Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Florica Bud, la început de primăvară, a lansat o nouă carte
Recent, la Shura Bistro Caffe din Baia Mare, cultura și prietenia s-au întâlnit într-un eveniment special – lansarea volumului de pamflete „Umbre pe oglinda lumii” al scriitoarei Florica Bud, o voce distinctă și apreciată în literatura contemporană.
Moderatorul evenimentului a fost criticul literar Săluc Horvat, iar despre volum au vorbit cu pasiune și erudiție prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, editoarea cărții, prof. dr. Valeria Bilț și conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea.
Atmosfera a fost îmbogățită de „Dialogul Floral” – expoziția de fotografii cu flori semnată de autoare și prezentată de artistul plastic Silviu Gheție.
Un moment cu adevărat emoționant a fost contribuția directorului Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean. Domnia sa a schițat un portret al autoarei, subliniind altruismul, generozitatea și energia pozitivă pe care Florica Bud le aduce în comunitatea literară și culturală.
Biblioteca a fost, de-a lungul timpului, spațiul în care Cenaclul Scriitorilor din Maramureș, condus de Florica Bud, a crescut și s-a consolidat, un simbol al sprijinului pe care instituția îl oferă creatorilor locali. Prezența unor personalități din Satu Mare și Baia Mare, a colegilor cenaclieri, a prietenilor și iubitorilor de literatură a transformat acest eveniment într-un adevărat dar primăvăratic. Actorul Ștefan Florian, gazda evenimentului, a adus un strop de magie recitând un pamflet din volumul lansat.
„Florica Bud mânuiește pamfletul ca pe o artă rară, îmblânzind ironia cu șarm și adevărul cu zâmbet, iar din condeiul ei curge acea inteligență luminoasă care știe să râdă frumos de lume, fără să rănească sufletul” - prof. dr. Valeria Bilț.
Florica Bud, cu sensibilitatea-i cunoscută a făcut o trecere în revistă a evenimentului la care am participat.
„Ne-am propus să părăsim pentru o zi Sala de Cenaclu «Ion Burnar», implicit Biblioteca Județeană «Petre Dulfu», ieșind în cetate, cum ar spune cronicarul. Așadar, ne-am întâlnit la Shura Bistro Cafe- Baia Mare, patronată de familia actorului Ștefan Florian. După cum am anunțat, m-am prezentat în fața celor prezenți, colegi și oaspeți, cu volumul «Umbre pe oglinda lumii, Pamflete», Editura «Actaeon Books», 2025, antologie de autor, îngrijită de prof. dr. Daniela Sitar-Tăut. Moderatorul întâlnirii a fost criticul literar Săluc Horvat. Am beneficiat de susținerea doamnei prof. dr. Daniela Sitar-Tăut, a doamnei prof. dr. Valeria Bilț și a domnului conf. dr. Gheorghe Mihai Bârlea. Cum, în 22 martie, primăvara este deja intrată în drepturi, am ilustrat evenimentul cu florile mele, fotografii prinse în Expoziția «Dialog Floral», prezentată de bine-cunoscutul artist plastic, Silviu Gheție. Cel care a dat startul, moderând și întâlnirea noastră, a fost criticul literar Săluc Horvat, alături de care am crescut și m-am format mai bine de trei decenii. A vorbit despre carte doamna prof.dr. Daniela Sitar-Tăut, editoarea volumului «Umbre pe Oglinda lumii», care a făcut o amplă prezentare a cărții. Nici doamna prof. dr. Valeria Bilț nu s-a lăsat mai prejos, venind în fața noastră cu o prezentare consistentă și aplicată pe text. Am beneficiat apoi de cuvântul bine-cunoscutului conf. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, poet și vector cultural, politic și civic, cel care a susținut cultura maramureșeană din toate puterile. Despre fotografiile-flori a vorbit artistul fotograf, Silviu Gheție, mult premiat internațional și național. Din sală au luat cuvântul, din partea colectivului cenaclier, domnul prof. Vasile Leschian și doamna prof. dr. Terezia Filip. Le mulțumesc pentru susținere și cuvintele frumoase. Câteva cuvinte a simțit nevoia să spună și bine-cunoscutul om al cetății, inginerul Sașa Nicolici. Surpriza a venit din partea gazdei, actorul Ștefan Florian, cel care a interpretat, cum doar un bun actor poate să o facă, un pamflet din volumul lansat, «Umbre pe Oglinda lumii». Ca o încheiere, prof. dr. Teodor Ardelean a schițat portretul meu uman, «un bun cultivator al prieteniei». Mulțumesc!”, a spus Florica Bud.
Alături de cunoscuta autoare băimăreană a fost, ca de fiecare dată, Nicolae Bud, fostul parlamentar, doctor în economie, autor de cărți de specialitate și probabil viitor membru al „Olimpului” inteligenței românești.
PS. Cum doamna Florica Bud a aniversat o vârstă frumoasă, GAZETA de Maramureș îi transmite cele mai calde felicitări.