Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Finalizarea cu succes se apropie: Proiectul BIECO în ultima lună de desfășurare
În lumina evenimentelor din ultimii ani, se pune accentul pe importanța asigurării securității cibernetice a infrastructurii critice europene.
Războiul din Ucraina a condus la cea mai mare criză energetică din istoria recentă, iar experții avertizează că atacurile cibernetice susținute îndreptate către sectorul energetic european ar putea avea consecințe dezastruoase. Întreruperile în piețele deja fragile ale energiei ar putea duce la creșteri suplimentare ale prețurilor pentru sute de milioane de consumatori, contribuind la mari pierderi economice.
Prin urmare, este crucial ca liderii industriei europene și factorii de decizie să consolideze reziliența generală a infrastructurii cheie a Europei împotriva atacurilor cibernetice și vulnerabilităților, eforturi care includ promovarea securității prin design și îmbunătățirea gestionării riscurilor și vulnerabilităților pe întregul lanț de aprovizionare.
În acest context, proiectul BIECO oferă o abordare holistică pentru îmbunătățirea securității în ecosistemele complexe și componentele acestora pe parcursul ciclului lor de viață, îmbunătățind încrederea la nivelul lanțului de aprovizionare. BIECO cuprinde peste 15 instrumente diferite care acoperă ciclul de viață al software-ului, de la design la execuție. Marea majoritate a acestor instrumente sunt integrate într-o platformă care facilitează interoperabilitatea și orchestrarea lor în lanțuri de instrumente ușor de implementat, adaptate pentru a aborda nevoile specifice ale fiecărei afaceri.
Prin aceste instrumente, BIECO valorifică tehnologii de inteligență artificială de ultimă generație, gemeni digitali, simulare și analiză statică, pentru a aborda următoarele domenii cheie:
- Evaluarea și gestionarea vulnerabilităților;
- Evaluarea și reducerea riscurilor;
- Mecanisme de reziliență;
- Certificarea și testarea securității;
- Auditarea ecosistemelor TICla execuție.
Validarea BIECO are loc pe trei studii de caz care acoperă diverse sectoare de activitate, respectiv Energie (ICT Gateway de la Resiltech, Pisa, Italia), Fabricație și
Mobilitate Electrică (Smart Microfactory de la IFEVS, Torino, Italia) și Finanțe (Platformă de Investiții AI de la 7Bulls, Varșovia, Polonia).
Proiectul BIECO este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020 (grant agreement nr. 952702). Cu accent pe securitatea cibernetică și inovația digitală, proiectul reunește instituții academice, centre de cercetare și industrie pentru a contribui la consolidarea și promovarea securității cibernetice în Europa și pentru a contribui la modelarea unui viitor digital sigur și inovator.
Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe pagina web oficială a proiectului: www.bieco.org.