Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 18 Octombrie , 2010
FIESTA NACIONAL DE ESPANA / „Ma simt foarte mandru ca sunt spaniol si ca economia noastra are
Reporter: Cateva proiecte din portofoliul societatii Habitania implementate deja.
Agustin ALBIOL PARIS: Am lucrat mult in constructia locuintelor de calitate in zona mediteraneana spaniola. De exemplu, am construit locuinte inteligente, guvernate de un sistem informatic, in care intreaga gestiune a acesteia se poate controla de la un telefon mobil. De asemenea, avem o vasta experienta in colaborari in proiecte de lucrari pentru administratie, cum ar fi cladiri culturale, sanitare, sportive, cat si strazi, retele de apa si canalizare, constructii de statii de epurare etc. Acesta este si unul dintre obiectivele pe care le avem acum si pentru lucrarile din Romania, avand in vedere ca incep sa aiba o mare importanta aportul fondurilor comunitare si acest lucru va permite statului o dezvoltarea importanta, daca va sti sa profite de aceste fonduri.
Reporter: Cum vedeti principalele atuuri ale Romaniei?
Agustin ALBIOL PARIS : Romania beneficiaza de o situatie privilegiata, ce ar trebui luata in considerare. Pe parcursul a multi ani, poate urmatoarele doua decenii, va fi o zona in proximitatea statelor necomunitare, care au nevoie de o buna relatie economica fata de Europa (Ucraina, Bielarus, Rusia), cat si a celor din Asia Centrala unde, in aceste momente, se profileaza unul din noile centre de productie de materii prime energetice. De asemenea, prin sud, poate fi un minunat pod catre Turcia, care va mai intarzia vreo zece ani pana la integrarea sa in Uniune. Si acelasi lucru se poate spune despre zona Balcanilor, cum ar fi cu Serbia, de exemplu. Romania trebuie sa stie sa profite de aceasta pozitie ca tara si sa dezvolte o economie de servicii, tehnologie si dezvoltare, pentru a fi o platforma de conexiune cu toate aceste piete in crestere. Acest lucru va reprezenta un efort important in urmatorii ani, dar daca vor sti sa il faca intr-un mod bun, viitorul poate sa fie excelent.
Reporter: Care sunt, dupa parerea dumneavoastra principalele probleme pe care le intampina investitorii spanioli si straini in general in Romania?
Agustin ALBIOL PARIS : In primul rand birocratia, o administratie excesiv de greoaie si putin operativa, in termeni generali. Desi, trebuie sa spun ca noi, ca investitori externi, suntem tratati destul de bine. Dar de exemplu, pentru realizarea proiectului de la Ocna-Șugatag, pentru ca acesta sa demareze, am petrecut aproape cinci ani in negocieri. Acest lucru nu este normal si excede o perioada rezonabila. Alta firma ar fi plecat, dar determinarea mea personala in a realiza acest proiect a fost fundamentala, si asta datorita faptului ca intrevad posibilitati foarte mari de succes ale proiectului.
Reporter: Cum ati descrie spiritul antreprenorial al oamenilor de afaceri spanioli?
Agustin ALBIOL PARIS : Spaniolii suntem foarte intreprinzatori. Ne plac societatile private, afacerile si, in acest moment, lucram in toata lumea. Eu ma simt foarte mandru ca sunt spaniol si ca economia noastra are firme multinationale importante. Dar trebuie sa spun ca acest lucru se datoreaza faptului ca modul nostru de a vedea lumea a suferit o schimbare importanta odata cu intrarea in Uniunea Europeana. Am invatat ca trebuia sa iesim in strainatate, sa fim agresivi din punct de vedere comercial, sa castigam piete si sa facem aceste lucruri cu onestitate si demnitate. Cred ca este o tema pe care o rezolvam bine si ca in urmatorii ani vom mai vedea lucruri foarte importante realizate de societati spaniole in toata lumea.
Reporter: Ce v-a impresionat cel mai mult in Romania?
Agustin ALBIOL PARIS : Cand am ajuns prima data, am avut o dubla senzatie: pe de o parte vedeam o tara splendida, cu niste peisaje și zone minunate, iar pe de alta parte orase invechite, cu putina lumina, triste. Acest ultim aspect s-a tot schimbat pe parcursul ultimilor ani, orasele prind culoare, se renoveaza, este mai multa lumina, se vede ca economia reala incepe sa functioneze. De asemenea, am vazut o diferenta foarte mare intre oamenii de la oras si cei de la tara. Primii sunt foarte occidentalizati, iar ultimii continua cu o cultura foarte traditionalista. Este un contrast foarte puternic.
Reporter: Ce asemanari exista, dupa parerea dumneavoastra, intre romani si spanioli? Dar diferente?
Agustin ALBIOL PARIS : Asemanarile cele mai importante tin de faptul ca suntem, ambele, popoare latine. Avem o limba care are origini comune si aceasta se observa si in anumite trasaturi personale de caracter. Diferentele fundamentale rezida in faptul ca romanii inca nu au asimilat faptul ca trebuie sa fie foarte competitivi in economie, ca trebuie sa aiba o disciplina fiscala, o cultura fiscala si acest lucru este esential pentru ca tara sa se poata dezvolta. Nu este posibil ca Romania sa aiba o economie subterana, nedeclarata fiscal, de aproximativ 40%. Daca aceasta ar fi regularizata, tara ar avea mai putine probleme si lucrurile ar functiona mai bine acum.
Reporter: Care este imaginea Romaniei in Spania?
Agustin ALBIOL PARIS : Romanii, in general, sunt foarte apreciati in Spania. Sunt buni muncitori si persoane neconflictive. Problema a aparut cu mici grupuri de gen mafiot, care au desfasurat activitati infractionale, unele dintre ele foarte dureroase pentru noi, cum ar fi tratamentul femeilor. Dar repet, in general, integrarea romanilor in Spania este foarte buna si aceasta ne-a determinat sa fim foarte critici in ce priveste modul de a actiona al Frantei, pentru a da un exemplu.
Nascut in Peniscola, in data de 26 noiembrie 1959. Absolvent al Facultatii de Marketing. Antreprenor de cand avea 19 ani, cand si-a construit prima afacere – vanzare de ziare. A lucrat apoi ca si consilier pe teme de Ocuparea Fortei de Munca si Fonduri Europene pe o perioada de cinci ani. Are 20 de ani de experienta in sectorul constructiilor. Are ca hobby-uri lectura de romane istorice, calatoriile, arhitectura, pictura, muzica si vizitele prin parcurile naturale.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.