• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

Fraudă de 2,2 milioane de euro

Descinderi, percheziţii şi audieri. La mijlocul săptămânii trecute a „explodat” bomba unui dosar cu fraudă de 2,2 milioane de Euro în care sunt vizaţi angajaţi ai Institutului Naţional al Patrimoniului, suspectaţi de abuz în serviciu, şi mai multe firme de restaurare. Printre cei audiaţi se numără şi Vasile Bârlea, fratele senatorul PDL Gheorghe Mihai Bârlea, administratorul Axa Reconstruct Sighet.

 
 

„Bomba” presupusei fraude de 2,2 milioane de euro „explodează” şi în Maramureş. La mijlocul săptămânii trecute, poliţia anunţa printr-un comunicat fulger o serie de percheziţii:

 

„Poliţia Capitalei – Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, pune în executare 14 autorizaţii de percheziţie şi 13 mandate de aducere, în Bucureşti şi în judeţul Maramureş. Acţiunea poliţiştilor bucureşteni este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi este sprijinită de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş.Percheziţiile au fost dispuse în urma cercetărilor efectuate de ofiţerii de investigare a fraudelor de la Poliţia Capitalei, într-un dosar penal ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice – în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice – în formă continuată.

În cadrul acestui dosar sunt cercetaţi 9 suspecţi.

În fapt, o parte din persoanele cercetate au obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro, fără a fi respectate prevederile legale. Contractele au fost obţinute cu sprijinul unor funcţionari care lucrează într-o instituţie publică, în perioada august – septembrie 2012”.

Deşi poliţiştii anunţau că vor reveni cu amănunte, nu a mai fost emis niciun comunicat oficial.

În schimb, s-a confirmat că printre cei vizaţi de ancheta din Maramureş se numără Vasile Bârlea, fratele senatorului Gheorghe Mihai Bârlea. 

Societatea sa, Axa Reconstruct SRL a obţinut de-a lungul vremii mai multe contracte de restaurare a unor biserici, complexuri monahale, monumente istorice. Unele dintre acestea, cum a fost contractul de restaurare a casei memoriale a lui Avram Iancu s-au lăsat cu critici din partea presei pe motiv că i-ar fi stricat farmecul. Însă, în linii mari, firma se bucura de un prestigiu dobândit în două decenii, la fel şi fratele senatorului PDL, care a confirmat că a fost chemat la audieri şi i-au fost ridicate documente.

 

Scenariile avansate de gura târgului vorbesc de revanşe politice sau economice, a unor concurenţi care ar fi pierdut contractele. Alţii, fiind în prag de alegeri, vorbesc chiar de un atac indirect la adresa senatorului. 

 

De asemenea, pe lista celor luaţi în vizor de poliţişti apăreau firma Taina Lemnului din Deseşti şi Rustic SRL. Dar aceste informaţii nu au fost confirmate oficial.

 
ULTIMA ORĂ:
 

La ora închiderii ediţiei, se zvonea că cei patru administratori maramureşeni - Vasile Bârlea, Gheorghe Tivadar, Cornel Cuşner şi Vasile Pop - au fost reţinuţi, ulterior magistraţii au respins cererea de arestare preventivă, punându-i în libertate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.