Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Fostul prefect Liviu Bechiş, reabilitat
În ştiinţă, greşelile preced întotdeauna adevărul. În viaţă, greşelile preced responsabilităţii. Cu condiţia de a învăţa din ele şi de a avea curajul să ni le asumăm. O astfel de lecţie o constituie şi povestea fostului prefect Liviu Bechiş (2000-2003). În 5 martie 2014 a fost condamnat de Judecătoria Baia Mare la pedeapsa de un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii „de conducere a unui autovehicul sub influenţa alcoolului”. Însă s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei de un an închisoare şi a fost stabilit un termen de încercare de trei ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. Practic, un an de încercare deja s-a scurs şi, s-a scurs şi termenul până la care sentinţa mai putea fi atacată prin căi speciale.
De altfel, la un an de la sentinţă, fostul prefect Liviu Bechiş e liniştit şi împăcat. Îşi asumă partea sa de vină şi e decis să nu-şi mai repete greşeala de atunci. Azi vorbeşte cu detaşare despre acel eveniment: „În 5 martie s-a împlinit exact un an de atunci. Din 6 martie a expirat calea de atac şi nici nu vreau să mai atac nicăieri. Partea de încercare, spune clar articolul, înseamnă că se execută pedeapsa numai dacă se întâmplă să se săvârşească aceeaşi infracţiune, deci, dacă aş mai conduce în stare de ebrietate, ceea ce nu se va mai întâmpla”.
Accidentul care a dus la condamnarea fostului prefect a avut loc în 17 mai 2012, în jurul orei 17.00, pe b-dul Republicii din Baia Mare. Autoturismul condus de Liviu Bechiş a intrat în coliziune din spate cu o altă maşină, condusă regulamentar, care avea pe bancheta din spate o fetiţă de 4 ani. Fetiţa a fost transportată la spital, unde s-a constatat ulterior că nu a suferit vătămări corporale, iar celor doi şoferi li s-au recoltat probele biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În faţa instanţei, Liviu Bechiş a recunoscut că a consumat băuturi alcoolice, fără să mănânce mare lucru în ziua respectivă.
În sentinţa dată acum un an, se reţine atitudinea deschisă şi sinceră a fostului prefect, lipsa antecedentelor penale şi statutul social şi nivelul de educaţie: „chiar dacă elementele favorabile invocate în circumstanţiere şi care ţin special de persoana inculpatului (atitudinea parţial sinceră, lipsa antecedentelor penale, nivelul de educaţie şi situaţia socială), nu se impun a fi valorificate ca şi circumstanţe atenuante, ele îl recomandă totuşi pe acesta, ca persoană.
Chiar în lipsa executării pedepsei şi fără vreun alt control şi supraveghere, are toate datele pentru a nu mai comite infracţiuni”: „Eu tot timpul am avut şi voi avea în continuare o atitudine transparentă şi deschisă. Eu am şi recunoscut că am greşit. De aceea am şi fost surprins să constat că unii au interpretat cu reavoinţă aceste evenimente, iar numele meu a fost târât pe nedrept în nişte dispute artificiale. Nu am fost încântat de procentul care a ieşit la analiză, aici a fost toată chestiunea. Da, am consumat, dar nu cantităţile care au ieşit la analize. Dar asta este, fiecare suportă consecinţele. Am suportat consecinţele şi mergem înainte”, spune fostul prefect.
„Eu tot timpul am avut şi voi avea în continuare o atitudine transparentă şi deschisă. Eu am şi recunoscut că am greşit. Nu am fost încântat de procentul care a ieşit la analiză, aici a fost toată chestiunea. Da, am consumat, dar nu cantităţile care au ieşit la analize. Dar asta este, fiecare suportă consecinţele. Am suportat consecinţele şi mergem înainte”.
Liviu Bechiş