Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 30 Ianuarie , 2006
Firme din paradisuri fiscale
„Minerii” care-si protejeaza sub „umbrela” Insulelor Bermude uluitorul profit obtinut din „sugativarea” unui domeniu falimentar pentru Statul roman, nu sunt singurii investitori din paradisurile fiscale. Domeniile in care s-au implicat acesti „paradisiaci” sunt dintre cele mai variate. Unii sunt romani si banuim ca au ales sa-si infiinteze societati in Luxemburg, Liechtenstein, Monaco sau Insulele Virgine Britanice tocmai pentru a se bucura de lipsa de curiozitate de care dau dovada organele de control ale respectivelor tari.
Paradisurile fiscale sunt teritorii in care nivelul fiscalitatii este foarte scazut, secretul bancar si comercial sunt asigurate la un nivel foarte ridicat, iar circulatia diverselor valute si schimbul valutar nu este supus nici unei restrictii.
Toate acestea conditii sunt luate in seama de patronii care doresc sa faca bani si nimeni sa nu le descopere strategia prin care i-au facut.
Majoritatea paradisurilor sunt state mici, de curand independente sau teritorii autonome cu un plasament exotic si o populatie redusa. O caracteristica importanta este si existenta unor guverne invulnerabile la presiunile comunitatii internationale, care garanteaza secretul bancar.
Asa cum subliniaza principalele organisme financiare de lupta impotriva fenomenului de spalare a banilor, paradisul fiscal este un mediu propice al acestei activitati infractionale. Cum datele referitoare la majoritatea firmelor care provin din tarile considerate paradis fiscal dispar in aceste zone de nebuloasa fiscala.
GAZETA va prezinta date generale despre acesti investitori, fara a efectua o analiza a activitatii lor financiare.
Energia din Insulele Virgine
Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, societatea Energo Mineral SA, cu sediul in Bulevardul Unirii, este o societate din Insulele Virgine Britanice. Societatea, care are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor si minereurilor metalice, are acelasi cod fiscal ca si Cuprom Resources SA! Dilema a incercat sa o clarifice Radu Ardelean, juristul societatii, cel care a avut ghinionul sa raspunda la telefon: „s-a schimbat denumirea. Inainte era Cuprom Resource si acuma este Energo Mineral. Nu este nici un parteneriat, cei de acolo sunt proprietarii societatii, se numesc Energo Mineral Trading Limited SRL. De ce, este vreo problema?” Ardelean a refuzat sa dezvaluie numele enigmaticilor actionari. Ce-o fi vrand sa spuna „cu cei de acolo”, nu am inteles, dar ne indoim ca acestia au domiciliul in Insulele Virgine.
Un alt aspect interesant legat de aceasta firma este ca desi are ca obiect de activitate comertul cu ridicata a produselor si mineurilor metalice, in 18 iulie 2005 a primit licenta pentru furnizarea de energie electrica. Nu trebuie ignorat nici faptul ca Insulele Virgine Britanice ating probabil unele recorduri, greu de egalat, in domeniul tolerantei fiscale.
In Insule se accepta ca numele unei societati infiintate sa fie inregistrat chiar sub forma unei ideograme, nu exista registre ale actionarilor, documentele pot fi elaborate in orice limba, iar reprezentantii societatilor, inclusiv la momentul infiintarii, pot declara orice cetatenie. Adica, uite firma, nu e firma.
„Luxemburghezi” si „monegasci”
Dar exista paradisuri fiscale si mai apropiate de Romania. Trei societati inregistrate in paradisul fiscal din Luxemburg au activitati si in Maramures. Astfel, conform datelor furnizate de Registrul Comertului, Diro SRL este societatea a doi italieni din Padova (nordul Italiei) inregistrata in Luxemburg, care are ca si obiect de activitate prelucrarea si impregnarea lemnului.
