• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Martie , 2003

Un maramuresean la Strasburg

In Romania anilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial, autoritatile comuniste au inceput unul dintre cele mai perfide razboaie, cel indreptat impotriva propriului popor. „Cizma” rosie a intrat cu brutalitate in sufletele oamenilor, a calcat in picioare destine, vieti, a instaurat teroarea, frica, spaima. Puscariile cu regim de exterminare s-au umplut de romani, de la ministrii, generali, preoti, intelectuali pana la muncitori, invatatori si tarani. Etichetati ca dusmani ai poporului, romanii care nu au acceptat o politica straina de aceasta tara au trait adevarate drame, multi dintre ei murind cu credinta ca vor veni vremuri mai bune. Ele nu au venit. Va prezentam povestea incredibila a unui dascal maramuresean care a facut puscarie, si-a pierdut casa, pamantul si toate astea doar pentru ca a fost membru al Partidului National Liberal. Nu a avut functii mari, dar a fost liberal pana la capat. Gheorghe si Maria Radu au fost invatatori in regiunea Sighet, plasa Iza, comuna Rozavlea. Ei au slujit cu pasiune invatamantul maramuresean chiar si in vremurile tulburi de dupa Diktatul de la Viena. Gheorghe a luptat in cel de-al doilea razboi mondial, pe frontul de la Rahau. Dupa eliberare a fost numit subinspector scolar, insarcinat cu reorganizarea invatamantului pe Valea Viseului. In anul 1948, ca si in alti ani, a primit prin ordinul 162375 al Ministerului Invatamantului ”Multumiri Publice” pentru activitatea didactica. Cu toate ca familia Radu era apreciata, in iunie 1952, Sfatul Popular din Rozavlea ii someaza ca in termen de cateva ore sa elibereze casa proprietate personala pentru a se instala noul presedinte de Sfat popular, un anume Borzoji, si perceptorul Voicila. Mobila a fost rechizitionata pentru confortul noilor stapani. Gheorghe si Maria Radu, impreuna cu cei trei copii, au plecat cu noaptea-n cap pe la vecini. In cateva luni, casa a fost distrusa sub privirile neputincioase ale celor doi soti, siliti sa plece din localitate. Au reusit sa se intoarca in Rozavlea ca invatatori in 1954. Cu multe greutati, intr-o perioada de doi ani, sotii Radu isi ridica o noua casa pe ruinele celei distruse.

Dusmanul poporului

Fara nici o explicatie, in octombrie 1958, Radu este dat afara din invatamant, iar in noaptea de 30 septembrie 1959 este arestat de Securitate. A urmat un an de anchete tipice noului regim si sentinta 381/13 octombrie 1960 a Tribunalului Militar Cluj: sase ani de inchisoare si confiscarea averii. Familia Radu si-a pierdut din nou casa, sapte hectare de pamant, hainele, mobila, vesela. „Crima” de care s-a facut vinovat invatatorul, potrivit dosarului 403/1960, a fost una obisnuita in acei ani. „Cu ocazia alegerilor de deputati din 1956, Radu a intocmit o lista cu candidati, persoane nedemne, fosti membri ai partidelor istorice, fapta care este un pericol pentru siguranta statului”. Pe langa asta, „intelectualii” puterii populare au gasit la domiciliul invatatorului carti interzise de propaganda comunista. Dupa arestarea lui Radu, sotia acestuia este data afara din invatamant, iar bunurile familiei au fost sechestrate si dupa inventariere au fost date in supravegherea Mariei Radu. La cateva luni sotia invatatorului este acuzata ca a sustras cateva haine din bunurile sechestrate si in urma unui simulacru de proces a fost condamnata la un an inchisoare cu arestarea pe loc. Dupa un an de puscarie la Penitenciarul din Satu Mare, s-a dovedit ca motivul arestarii Mariei a fost o eroare. Ce conta un an din viata unui om?

Reabilitarea tarzie

In tot acest timp, invatatorul maramuresean a trecut prin inchisorile din Satu-Mare, Aiud, Peridava, Jilava, Gherla si Botosani, toate cu regim de lichidare. Probabil crezand ca Radu nu va supravietui regimului de detentie, Sfatul Popular din Rozavlea demoleaza in 1962 casa familiei, anexele si distrug livada. Din materialul de constructie rezultat a fost ridicata o scoala intr-un catun, iar pe terenul ramas liber a fost construita scoala si sala de sport, care mai exista si astazi. Invatatorul a fost amnistiat in 1964. Reintregita, familia Radu a luat totul de la inceput, de aceasta data in Baia Mare. „Au fost ani foarte grei pentru parintii mei si pentru noi copii, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am supravietuit”, ne-a spus cu amaraciune fiul invatatorului, Mihai Radu. Revolutia din 1989 a fost momentul asteptat de zeci de ani de incercata familie din Rozavlea. Gheorghe Radu a crezut ca a sosit momentul sa i se faca dreptate pentru cele indurate. A facut demersurile necesare. In 1993, Curtea Suprema de Justitie il achita pe invatator, prin decizia 485 data in dosarul 2064, si inlatura masura confiscarii averii. Dar Radu nu a mai apucat sa-si vada visul implinit, a trecut in nefiinta.

