• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Iulie , 2012

Fir întins! Naţionalele de pescuit staţionar 2012

Weekend-ul trecut a avut loc faza interjudeţeană a concursului naţional de pescuit staţionar. Întrecerile s-au desfăşurat simultan în mai multe zone din ţară, în vederea calificărilor pentru finala ce se va ţine în luna august, pe acumularea Călineşti-Oaş.

 
 

În zona de nord-vest a ţării, după calificările anterioare la fazele pe cluburi şi pe asociaţii judeţene, cei mai destoinici pescari din judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sălaj şi-au etalat măiestria în tehnica pescuitului staţionar pe barajul de acumulare Călineşti-Oaş (judeţul Satu Mare). Organizator a fost Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Maramureş (AJVPS MM).

În cele trei zile de concurs, pescarii au avut la dispoziţie trei manşe, a câte patru ore, plus zece minute, înaintea fiecărei manşe, pentru nădire. Fiecare pescar a pus la bătaie toate secretele meseriei dobândite, prin experienţă sau ‘furate’, de-a lungul anilor, pe malurile bălţilor sau râurilor.

Speciile ţintă au fost plătica şi obletele, primii patru clasaţi capturând, fiecare, între 10 şi 15 kg de peşte. Aceştia vor reveni pe acumularea Călineşti-Oaş, la mijlocul lunii august, pentru finala naţională. Motiv de mândrie pentru noi, Maramureşul va fi judeţul organizator. Păcat, însă, că judeţul nostru nu deţine încă, o locaţie de anvergura necesară unei astfel de competiţii.

„Organizarea unui concurs interjudeţean implică în primul rând timpul necesar, afectat organizării şi oameni disponibili. Avem, din fericire, oameni foarte inimoşi, pasionaţi de concursurile de pescuit, care se luptă pentru reuşita acestori acţiuni. Este şi cazul inginerului Constantin Oţel, care este şi delegatul de zonă, pentru concursul organizat de noi, din partea Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România. Sperăm că anul viitor vom putea ţine astfel de concursuri, la noi, pe balta de la Săcălăşeni, pentru care avem un contract cu Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare privind pregătirea acestei zone pentru pescuitul recreativ-sportiv”, a spus Ionică Pop, directorul AJVPS MM.

 

Tehnica folosită de concurenţi a fost pescuitul la rubenziană (sau rubensiană). Aceasta este un băţ de peste zece metri lungime (englezii folosesc lungimi şi de 18 m), alcătuit din mai multe tronsoane, care se ataşează prin mufare, doar tronsonul din vârf are o componentă telescopică. Lungimea maximă admisă în competiţiile oficiale este de 13 m. Dintre toate stilurile de pescuit staţionar, pescuitul la rubenziană reprezintă tehnica cea mai fină, dar şi cea mai prolifică, permiţând o nădire şi un pescuit precis, în apropierea malurilor. Este, de departe, preferata pescarilor competiţionali. Fiind căutat peştele mic şi mediu, băţul de competiţie trebuie să fie uşor, rigid, bine echilibrat şi foarte manevrabil.   

 

Pescarii calificaţi pentru finală sunt:

Locul I: Georgel Jurje, Satu Mare;

Locul II: Dorin Cociş, Mureş;

Locul III: Adrian Mihuţ, Mureş;

Locul IV: Mircea Vatamaniuc, Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.