Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Octombrie , 2010
FIESTA NACIONAL DE ESPANA / Coridele spaniole
* Tapas, flamenco, sangria si coride. Pe scurt, patru lucruri pe care turistii nu trebuie sa le rateze in Spania. Luptele cu tauri au devenit un fel de brand al Spaniei si li se pot repera originile din 711 d.Hr., cand a avut loc prima lupta cu tauri in cinstea regelui Alfonso al VIII-lea.
Lupta cu tauri este cu certitudine cel mai cunoscut obicei popular al spaniolilor. Desi blamate de culturi diferite, coridele sunt considerate un produs al artei pure in Spania. Corida inseamna pentru spanioli victoria omului asupra unuia dintre cele mai de temut animale: taurul. Totul conteaza, conduita celor care se afla in arena, spectacolul, dar mai ales, egalitatea intre forte. Din aceasta cauza taurul este ranit la inceputul fiecarei lupte, pentru a egala astfel sansele intre luptatori.
Originile coridelor dateaza din secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, foarte sprijinite pe atunci de Casa de Austria. Felipe al V-lea, primul rege Burbon, educat la Versailles, a fost primul rege antitaurin; dar succesorul sau, Fernando al VII-lea, a fost cel care a incurajat școlile de toreadori (Escuelas de Tauromaquia).
Locul in care se desfasoara coridele se numește „La Maestranza” sau Plaza de Torros, iar aici, a ieși pe poarta prințului (La puerta del Principe), purtat pe umeri, este cea mai mare aspirație a unui toreador profesionist. In zilele noastre acest lucru se intampla atunci cand un toreador se retrage din activitate, moment in care iși taie și codița, pe care majoritatea toreadorilor o poarta ca un simbol al toreadorilor. Sezonul coridelor incepe in Duminica Invierii și ține pana in toamna, in ziua Sfinților Mihail și Gavril, in Spania San Miguel. Cei mai celebri toreadori lupta in fiecare an, in special in timpul celei mai renumite sarbatori, La Feria de Abril.
O corida cunoaște 4 etape: In prima faza, toreadorii merg in capela din interiorul incintei și se roaga, dupa care intra in ring. Lupta propriu-zisa cunoaște și ea trei etape: intra in ring „vara”, cel care testeaza puterea taurului (acesta este calare), acesta ii slabeste puterile taurului cu niște sabii speciale. Intra apoi in ring „los tercios de banderillas” cei care testeaza starea animalului dupa pedeapsa. In faza a treia, care se numește „muletas”, matadorul și taurul stau fața in fața in ring. Cea de-a patra etapa a coridei este etapa premiilor. Publicul tace in semn de pedeapsa sau ignorare a matadorului daca acesta nu a avut o evoluție spectaculoasa, sau este primit cu urale sau cu trandafiri aruncați spre el.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.