• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Festivalul Portului, Dansului şi Cântecului de pe Fisculaş

Tradiţiile şi obiceiurile fac parte din „testamentul” şi brand-ul oricărei comunităţi, iar localnicii au datoria să le ducă mai departe. Acesta este motivul pentru care a luat fiinţă “Festivalul Portului, Dansului şi Cântecului de pe Fisculaş”, o manifestare care a crescut de la an la an.

 
 

Prima ediţie a Sărbătorii Comunei a avut loc în 2005. De atunci, sărbătoarea a tot crescut, de la an la an. Anul trecut, manifestarea a coincis cu sărbătorirea a 600 de ani de la atestarea documentară a comunei. O ediţie specială, asta şi datorită sprijinului oferit de Universal Alloy Corporation sau „fabrica de avioane”, cum o numesc localnicii, care de altfel a sprijinit manifestarea şi anii trecuţi şi este sponsorul manifestării şi în acest an.

 

Primarul Felician Ciceu rememorează începuturile sărbătorii: „În 2005 eram viceprimar, iar colegul, actualul viceprimar, era primar. Toate comunele din jur se gândeau să-şi serbeze o zi a lor, am vrut să scoatem în evidenţă tradiţia locului, să nu moară ideea de autentic, popular şi tradiţional. Şi am pus în practică o idee la care lumea a răspuns pozitiv. Aşa că oamenii au început să-şi facă costume populare, să le caute şi să le spele pe cele vechi. În acel moment aproape dispăruse tradiţia portului popular. Se purtau costume populare doar la Biserică, de Rusalii, de Crăciun şi la Paşti. Iar acum a reuşit să se reactiveze această tradiţie”.

În 2006, autorităţile locale au început să-i premieze pe tinerii care intrau oficial în rândul cetăţenilor cu drepturi şi obligaţii civice, dar şi pe cele mai longevive cupluri din comună, care sărbătoreau nunta de aur. Acest moment deosebit va fi păstrat şi în cadrul programului din acest an.

 

Sărbătoarea programată pentru duminică, 8 iulie, va începe cu tradiţionala paradă a portului popular, care se va desfăşura din faţa Primăriei până la Scena amplasată şi în acest an în curtea Şcolii din Dumbrăviţa. Iar la 13. 30 va avea loc deschiderea oficială a Sărbătorii.

 

În cadrul manifestării va fi lansată cartea „Monografia de pe Fisculaş”, realizată de dr. Ilie Gherheş şi Janeta Ciocan de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară. Şi, pentru a completa paleta manifestărilor culturale, va fi amenajată şi o expoziţie cu obiecte tradiţionale vechi din zonă, organizată împreună cu Muzeul Judeţean de Etnografie, Artă şi Folclor, în cadrul Şcolii Dumbrăviţa.

 

Programul artistic va începe cu ansamblurile din comunele: Recea, Şişeşti, Ieud, Gârdani, Şomcuta Mare, Ansamblul „Tulnicul” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare, Bicaz şi Dumbrăviţa.

De asemenea, vor urca pe scenă Tinerele Talente ale comunei Dumbrăviţa. Mai exact, vor evolua toţi soliştii şi instrumentiştii din comună. Aceştia vor fi acompaniaţi pe scenă de orchestra Ansamblului Naţional Transilvania.

 

De la ora 18 intră în scenă Ansamblul Naţional Folcloric „Transilvania”. De asemenea, printre invitaţii de onoare sunt Lavinia Goste, Sava Negrean Brudaşcu, profesorul Nelu Berci.

După ce se lasă

   întunericul, toţi cei prezenţi vor avea parte de un frumos foc de artificii, iar în încheiere va fi dans în aer liber cu maestrul Foriş Valer.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.