Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Festivalul Medieval „Eternul Maramureș”
În perioada 18-19 septembrie, Primăria şi Consiliul Local Sighetu Marmaţiei prin Centrul cultural Sighet, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș au organizat, în centrul vechi al municipiului, a X-a ediţie a Festivalului Medieval „Eternul Maramureș”.
Pe parcursul celor două zile, publicul a putut admira parada de deschidere, cu cavaleri, domnițe, menestreli și scutieri, a interacționat cu membrii asociațiilor de reconstituire istorică în taberele militare și atelierele amplasate în centrul orașului, a retrăit istoria în cadrul confruntărilor care au prins viață în zonele special amenajate și s-a putut bucura de farmecul muzicii și al dansurilor medievale.
„Festivalul Eternul Maramureș ilustrează identitatea orașului nostru, care, pe lângă a fi un oraş al datinilor, al poeziei, are şi o dimensiune istorică, Sighetu Marmației fiind o așezare seculară care, anul acesta, împlinește 695 de ani de atestare documentară. Reconstituirea istorică este unul dintre momentele cele mai apreciate ale oricărui festival medieval, în cadrul căruia sunt prezentate tactici şi tehnici de luptă, arme, ateliere de tras cu arcul şi aruncat cu lancea, iar publicul este invitat să adere la valori istorice precum: vitejia, curajul, cavalerismul, iubirea de neam. Poate de aceea iubim acest Festival. Poate de aceea rezonăm cu acest gen de eveniment cultural”, Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.
Festivalul Medieval, devenit deja o tradiție pentru municipiul Sighetu Marmaţiei, a fost deschis oficial sâmbătă 18 septembrie, cu o paradă a trupelor de reconstituire istorică, trupe care au susținut apoi o serie de reprezentații pentru participanți. Paladinii de Mediaș, Castelanii de Bistrița, trupele Nosa și Sirius, Cnejii de Maramureș, și Maramorus Barbarorum sunt doar câteva dintre trupele de reconstituire istorică care și-au expus armele în fața publicului și au pus, totodată, în scenă adevărate demonstrații de bătălie.
Tot sâmbătă, a avut loc proiecția filmului „Argintarul”, urmată de două concerte de excepție: Adrian Naidin, alături de Ansamblul Folcloric „Mara şi concertul „Morbid Tales”.
Şi cea de-a doua zi a Festivalului a fost una încărcată cu evenimente interesante: demonstrații de lupte cavalerești, dansuri medievale și spectacole la scenă. La Muzeul Maramureșean a fost vernisată expoziția „Bresle şi meșteșuguri uitate” în cadrul căreia au putut fi văzute o serie de documente, obiecte și unelte ce au aparținut Breslei cizmarilor și Breslei tăbăcarilor, aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșean. De asemenea, secția de Istorie și Arheologie a pregătit o expoziție care a surprins cu siguranță publicul iubitor de arme autentice vechi.
Seara de duminică a fost dedicată muzicii de bună calitate, pe scena Festivalului urcând mai întâi o trupă de tineri talentați din Sighetu Marmației (Camelia Trifoi & MM Band), după care Alternosfera, una dintre cele mai în vogă trupe de muzică rock, a susținut un concert de excepție.