Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Octombrie , 2010
FIESTA NACIONAL DE ESPANA / Axa lemnului, un nord intre Spania si Romania
Undeva, in Maramures. Un spaniol de isprava a adus spiritul antreprenorial iberic. O afacere cladita cu sudoare si cu palmele batatorite de munca.
In nordul Spaniei, in Tara Bascilor, muntii au paduri cum doar in Maramures gasesti. Natura a fost generoasa si acolo, ca si aici. „Aurul verde” este, de multe ori, mai pretios decat metalul. Bascii sunt oameni aspri, cu o personalitate puternica, muncesc de dimineata pana seara si iubesc natura care le-a daruit atat de mult.
Paulino Arriaga Ruiz de Infante a venit in Maramures la indemnul unui muncitor roman, angajat la firma sa. Era in urma cu mai bine de sase ani. Pe atunci, criza economica era doar o spaima teoretica. Provenit dintr-o familie numeroasa, sapte frati si o sora, Paulino trebuia sa continue munca in firma familiei, o afacere de peste saizeci de ani: o societate de exploatare si prelucrare forestiera. Muncitorii firmei au venit de peste tot, din Galitia, Portugalia si, in ultimii ani, din Romania. „Romanii sunt muncitori foarte buni. Priceputi si la locul lor. Printre ei era si unul din Maramures. El mi-a povestit de nordul Romaniei, de padurile de aici, de traditia prelucrarii lemnului. Am hotarat sa investim intr-o firma de exploatare forestiera. In 2005 am venit sa vad ce se poate face. Mi-a placut foarte mult zona, era ca acasa”, ne-a povestit Paulino.
Incantat de posibilitatile de a dezvolta afacerea familiei, Paulino a cumparat o firma in Busag de la niste italieni, cu un teren de peste 12.000 de metri patrati. Firma a numit-o Transilvania Maderas SRL, pentru ca „maderas” inseamna „lemn” in spaniola. La inceput se gandea ca va porni afacerea, va sta trei luni, dupa care va conduce activitatea din Spania, cu un administrator bun aici. Din pacate (sau, poate, din fericire), lucrurile nu au mers cum si-ar fi dorit, iar Paulino a venit in Maramures ca sa-si conduca afacerea singur, cu harnicie si incrancenare. Incet, incet, a inteles ca romanii, altfel buni meseriasi, trebuie sa invete cum se lucreaza eficient, fara pierderi inutile.
Paulino este modest, are mainile aspre si ochi albastri. Lucreaza cot la cot cu angajatii. A adus utilaje pentru a putea lucra eficient. Si-a facut depozite si a inceput sa produca cherestea. Nu are uscator, iar cheresteaua este uscata natural, dupa metode doar de cei din bransa cunoscute. Productia pleaca in principal in Spania, la producatori de mobila, de pardoseala, parchet, usi si ferestre. Esentele de lemn cu mare cautare sunt cele tari: stejar, gorun, fag, dar si cires, plop, rasinoase. In primii ani i-a fost oarecum greu. Dar padurile din zona, muntii Maramuresului, oamenii, l-au ajutat sa treaca peste greutatile inerente unui nou inceput. In Spania, afacerile familiei s-au diversificat. O parte din fratii lui au intrat in transporturi, de la un taxi si un autobuz au ajuns la o baza de transport cu peste o suta de autobuze. Efectueaza curse in Spania, dar si in Europa, avand un un garaj in Paris si ateliere in mai multe orase europene. Pe partea de exploatare forestiera a ramas Paulino si unul dintre frati. Firma din Spania, la fel ca si cea din Busag, se completeaza si formeaza nucleul unei afaceri care se dezvolta, in ciuda restrictiilor impuse de criza economica ce a macinat lumea intreaga.
„Nu vrem sa renuntam. Am vrut sa ne extindem, sa incepem sa producem si parchet. Avem cea mai mare parte a utilajelor cumparate, o parte se afla in Spania, iar unele sunt aici. Ne-am oprit din cauza crizei. Ar fi fost o investitie de peste un milion de euro. Familia noastra investeste profitul. Asa cum ne-au invatat parintii, bunicii si cursul vietii”, a spus Paulino. Ii este dor de familie, Sarbatori sau de intalnirile de duminica dimineata.
Acum, firma Transilvania Maderas SRL participa la licitatiile organizate de silvicii romani pentru exploatarea parchetelor. Din Maramures, Salaj, Bistrita si oriunde este oferta. Desi este un traditionalist, Paulino foloseste internetul pentru a gasi ofertele de licitatii si participa la ele in functie de cererile de cherestea si alte derivate de lemn. Recent, a participat in Salaj la o licitatie pentru lemn de cer, o esenta tare, specie de stejar care se foloseste pentru productia de traverse. Desi este o firma mica, cu angajati cat degetele de la doua maini, are rezultate bune. In acest an a luat locul doi intr-un top al firmelor mici din localitatea maramureseana.
Paulino Arriaga Ruiz de Infante, numele sau si onoarea familiei, toate sunt exprimate in mandria de a fi basc si zambesc in mainile sale aspre si in parul imposibil de brunet. El, tot, e doar munca, dor si o padure tare, precum fibra imposibila a harniciei lui incredibile.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.