Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Florica Bud, scriitorul de poveste dintr-o poveste fără sfârșit...
Recent, cunoscutul scriitor maramureșean, Florica Bud, a împlinit o frumoasă vârstă. Alături de Nicolae Bud, îi oferim cele mai frumoase gânduri de bine și spor la scris. Dincolo de calitatea de soție a unuia dintre cel mai de succes specialist în minerit, în economie, Florica Bud este un prolific scriitor, printre cei mai buni din această parte de țară. Florica Bud este unul dintre scriitorii de succes ai Maramureșului, calitate în care a primit foarte multe recunoașteri. A reușit să își construiască o carieră solidă, într-o profesie din care este dificil să te descurci.
Fire sensibilă, Florica Bud a trecut de la inginerie la pana de scris cu ușurință și mult har. Se pare că, atunci când s-au împărţit harurile, pentru Florica Bud harul scrisului a fost pus la loc de cinste. Nu este complicat să vorbeşti cu Florica Bud, dar, în același timp, la început, pare complexă abordarea. Scriitoarea băimăreană ar vrea să îţi povestească totul, să îţi explice toate secretele lumii. Dinamică, verticală, empatică, generoasă, pune neobosit ţara la cale, scrisul fiind pentru ea nu doar o inegalabilă bucurie, ci şi o datorie de împlinit.
Florica Bud s-a născut în Ulmeni, Maramureș. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1998. A debutat în anul 1993, cu volumul de proză scurtă „Iubire, sînt un obiect nezburător” (Editura Gutinul). A urmat romanul „Bărbatul care mi-a ucis sufletul într-o joi” (Editura Dacia, 2005, Premiul ASB), prefața semnată de Horia Gărbea. În „Mariatereza sunt eu” (Editura Rao, 2007), Florica Bud păstrează aceeași scriitură ce dă o notă distinctă volumelor sale.
Abordează tărâmul poetic în „Pierd monopolul iubirii” și „Crucificat între paranteze”, ambele apărute la Editura Ramuri, în anul 2010. Despre Florica Bud s-a scris în foarte multe publicații locale și naționale. Este o prezență discretă în viața cetății, dar vie, sensibil și inconfundabilă.
Are zeci de apariții editoriale, unele colective, dar cea mai mare parte dintre volume sunt de autor. A publicat la edituri din Baia Mare și din țară, edituri cunoscute și recunoscute. A primit multe premii și distincții pentru creația sa literară. Printre acestea: Premio speciale, Academia Internationale „Il Convivio”, Italia, 2010. Dacă privește în urmă, Florica Bud are ce vedea și dorește să mai așeze cărămizi la una dintre cele mai solide cariere de scriitor din literatura maramureșeană actuală. Conduce cu mână de fier într-o mănușă de catifea Cenaclul scriitorilor din Maramureș, un loc în care pana creatoare se întâlnește cu mintea scormonitoare pentru a produce literatură de calitate.
Cu ceva timp în urmă, Florica Bud ne-a declarat: „Nu am o viaţă atât de palpitantă pentru a face subiectul unei cărţi, dar am creat personaje care, vrând nevrând, se folosesc de simțirile mele, de ceea ce sunt ori am dorit să fiu. Scriu când am răgaz, printre picăturile activităților zilnice, deşi aş prefera să stau toată ziua să citesc. Fac parte dintre cei pentru care cartea este un drog”.
Doamne ajută!