Tot Registrul Comertului spune ca si Softlogig SRL este o societate care are origini luxemburgheze. Societatea are ca asociati patru clujeni si o firma din Luxemburg (Masetti Group SRL) si are ca obiect de activitate consultanta si furnizarea de produse software.
Nici investitorii din Monaco nu lipsesc din Maramures. Registrul Comertului identifica doua societati romano-monegasce: Boglio Trading SRL si Le Timian SRL. Astfel, Boglio Trading SRL are un asociat unic pe Boglio Trading – SAM (societate anonima), inregistrata in Monte Carlo, si doi administratori, pe Beatrix Steiner si pe Dumitru Tudoran. Obiectul de activitate al societatii inregistrate in Monte Carlo este cel de intermedieri in comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile si semiproduse. Tot in Monaco este inregistrata si societatea Le Timian, care-i are ca asociati pe Gheorghe Ilia si Nicoleta Pasca din Baia Mare si pe Reus Cornelius Mircea din Monte Carlo si Ana Maria Sito din Belgia.
Acestea sunt doar o parte dintre firmele care evolueaza in Maramures si au fost inregistrate in diferite paradisuri fiscale.
Companiile off shore
In cele mai multe paradisuri fiscale s-a dezvoltat o intreaga industrie de juristi, avocati, consultanti care, pentru onorarii relativ accesibile, infiinteaza societati, ii reprezinta pe asociati, pastreaza documentele societatii astfel infiintate si certificatele de atestare, deschid conturi bancare si asigura conducerea formala a afacerilor. Desi exista anumite particularitati, cele mai multe dintre companiile off shore se infiinteaza prin semnarea a numai doua documente, memorandumul de asociere - contractul de societate si statutul, ce contin regulile de functionare a companiei. Aceste documente sunt supuse unei aprobari formale din partea oficiului de inregistrare a companiilor. In cele mai multe cazuri, adevaratii proprietari nu figureaza in evidentele oficiale si ei pot fi contactati numai de avocatii ce ii reprezinta. Secretul tuturor aceste operatii este respectat cu strictete, fiind o componenta esentiala care asigura viabilitatea sistemului. Domeniile de activitate in care actioneaza propriu-zis companiile off shore sunt diverse, acestea comportandu-se ca intermediari in operatiunile de import export, proprietari ai unor vase comerciale, actionari la diverse afaceri precum si in domeniul asigurarilor si cel bancar. In ultimii zeci de ani, aproape toate marile companii bancare din lume au deschis sucursale in paradisurile fiscale si activitatile desfasurate pe aceste teritorii se supun sau profita de reglementarile locale privind controlul, supravegherea, masurile prudentiale si secretul bancar.
Reprezentant anonim, la telefon:
„Nu-ti spun nimic!”
Va prezentam scriptul convorbirii dintre reporter si un reprezentant al firmei RWBC Consulting & Mangement, inregistrata in Lichtenstein, care raspunde la telefonul inregistrat ca data de contact.
Reporter: Buna ziua. Caut societatea RWBC Consulting & Mangement SRL.
Anonim: Spuneti.
Rep.: Scriu un articol legat de firmele din paradisurile fiscale, imi raspundeti la cateva intrebari?
Anonim: De unde sa stiu eu cine sunteti? Puteti fi si Gabi Jugaru (!) si sa fie o farsa. La telefon nu vorbesc.
Rep.: Nu-i o farsa, daca doriti vin la sediul firmei.
Anonim: Nu vreau sa vorbesc acum. Poate saptamana viitoare.
Rep.: Puteti sa-mi spuneti macar cine sunteti si ce calitate aveti in firma?
Anonim: Auzi, domnisoara (a realizat in sfarsit ca nu poate fi Jugaru), daca stii numarul asta de telefon, inseamna ca stii si cum ma cheama. Deci, nu ma lua cu intrebari de genul asta. Nu-ti spun nimic.
Mihaela MIHALEA
mihaela@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.