Cosmarul continua

Povara recuperarii proprietatii distruse de comunisti a ramas pe umerii Mariei Radu si a fiului Mihai. Cei doi au incercat, initial, sa obtina casa si pamantul familiei, in virtutea Legii Fondului Funciar. Au depus cereri la Primaria Rozavlea, la Prefectura si Consiliul Judetean. Raspunsul primit a fost sa se adreseze justitiei. „O parte din pamant l-am primit, dar nu conform actelor pe care le-a detinut mama”, ne-a spus Mihai Radu. Acesta deschide actiune civila impotriva Statului Roman in 1994, in incercarea de a obtine despagubiri pentru cele doua case distruse si daune morale. Dupa aproape doi ani, Tribunalul Maramures obliga Statul Roman (prin Ministerul de Finante) la despagubiri in valoare de 70.994.775 lei si 7.500.000 lei cheltuieli de judecata, prin sentinta civila 88/8.02.1996, dosarul 2276. Desi a fost de acord cu valoarea despagubirilor, Ministerul de Finante (MF) face recurs. Dupa inca doi ani de infatisari, Curtea de Apel Cluj, prin decizia 3/1998, mentine sentinta Tribunalului Maramures si respinge recursul. Ministerul de Finante face din nou recurs la Curtea Suprema de Justitie (CSJ). Prin decizia 3405 din 15 octombrie 1999, CSJ respinge ca nefondat recursul Ministerului de Finante. De asemenea, CSJ arata ca Mihai si Maria Radu au solicitat reactualizarea sumelor acordate de instanta ca despagubiri in raport de indicele preturilor de consum, din perioada 1996-1999 fata de decembrie 1995. „Problema actualizarii sumelor datorate de MF urmeaza a fi rezolvata in cadrul procedurii de executare a hotararii definitive si irevocabile”, se mentioneaza in sentinta CSJ. Mihai Radu a obtinut de la Directia de Statistica Maramures indicele de actualizare la aceea data, respectiv 746,3%. La un calcul matematic a rezultat ca MF avea de dat familiei invatatorului 700 de milioane lei.

Un nou proces

Dupa ce a taraganat procesul intentat de Mihai si Maria Radu, prin apeluri si recursuri, MF achita in 3 septembrie 2000 despagubirile in valoare de 78.494.775 lei, fara ca suma sa fie reactualizata conform deciziei din 1999 a CSJ. Motivul invocat pentru aceasta noua tergiversare este stupefiant: nu s-a stiut ce indice de actualizare trebuie folosit. Specialistii i-au recomandat lui Mihai Radu sa deschida o noua actiune judecatoreasca pentru a se stabilii indicele de actualizare. „Nu as fi continuat cu acest proces daca primeam in 1995 suma stabilita ca despagubiri, respectiv 78 de milioane lei. Atunci puteam reface casa, dar dupa atatia ani…”, ne-a spus Mihai Radu. Sentinta civila 199/24.11.2000 a Tribunalului Maramures da inca o data dreptate lui Mihai Radu. „Actiunea de fata este pe deplin dovedita si urmeaza a fi admisa in sensul obligarii paratului (MF, n.red.) de a plati reclamantilor sumele reprezentand daunele materiale cu aplicarea coeficientului calculat de la data de 8.02.1996, data pronuntarii hotararii, pana la data de 31.08.2000”, se mentioneaza in sentinta. Ministerul de Finante face un nou recurs.

Dreptate cautata la Strasburg

Curtea de Apel Cluj a judecat recursul si a dat dreptate doar in parte, familiei Radu. Prin sentinta 153/11.07.2001, Ministerul de Finante este obligat sa plateasca familiei invatatorului suma de 8.791.414, reprezentand diferenta de despagubiri civile. Surprinzator, Curtea de Apel a retinut ca MF s-a aflat in culpa in neachitarea debitului doar pe perioada 15 mai 2000-30 august 2000, deoarece pana la aceea data creditorii (familia Radu) au stat in pasivitate. Mai pe romaneste spus, nu s-au interesat de primirea banilor cuveniti. Nu au contat procesele si tergiversarea de care a dat dovada MF. A fost randul lui Mihai Radu sa faca recurs la CSJ. Intre timp si mama lui a trecut in nefiinta, fara ca dreptatea dupa care a tanjit toata viata sa fie deplina. CSJ decide, in sedinta publica din 9 aprilie 2000, ca recursul declarat de Mihai si Maria Radu este nefondat si mentine sentinta Curtii de Apel Cluj. Pentru a-si gasi dreptatea, fiul invatatorului se adreseaza Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasburg. In februarie, anul acesta, Radu a primit confirmarea primirii dosarului si solicita completarea dosarului cu demersurile intreprinse pentru punerea in executare a sentintei din 1996. Radu are termen un an. „Desi sunt obosit de atatea procese, voi merge pana la capat”, ne-a declarat Mihai Radu. Mentionam ca in acest moment actualizarea sumei datorate de Statul Roman a ajuns la valoarea de 1,4 miliarde de lei.

Nicolae TEREMTUS
Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.