Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Festivalul Interjudețean de Folclor „Hora la Prislop”
Duminică, 22 august, a avut loc renumitul Festival Interjudețean de Folclor „Hora la Prislopˮ, un eveniment cu tradiție, care a aniversat cea de-a 49-a ediție. În organizarea acestei ediții şi-au unit forțele Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Județean Suceava, prin instituțiile de cultură, respectiv Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Cultural Bucovina, în parteneriat cu Primăria orașului Borșa.
La eveniment au fost prezenți, pe lângă reprezentanții administrației publice locale din cele două județe, şi reprezentanți ai Guvernului, parlamentari şi delegați oficiali din regiuni înfrățite cu județul Maramureș.
Chiar dacă începând cu anul 2017 a lipsit din calendarul manifestărilor tradiționale, festivalul s-a bucurat de același succes cu care eram obișnuiți. În dimineața zilei de 22 august, a fost oficiată slujba religioasă la Mănăstirea Prislop, după care a avut loc parada portului popular, moment transformat într-un adevărat spectacol al celor mai frumoase straie tradiționale din Maramureș şi Bucovina. Nici programul artistic nu a coborât ștacheta, ansamblurile folclorice şi invitații speciali reușind să creeze o atmosferă de mare sărbătoare.
Invitat să ia cuvântul în cadrul deschiderii oficiale, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a vorbit despre cum acest festival îndeamnă la unitate şi aduce împreună oameni, zone etnografice și obiceiuri diferite: „Deși ne aflăm la granița a două regiuni importante ale României, Maramureș și Bucovina, acest eveniment ne reamintește că suntem parte a aceluiași popor și că suntem binecuvântați cu o cultură tradițională vastă, pe care trebuie să o conservăm pentru ca și cei care vin în urma noastră să se bucure de această moștenire neprețuită.
Maramureșul și Bucovina au foarte multe în comun. Au biserici și mănăstiri frumoase, oameni de ispravă, care se bazează pe trei piloni importanți: apropierea de Dumnezeu, dragostea față de natură și moștenirea culturală bogată. Această apropiere dintre cele două regiuni poate fi valorificată printr-o strategie de turism comună.
Le mulțumesc tuturor celor care și-au dăruit toată priceperea pentru organizarea acestui eveniment. Le mulțumesc, de asemenea, parlamentarilor, reprezentanților administrației publice locale, dar și delegațiilor străine venite din patru țări pentru a ne fi alături astăzi. Nu în ultimul rând, vă aduc mulțumiri dumneavoastră, tuturor celor prezenți, fără de care nu ar exista acest eveniment”.
Ionel Bogdan a mai salutat prezența în cadrul evenimentului a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de care a arătat că îşi dorește organizarea cât mai multor acțiuni de promovare a valorilor și tradițiilor din Maramureș și Bucovina.
La rândul său, Gheorghe Flutur a subliniat că există numeroase lucruri care îi leagă pe bucovineni de maramureșeni şi că astfel de evenimente constituie reale oportunități de punere în valoare a culturii tradiționale şi a peisajelor deosebit de frumoase din această zonă.
Evenimentul inedit de folclor a adunat maramureșeni din toate colțurile județului, dar și turiști prezenți în Maramureș, dornici să cunoască cultura și tradițiile specifice acestui loc minunat în care cele două regiuni, Maramureș și Bucovina, se întâlnesc.
Festivalul de Folclor „Hora la Prislop” a reușit și în această ediție să unească tradițiile și valorile culturale din Maramureș și Bucovina, două zone binecuvântate de Dumnezeu cu locuri frumoase, oameni calzi și primitori și, nu în ultimul rând, cu obiceiuri păstrate cu sfințenie de sute de ani.
Executivul Consiliului Județean Maramureș își propune ca ediția de anul viitor a Festivalului să fie la un alt nivel, în care folclorul și obiceiurile tradiționale din cele două regiuni să fie mai bine evidențiate.
„Ne aflăm în țara dacilor liberi, într-un loc binecuvântat, care ne îndeamnă să ne iubim țara, să iubim autenticul și portul popular. Astăzi, aici, la Prislop, onorăm acest îndemn sfânt de păstrare a identității naționale”.
Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava