• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Iulie , 2013

Francezul Loïc Thétio sprijină în continuare spitalul din Baia Sprie

Gândiţi-vă la înconjurul Pământului de nouă ori şi veţi avea măsura prieteniei pe care francezul Loïc Thétio o poartă acestui colţ de ţară. Este distanţa nenumăratelor drumuri, Franţa-România, pe care acest gentilom, distins cu ordinul “Chevalier de l’Ordre National du Mérite”, a   parcurs-o, adunând ajutoare în patria natală pe care apoi le-a donat în Maramureş.

 
 

Zilele acestea, Loïc Thétio, preşedintele asociaţiei umanitare Solidarité-PloemeuRoumaniE, a descărcat la Baia Sprie aparatură medicală, necesară spitalului din oraş. În mare, este vorba de patru gastroscoape, masă chirurgicală, masă ginecologică, şase pulsoximetre, aparatură şi instrumentar O.R.L., oxigenatoare, materiale sanitare. Este a doua acţiune umanitară din acest an, după cea din primăvară, prin care cel căruia i se spune şi „Românul de la Atlantic” continuă sprijinul acordat redeschiderii spitalului băisprian.

 

De fapt, povestea este mai veche, şi cititorii GAZETEI de Maramureş o cunosc. Pe scurt, guvernul a hotărât închiderea spitalului din Baia Sprie. Autorităţile locale au spus „ba!” şi au hotărât să lupte pentru asigurarea serviciilor medicale pentru cetăţeni; la standarde mai ridicate, într-un spital al oraşului. Loïc Thétio, pentru care ideea închiderii unui spital reprezentă o absurditate inacceptabilă, a decis să se implice activ în renovarea şi reutilarea spitalului cu aparatura medicală necesară. O muncă deloc uşoară. Aparatura provine de la mai multe spitale din Franţa şi pentru fiecare lucru Thétio şi membrii asociaţiei umanitare pe care o conduce trebuie să străbată efectiv tot teritoriul Franţei, acolo unde un spital este dispus să renunţe la respectivul aparat.

„Sunt încântat să spun că, după un an şi jumătate de muncă, ambulatoriul din Baia Sprie este aproape operaţional, sunt bucuros să observ progresele care s-au făcut aici. Este necesar să amintesc efortul diplomatic pe care trebuie să-l facem în Franţa pentru a obţine această aparatură. Nu este uşor nici pentru mine nici pentru asociaţia umanitară Solidarité - PloemeuRoumaniE să adunăm această aparatură medicală şi să-i dăm destinaţia România, pentru că, de regulă, aceste aparate se refolosesc şi în Franţa. Eu şi membrii asociaţiei pe care o reprezint cunoaştem puţin din istoria spitalului din Baia Sprie, dar ştim că spitalul se adresa unei populaţii de peste 30 de mii de locuitori şi efortul nostru conjugat este ca aceşti locuitori să beneficieze din nou de tratamente de specialitate şi de un spital în Baia Sprie. Sper şi cred că acesta nu va fi ultimul transport pentru Baia Sprie. Am în memorie cuvintele unui medic cu care m-am întâlnit când, în Franţa, adunam această aparatură şi care spunea că ar fi fost bucuros ca la începutul carierei sale să fi avut la dispoziţie toate aceste aparate.”, a spus Loïc Thétio.Mare parte din aparatura pe care asociaţia umanitară Solidarité-PloemeuRoumaniE a donat-o spitalului din Baia Sprie este folosită de puţinii medici pe care deocamdată spitalul îi are.

 

Spitalul funcţionează în cadrul unei societăţi pe acţiuni, MEDSPRIA S.A., constituită prin subscripţie publică, iar sumele astfel obţinute sunt utilizate pentru reabilitarea spitalului.

Conform celor spuse de primarul oraşului, Dorin Paşca, până acum au fost investiţi în spital 100 de mii de euro, însă ar mai fi nevoie de încă aproximativ 200 de mii de euro.

 
 

Luna aceasta s-au împlinit 22 de ani de când Loïc Thétio desfăşoară activităţi umanitare în Maramureş. Primării, şcoli, spitale din mai multe localităţi din judeţ, inclusiv Baia Mare, au beneficiat de ajutoarele aduse de „Românul de la Atlantic”. Pentru acţiunile umanitare desfăşurate în peste două decenii de activitate, Loïc Thétio a fost decorat de preţedintele Franţei cu ordinul “Chevalier de l’Ordre National du Mérite”, a doua mare distincţie a ţării după “Legiunea de Onoare”.

 
 

„Suntem la policlinica spitalului din Baia Sprie pentru două evenimente pe care le marcăm astăzi. Unul este o noua vizită a domnului Loïc Thétio la Baia Sprie -şi nu este o vizită de curtoazie, ci a venit încărcat cu aparatură pentru ambulatoriu de specialitate, pentru urologie, chirurgie şi ginecologie. Un al doilea eveniment este o nouă reuniune a Grupului de Suport Local care are menirea de a găsi formula de redeschidere a spitalului din Baia Sprie. (acest grup funcţionează prin prisma unui proiect european din care şi Baia-Sprie face parte, alături de alte oraşe europene, şi care are ca scop asigurarea serviciilor de sănătate publică pentru cetăţeni –n.red.)

Doresc să cer în continuare, foarte serios, sprijinul băisprienilor în redeschiderea spitalului. De astăzi înainte, cetăţenii vor putea cumpăra certificate de acţionar la spitalul din Baia Sprie. Vom face o acţiune de promovare mai amplă, inclusiv prin afişe răspândite în oraş.

Sper să găsesc ecou în ceea ce le cer băisprenilor pentru că, iată, avem dovada că partenerii noştri de peste hotare se implică mai mult decât ne implicăm noi, cetăţenii acestui oraş, noi care, până la urmă, suntem beneficiarii acestor servicii de sănătate. Am considerat că, probabil, este necesar un imbold pentru băispreni şi am pregătit certificate de acţionar care vor putea fi cumpărate atât de la spital, cât şi de la primărie. Preţul unei acţiuni este de 20 de lei, dar valoarea certificatului poate însuma mai multe acţiuni.”

 

Dorin Paşca, primarul oraşului Baia-Sprie

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.