte Tisa şi Tisa merge în spate şi inundă tot ce-i sub dâmb, case, fostele băi, şi e ca şi cum ar pleca de la baraj apa, rupe tot în jos. Să nu se ajungă ca lucrările de la Piatra-Teceu, comuna Remeţi, o iau la vale din cauză că n-au lucrat aici, sus, la noi. Trebuie urgent ridicat măcar cu 50 de cm digul.

Deja nu mai fac sesizări că n-are rost. E un tronson de dig, e încă unul mai în jos, am înţeles că între ele trebuia să se umple, ca, dacă deversează apa, să nu-l mai rupă, dar s-au oprit lucrările din cauza finanţărilor, digul are o lungime de vreo 120 de metri, ce e în picioare, restul e rupt deja, şi deversează apa peste el, şi acum a deversat pe cealaltă parte, care nu e întreagă. Noi nu suntem în stare să facem un dig de 200 de metri de atâta timp şi frontul de captare e apa Sighetului a comunei noastre. Nu interesează pe nimeni nimic, în plus sunt în pericol casele şi vreo 50 de hectare de teren agricol, la prima strigare. Sunt vreo 20 de case în Crăciuneşti, în Lunca la Tisa vreo 30, care sunt în pericol. Dacă ploile continuau, rămâneam din nou fără apă. Oamenii vin la noi, la primărie, sigur, unde să meargă? Ei nu ştiu că nu primarul face diguri. Noi nu putem lucra acolo, pentru că nu e legal, dacă băgăm bani în diguri e deturnare de fonduri, singurul lucru pe care îl putem face e să monitorizăm situaţia. Să ne punem cu Tisa cu saci de nisip, nu cred că-i o soluţie”.

 

Situaţia pare identică cu cele din anii trecuţi, 2001, 2004, 2008, 2010, 2012, când primăria arăta prin adrese oficiale că:  „Consolidările de mal au fost distruse (deversate, anrocamente dislocate), iar sistemul de captare şi transport al apei din frontul de captare, avariat în timpul inundaţiilor din anii anteriori. În perioada viiturilor au fost depăşite debitele de calcul ale lucrării. După fiecare viitură s-au executat numai lucrări de intervenţie, în regim de urgenţă, destinate refacerii. Situaţia existentă după lucrările executate, în regim de urgenţă, în anul 2008, a impus necesitatea promovării unui proiect pentru punerea în siguranţă a frontului de captare şi a consolidării malurilor în vederea menţinerii frontierei cu Ucraina pe traseul actual. Deoarece, în prezent, lucrările de apărare existente la frontul de captare Crăciuneşti nu prezintă siguranţa în exploatare, se impune urgentarea execuţiei lucrărilor, având în vedere că viiturile de toamnă şi iarnă ar putea conduce la repetarea situaţiilor din anii 1998, 2001, 2008 şi avarierea lucrărilor de consolidare, cu posibilitatea afectării şi opririi funcţionării sistemului de alimentare cu apă a municipiului Sighetu Marmaţiei”.

 

Mai mult, de-a lungul vremii, toţi prefecţii judeţului au sesizat, la rândul lor, pericolul şi au transmis prin adrese că e nevoie urgentă de lucrări şi de bani. Tot degeaba. În acest timp, banii contribuabililor administraţi de Apele Române sunt risipiţi pe cheltuieli ilegale. Un control recent,  trimis la Administraţia Naţională Apele Române de către conducerea Curţii de Conturi, a scos la iveală dimensiunea jafului petrecut în ultimii ani la această instituţie. Controlul s-a încheiat de curând, iar neregulile constatate de inspectorii Curţii depăşeau 420 de milioane de euro. Numai sporurile salariale acordate ilegal erau de circa 40 de milioane de euro, nemaivorbind de achiziţii suspecte şi plăţi care ar fi, spun inspectorii, în Raport, în afara legii. Mai multe dosare penale au fost deschise, însă e greu de crezut că un asemenea prejudiciu poate fi recuperat.

Vom reveni cu detalii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.