• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2012

Începând cu 18 aprilie a.c., Galeria de Artă a Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Baia Mare găzduieşte expoziţia de fotografie directă şi procesată, alb-negru şi color, intitulată „1 m2 de artă”. Fotografiile expuse au dimensiunile de 1m x 1m şi sunt pe suporturi de hârtie şi pânză. Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 aprilie a.c.

 
 

1 m2 de artă se vrea mai mult decât un simplu eveniment expoziţional, căci angajează prin autorii lucrărilor, profesorii Secţiei Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, un interval de prezenţă şi mărturisire, întins sever şi, în acelaşi timp, afectiv între statementul de artist şi vizibilitatea teritoriilor şi direcţiilor generate de experienţa didactică şi cercetarea ştiinţifică.

 

1 m2 de artă este astfel o oglindă, un labirint prieten, jalonat cu semne de circulaţie ce permit accesarea lui, dar şi ieşirea din el, o grădină pentru ochi, suflet şi inimă. Lucrările sunt supuse unui singur reper de aducere împreună a tumultului de peisaje conceptuale, expresive şi tehnice propuse şi îngăduite de diversitatea şi diferenţa manifestă a gesturilor de autor. Reperul de aducere împreună este constituit / oferit de condiţionarea scenografică, reprezentată de dimensiunea de finalizare a lucrărilor, respectiv o suprafaţă pătrată cu laturile de 1 m.

Secvenţa supusă discursului auctorial şi demersului conceptual general şi particular, autoreflexiv şi, în acelaşi timp, înserat şi instaurat în peisajul de dezbatere şi de aflare întru chip şi închipuire al artelor vizuale contemporane este cea care pune în declinare de ecuaţie statutul şi stările de agregare a fotografiei şi a extensiilor ei ce-i păstrează identitatea, dar o aliniază şi alătură oricărui din gesturile artistice ale actualităţii prezente şi viitoare.

 

”Încă de la descoperirea ei, fotografia a fost considerată mulţi ani de-a rândul ca fiind doar un document care vorbeşte despre o realitate. Azi, percepem imaginea fotografică dintr-o multitudine de unghiuri. Vorbim despre comunicarea prin imagine, pentru că, într-adevăr, trăim într-un timp şi spaţiu al imaginii. Rolul fundamental al fotografiei a fost şi acela de a crea gesturi, gusturi, mode, modele, expresii şi comportamente, altele decât cele întâlnite în secolele trecute. Astfel, vorbim azi despre fotografia publicitară, de reportaj, de modă, artistică, de studio, documentară, experimentală, tradiţională. De această dată, Galeria de Artă UAP din Baia Mare găzduieşte o expoziţie de fotografie artistică. Le mulţumesc colegilor pentru participarea la acest eveniment şi vă aşteptăm!” - Laura GHINEA.

 
Expozanţii
 

Andrei Budescu, Diana Drăgan-Chirilă, Karoly Feleky, Dorel Găină, Laura Ghinea, Angela Kallo, Eugen Moritz, Alexandru Rădulescu şi Eugen Savinescu.

 
 
 
Dorel Găină
Feleki Károly

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.