• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Mai , 2012

Forms of Beauty

Sâmbătă, 19 Mai 2012, la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», a avut loc vernisajul expoziţiei temporare “Forms of Beauty”, realizată de către instituţia amintită în colaborare cu Team for Youth Association.

 

Colaborarea cu echipa de voluntari pusă la dispoziţie de către organizaţie a fost foarte constructivă pentru muzeu, fiindcă datorită lor, am reuşit să cunoaştem mai bine cerinţele pieţei legate de produsele noastre culturale. La început, ei s-au aflat în postura de vizitatori, urmând ca ulterior, pas cu pas, să-şi aprofundeze cunoştinţele legate de patrimoniul aflat în gestiunea muzeului nostru.

Realizarea unei selecţii din peste 3.000 de opere de artă, fără a dispune de o bază de date digitală, li    s-a părut o misiune imposibilă, însă, cu toate acestea, au acceptat provocarea. Au urmat apoi discuţii cu personalul de specialitate cu privire la modul de realizare a unei expoziţii şi, bineînţeles, vizite repetate în depozitul de pictură şi grafică.

Spre deosebire de celelalte expoziţii, Forms of Beauty iese din tiparul obişnuit, având un caracter nonconformist, deoarece nu respectă regulile clasice de organizare. Cu toate acestea, se apropie mult mai puternic de ceea ce ar dori să vadă vizitatorii în cadrul unui muzeu, fiindcă la baza organizării expoziţiei au stat tocmai nevoile publicului, reprezentat în acest caz de voluntari. Principalul criteriu de selecţie a fost „I like it”, iar de fiecare dată când o lucrare a fost trecută pe listă, acest lucru s-a datorat sentimentelor pe care respectiva operă de artă a avut capacitatea să le trezească în sufletele membrilor echipei.

Această expoziţie a oferit astfel şansa de a prezenta publicului lucrări care n-au fost expuse de foarte mult timp, sau chiar niciodată, şi care nu şi-ar fi găsit locul într-o expoziţie realizată după criteriile clasice. Voluntarii au cercetat toate colţurile depozitului şi au scos la lumină tot ceea ce era mai bun şi mai frumos, ei reprezentând astfel o punte de legătură între vizitatori şi personalul muzeal.

„Cei trei voluntari implicaţi în organizarea expoziţiei fac parte dintr-un proiect internaţional, Volunteers Here and There, finanţat de Comisia Europeană prin Acţiunea 2 a Programului Tineret în Acţiune, şi anume Serviciul European de Voluntariat.Ideea a venit din partea domnului director, care a avut curajul să ne propună acest lucru, ştiind că nici unul dintre noi nu avem studii de specialitate în domeniu. Aşadar, aş vrea să îi mulţumesc în numele tuturor pentru încrederea pe care a avut-o în noi şi pentru libertatea acordată. Totodată, mulţumiri şi personalului muzeului, care ne-a stat la dispoziţie şi ne-a ajutat pe durata întregului proces de căutare, selectare, aranjare a lucrărilor”, a spus Tabita Boier, vicepreşedinte Team for Youth Association. Expoziţia poate fi vizitată în perioada mai – iulie, de marţi până duminică, între orele 10:00 – 16:30, la sediul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 

Diferite forme ale frumuseţii

 

„Aici in Baia Mare, mai exact la Muzeul Judeţean de Artă, am avut ocazia să văd pentru prima dată cum se aleg lucrările pentru o expoziţie. Pentru noi, sentimentele pe care le-am avut în faţa diverselor lucrări de artă au fost cele mai importante şi ne-au determinat decizia de a le alege sau nu.

Forme ale frumuseţii este titlul expoziţiei noastre, şi, într-adevăr, frumuseţea poate lua diferite forme, este ceva mai mult decât valorile estetice. Bineînţeles, frumuseţea văzută în felul acesta a avut un impact important în decizia mea, însă nu a fost criteriul de bază. Umanul este cel mai important, umanul care este mereu în lumină, este punctul de referinţă. Umanul din ambele părţi ale lucrării de artă, interior şi exterior.

Fiecare lucrare de artă evocă diferite emoţii, unele dintre ele chiar foarte puternice. Lucrările adunate în această expoziţie sunt şi rezultatul emoţiilor. Totodată, şi întrebările care s-au născut în timpul selecţiei au avut o importanţă mare. Frumuseţea înseamnă şi a descoperi, a încerca să înţelegi…” - Paulina Walowska, voluntară din Polonia.

 

Ferestre în vieţile artiştilor

 

„Oscar Wilde remarca o dată că artistul este creator de lucruri frumoase. Scopul artei este să ascundă artistul şi să descopere arta, spunea Wilde. Sarcina noastră a fost infinit mai uşoară, pentru că noi nu am creat opera de artă, noi doar le-am ales pe cele care ne-au atras privirea în mod deosebit. Fiecare dintre aceste lucrări este unică în expresie, temă, tehnică, formă şi stil, fiecare diferă de cealaltă în atât de multe feluri, însă toate reprezintă diferite forme ale aceluiaşi lucru – frumuseţea.

Fiecare lucrare reprezintă o fereastră în viaţa artistului şi a celor care le-au marcat viaţa, sunt momente din viaţă capturate cu diverse ocazii, sau sunt expresii ale imaginaţiei artistului. Nefiind constrânşi de aşteptările sau prejudecăţile timpurilor în care tablourile au fost pictate, am avut deplina libertate de a ne duce la îndeplinire misiunea.

Ceea ce am căutat noi în lucrări a fost libertatea stilurilor şi a temelor, expresiile şi impresiile date de explorarea noului, prin rememorarea vechiului. În final, a fost libertatea artistului de a exprima frumuseţea şi libertatea noastră de a încerca să o găsim. Sper că am reuşit” - Predrag Radivojeviæ – voluntar din Serbia.

 

Perspective diverse: estetică, filosofică, socială, psihologică

 

„Din moment ce azi arta are o definiţie atât de largă, îndreptându-se în diferite direcţii, prin expoziţia de faţă încercăm să vă prezentăm punctul nostru de vedere, ceea ce frumuseţea reprezintă pentru noi, fiindcă percepţia ei ne este impusă într-un fel de societate şi de diversele contexte culturale. Conştient sau nu, am încercat să transmitem un mesaj care cred că spune multe despre noi ca indivizi. Am ales lucrările care ne reprezintă, într-un fel sau altul, şi le-am ales din diverse perspective: estetică, filosofică, socială, psihologică. Aşadar, aceasta este percepţia noastră despre frumos, despre plăcut. Sper că ne veţi trece cu vederea eventualele greşeli făcute în compunerea expoziţiei, din moment ce nu avem experienţă în domeniu. Mai sper şi că va fi o experienţă plăcută pentru dumneavoastră, la fel cum a fost pentru noi lucrând la realizarea ei. Pentru mine a fost o plăcere să lucrez aici, alături de echipa de la muzeu şi de ceilalţi voluntari. Am împărtăşit idei, şi am învăţat multe, în special despre cultura românească. Faptul ca am intrat în contact cu atâtea lucrări de artă, din diverse perioade, a fost o experienţă sublimă, o călătorie în timp” -Marija Bozinovska, voluntară din Macedonia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.