• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Finala naţională la pescuitul staţionar

Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramureş a fost organizatorul finalei la concursul naţional de pescuit staţionar. Din lipsa unui luciu de apă, corespunzător, aflat pe teritoriul maramureşean, finala s-a desfăşurat în ograda altuia, mai exact în zona oşenească a judeţului vecin.

 
 

Barajul de acumulare Călineşti-Oaş a fost locaţia unde, în perioada 16-19 august, ca urmare a calificărilor anterioare, s-au adunat cei mai buni pescari la staţionar din întreaga ţară. Au fost prezenţi treizeci de concurenţi din doisprezece judeţe calificate. Ponderea a deţinând-o Vrancea, cu şase pescari calificaţi, urmată de judeţele Arad şi Bihor, fiecare cu câte patru participanţi. De altfel, titlurile au fost împărţite între pescarii din aceste judeţe. În urma a trei manşe, de câte patru ore fiecare, titlul de campion naţional a fost câştigat de Dragoş Popa (AJVPS Arad), urmat pe locurile II şi III de Florin Aşchioapei (AJVPS Vrancea) respectiv Mihai Creţ (AJVPS Bihor).

GAZETA de Maramureş a luat legătura telefonic cu proaspătul campion naţional la pescuitul staţionar. „Am rămas cu impresii deosebite de la acest concurs. De această locaţie mă leagă amintiri puternice, deoarece acum şaptesprezece ani, la finala naţională din ‘95, am câştigat, tot aici, primul meu titlu de campion naţional. Doresc să-i felicit pe toţi concurenţii. A fost un concurs dificil, o competiţie echilibrată, în care toată lumea a dat dovadă de fair-play. Eu am stat destul de mult acolo, am avut o săptămână întreagă de antrenament şi ştiam că va urma un concurs dificil. Singura problemă care se ridica a fost alegerea între pescuitul la rubensiană sau la match (sheffield sau a l’anglaise – n.r.). Am început la rubensiană şi eram pregătit să schimb tactica, fiind foarte atent la ceilalţi, dar nu a fost cazul, şi am rămas la rubensiană până la sfârşit. Organizarea a fost foarte bună, puţin neobişnuită fiindcă a venit o asociaţie vecină. A organizat Maramureşul în grădina celor de la Satu Mare, dar asta n-a împiedicat cu nimic realizarea unui concurs foarte reuşit”, a spus Dragoş Popa.

 

Maramureşul a fost reprezentat de Constantin Oţel, clasat pe locul zece, şi Iosif Baba, locul paisprezece, cei doi rămânând astfel în grupa A (formată din primii cincisprezece pescari), în clasamentul naţional.

O poveste frumoasă pentru cei pasionaţi de acest sport. Din păcate, deşi AJVPS Maramureş a fost organizatorul, această poveste nu s-a putut scrie pe malurile unei ape de la noi. Amenajarea de la Săcălăşeni, singura care s-ar preta la acest nivel de competiţie, necesită încă lucrări serioase de pregătire. Lucrări care ba urmează să demareze cu entuziasm, ba redevin obiectul unor noi discuţii cu instituţiile (prea puţin, zicem noi) responsabile din ministerele de resort. Ca şi în alte sporturi, un concurs de pescuit nu înseamnă doar plăcerea pasionaţilor. Să ne gândim, de exemplu, că, doar ospitalitatea oşenească, a pensiunilor din zonă,   s-a ridicat la peste 200 de milioane lei vechi.

 

O întâmplare pescărească, care a dat savoare concursului, prin ineditul situaţiei, s-a petrecut sâmbătă, în manşa a doua. Pescuitul staţionar, la un astfel de concurs, este un pescuit de fineţe, ce are drept ţintă peştii de talie mică-mijlocie, în general obletele şi plătica. Ca urmare, liniile de pescuit, momeala şi nada sunt strict adaptate unor monturi cât mai fine, cu fire subţiri şi cârlige de dimensiuni foarte mici. În aceste condiţii, nu mică a fost surpriza pescarului Cristian Lazar de la Potaissa-Turda când, pe neaşteptate, a avut parte de o smucitură zdravănă. De această dată, armele au fost în favoarea peştelui fiindcă, surpriză, la capătul liniei sensibile, se afla un... şalău, deloc de acord cu ideea de a fi scos afară din apele părinteşti. Doar stăpânirea de sine şi priceperea pescarului a făcut ca, la capătul unui dril de vreo cinci minute, în minciocul pescarului să ajungă voracele răpitor pe care cântarul l-a etichetat la un kilogram şi trei sute de grame.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.