• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Fotografia - document etnografic

Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare a găzduit luni, 19 martie 2012, expoziţia itinerantă „Fotografia – Document etnografic”. Cu această ocazie au fost expuse peste optzeci de fotografii care surprind diferite instantanee etnografice. Manifestarea face parte dintr-un amplu proiect cultural ce a debutat la Cluj- Napoca în anul 2004, care îşi propune să aducă în atenţia tinerilor artişti fotografi un domeniu mai puţin exploatat, dar extrem de ofertant - fotografia cu tematică etnografică.


Zeci de fotografii care surprind viaţa, cultura şi obiceiurile oamenilor din mediul rural sunt expuse în Salonul Artelor din Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. După o pauză de patru ani, expoziţia itinerantă „Fotografia – document etnografic”, rezultat al concursului anual cu acelaşi nume, revine la Baia Mare în perioada 19-30 martie, în cadrul unui schimb deja tradiţional de expoziţii de fotografie etnografică, realizat între cele două Centre Judeţene de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Cluj şi Maramureş. Acest schimb iniţiat în urmă cu peste 5 ani este rezultatul interesului comun ridicat al celor două centre culturale pentru fotografia cu tematică etnografică, un instrument de mare actualitate în domeniul conservării, arhivării, dar şi al promovării elementelor de cultură tradiţională.

Astfel, pe simezele băimărene, mai precis în primitorul Salon al Artelor, al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, sunt expuse 85 de fotografii realizate de aproape 40 de fotografi din toată ţara, reprezentând o selecţie a lucrărilor ediţiei a VIII-a 2011 şi a lucrărilor căştigătoare în ediţii precedente, întrega expoziţie fiind aranjată de către Felician Săteanu (Baia Mare), Ioana Bursan şi Consuela Bendea (Cluj).Vernisajul expoziţiei, desfăşurat în 19 martie, s-a bucurat de prezenţa a numeroşi fotografi, centrul din Baia Mare fiind cunoscut în acest sens pentru numărul mare de pasionaţi ai acestei arte. Unii dintre ei sunt participanţi în cadrul concursului amintit, alţii au fost prezenţi în tabăra „Fotoetnografica” organizată anual în Maramureş de către fotografii din Baia Mare. 
Expoziţia, dar şi întregul proiect „Fotografia-document  etnografic” au fost prezentate în deschidere de către directorii celor două centre culturale organizatoare ale evenimentului: Ştefan Mariş, directorul CJCPCT Maramureş şi Tiberiu Groza, directorul CJCPCT Cluj. S-a vorbit despre importanţa fotografiei etnografice în activitatea celor două centre, despre colaborarea dintre cele două instituţii de cultură şi despre prezenţa fotografiilor expuse pe simeze în expoziţii de peste hotare în cursul acestui an.Valoarea de document a lucrărilor prezentate sporeşte cu atât mai mult cu cât expoziţia aduce în faţa publicului aspecte adesea ascunse ale culturii tradiţionale, pe care mulţi, mai ales cei tineri, nu au cum să le cunoască şi care se dezvăluie doar cercetătorului şi, în cazul de faţă, fotografului tenace care a petrecut mult timp pe teren şi a “scormonit” îndeajuns până să găsească elemente autentice. Este prilejul unei adevărate călătorii imaginare în lumea satului românesc, un sat încă plin de farmec, care mai păstrează câte ceva din ceea ce-i era caracteristic odinioară.

Prezenţa clujeană la Baia Mare este al treilea proiect desfăşurat în 2012, având în centru fotografia etnografică, după vernisarea în ianuarie a expoziţiei similare la Alba Iulia şi a expoziţiei „Fotoetnografica” a CJCPCT Maramureş la Cluj, în luna februarie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.