• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 26 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Film unicat despre Groşii Ţibleşului

În Groşii Ţibleşului s-a reconstituit o nuntă tradiţională cu elemente unice. Maramureşenii interesaţi pot intra în posesia acestui film şi a cărţii care au o valoare documentară deosebită.

 

Elementele unicat ale nunţilor tradiţionale din Ţara Lăpuşului au fost puse în valoare printr-un film cu o valoare documentară de excepţie.

„Petruţa Pop, de la o fundaţie culturală din Alba Iulia, căsătorită după un preot originar din Groşii Ţibleşului, de mai bine de 3 ani, are un proiect care reconstituie nunţile din Transilvania. Iar la a doua manifestare de acest fel a ajuns şi la Groşii Ţibleşului, unde oamenii de acolo, mai exact Ansamblul Ţibleşul din localitate, coordonaţi bineînţeles şi de primarul din localitate, care este extrem de receptiv la tot ce înseamnă cultură, au reuşit să intre în hainele unei nunţi adevărate. Totul este în aşa fel făcut, încât nicio clipă nu realizezi că ar fi doar o reconstituire a unei nunţi tradiţionale. Singura „trădare” că este un film este că mireasa zâmbeşte din când în când şi nu are lacrimi în ochi. Asta pentru că la nunţile tradiţionale orice mireasă este emoţionată şi plină de lacrimi”, ne-a spus scriitorul Nicoară Mihali.

Recent, în localitatea de la poalele Ţibleşului, oamenii din sat, împreună cu intelectualii din zonă şi reprezentanţi de seamă ai judeţului Alba s-au adunat ca să vadă acest film documentar.

Cu ce este deosebită nunta din Groşii Ţibleşului?

„Totul este foarte bine realizat şi natural, de la pregătirile pentru nuntă, de la femeile care scutură pernele de praf, de la băgatul pâinii în cuptor şi până la elementele distincte, care definesc Nunta Lăpuşului. Este unică în felul ei. O dată prin faptul că aici se întâlneşte un steag al mirelui al cărui vârf este în formă de cruce celtică. Nicăieri nu ştiu să mai existe aşa ceva. De asemenea, cusutul steagului este simbolul mirelui, simbolul bărbăţiei, deosebit de important pentru nuntă.

Un alt element deosebit este că se aruncă grâu peste miri să aibă o viaţă bogată, obicei care-i peste tot în nunţile din Transilvania. Dar la Groşii Ţibleşului este obiceiul că după ce s-a aruncat grâul peste miri, farfuria din lut se aruncă peste casă. Dacă vasul care ajunge pe partea cealaltă de casă nu se sparge, înseamnă că acea căsătorie va dura. Iar dacă farfuria se rostogoleşte înapoi şi nu cade de cealaltă parte de casă este un pic de supărare şi încordare asupra viitoarei familii pentru că există superstiţia că nu va avea un viitor tocmai îndelungat”, a explicat scriitorul Nicoară Mihali.

 

De asemenea, unic este şi un obicei care-i amuză pe nuntaşi: „În Maramureşul Istoric bătrânii luau iertările de la mireasă şi îi puneau un copil în braţe ca mireasa să aibă copii în căsnicia în care intra. Iar miresele lăcrimau. Ei, în Ţara Lăpuşului există un asemenea copil, dar care are un alt rost: el ciupeşte mireasa de sâni. Toată lumea râde, iar copilul încearcă cu mânuţele lui prin orice mijloace să o atingă. Se zice că dacă face acest lucru mireasa va avea lapte suficient pentru copiii pe care-i va naşte”, a adăugat Mihali.

Toate aceste obiceiuri se păstrează şi acum. Mai puţin la nunţile moderne, la nunţile „domneşti” cu influenţe de oraş, care au pierdut câteva lucruri elementare, printre care cusutul steagului.

Filmul acesta a fost editat în 1000 de exemplare împreună cu o carte cu cele două nunţi din Alba şi Ţara Lăpuşului. Documentarul va fi difuzat de televiziunea din Cluj. Cine este interesat să intre în posesia filmului şi a cărţii îl poate căuta pe Nicoară Mihali la Casa Corpului Didactic Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.