• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Fly Baia Mare, spectacolul total

Într-o sâmbătă călduroasă, dar cu condiţii excelente pentru zbor, a avut loc mitingul aviatic organizat pentru a doua oară consecutiv de Aeroportul Internaţional Baia Mare. Deşi trece prin momente mai dificile deoarece autorităţile centrale, ministerul condus de un sătmărean un pic cam arogant, încearcă să scoată Aeroportul băimărean de pe lista finanţărilor, a avut puterea şi disponibilitatea de a aduce din nou în nordul ţării spectacolul aviatic de clasă.

 
 

Piloţii români, maeştrii ai manşei de zbor, au oferit câteva ore de spectacol aviatic. Am văzut şi revăzut ţesături fine pe cerul albastru de Baia Mare în zgomotul infernal de plăcut al motoarelor avioanelor de acrobaţie aeriană. Fie că au evoluat solo, fie în tandem sau în formaţie, piloţii veniţi din celălalt capăt de ţară şi-au respectat statutul şi au oferit momente gustate de băimăreni.

Multe sute de oameni veniţi să vadă spectacolul au ajuns la Aeroport cu o oră înainte de a începe. Evident, exista problema parcării maşinii cu care s-a venit la Aeroport. Locurile de parcare au fost asigurate pe terenul Aeroclubului Baia Mare, dar drumul până acolo a fost infernal. „Cine se scoală de dimineaţă, departe ajunge”, o sintagmă care nu s-a mai potrivit cu situaţia de sâmbătă. Plecaţi destul de devreme, am dat pe un drum judeţean, probabil, de o coloană absolut impresionantă, mai bine de un kilometru de maşini care nu mergeau, se târau. Undeva pe drum era o lucrare care gâtuia circulaţia, iar doi poliţişti dirijau coloana celor care se grăbeau spre Aeroport, în marea majoritate.

Ai putut fuma o ţigară, ba să rezolvi chiar un rebus, să spui un banc şi te aflai cam în aceeaşi zonă. S-a circulat infernal. După ce căldura nervilor a ajuns la cote alarmante, undeva, departe, s-a zărit drumul spre Aeroport. Altfel o cale ce o străbaţi în câteva minute a scos peri albi celor dornici să vadă avioanele frumoase ce începuseră să danseze pe cerul albastru al Băii Mari, albastrul pictorilor şi acum şi al piloţilor.

 

Spectacolul nu se poate povesti, el trebuie văzut. Este o stare deosebită să vezi avioane care urcă pe verticală sute de metri, probabil, după care cad cu viteză pe aceeaşi verticală, făcând să crească pulsul spectatorilor. Toţi ştiau că este un spectacol, dar graniţa dintre exerciţiu şi pericol este atât de subţire, că strângi pumnii, buzele, de teamă că frumoasele avioane se vor risipi printre privirile spectatorilor. Între avioane, şi paraşutiştii au oferit minute de încântare cu salturi executate ca la carte, pentru toţi cei care au privit spectacolul.

 

Finalul a aparţinut formaţiei de patru avioane care au dansat, literalmente pe cerul albastru în figuri complicate sau simple, dar frumoase ca o adiere de vară răcoroasă. Treceri pe o aripă la câţiva metri de pământ, urcări, treceri între şi printre, despărţiri sub forma unei flori, execuţii de clasă care au fost aplaudate din inimă.

După ce s-a încheiat mitingul, piloţii au avut răbdare, au stat să vorbească cu băimărenii, s-au fotografiat cu ei, le-au explicat comenzi şi tot ce i-au interesat pe cei dornici să afle mai multe despre avioanele uşoare.

Cine a dorit, a putut zbura sau sări cu paraşuta contra unei taxe.

Un spectacol frumos, pe care directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, Mihai Pătraşcu, l-a adus din nou în Baia Mare pentru băimăreni, dar şi pentru prestigiul instituţiei pe care o conduce şi care sperăm să îşi ocupe locul meritat şi dorit.

 

În rest, fotografii care spun mai multe decât orice text.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.