Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Festivalul Filmului European în Baia Mare
VINERI
Vineri, 13 mai, festivalul a debutat cu o seară de gală în cadrul căreia, la Teatrul Municipal Baia Mare, a fost prezentat publicului băimărean filmul maghiar Fiul lui Saul, realizat în anul 2015, regia László Nemes, scenariul László Nemes şi Clara Royer.
Acţiunea filmului se desfăşoară în anul 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer este membru al Sonderkommando, grup de prizonieri evrei obligat să ajute forţele naziste în procesul de exterminare în masă. Saul găseşte într-o zi în crematoriu cadavrul unui băiat despre care bănuieşte că este chiar fiul său şi decide să rişte totul pentru a-i oferi o înmormântare cu rabin, după datina evreiască. „O parte din familia mea a murit la Auschwitz. La noi în casă se vorbea zilnic despre asta. Când eram copil îmi imaginam răul acesta ca pe o gaură neagră săpată în noi. Se rupsese ceva, se petrecuse ceva ce eu nu puteam înţelege (...) Ani de zile am trăit cu incapacitatea asta. Apoi a venit timpul să-mi refac legăturile cu acea perioadă din istoria familiei”, afirmă László Nemes.
SÂMBĂTĂ
Sâmbătă, de la ora 17:00, este programat filmul Mediterranea, coproducţie Italia, Franţa, Germania, Qatar, 2015. Regia şi scenariul îi aparţin lui Jonas Carpignano. Regizorul prezintă problema atât de reală a luptei pe care emigranţii africani o duc, riscându-şi de multe ori viaţa, pentru o şansă nouă în Europa. Ayiva şi Abas, doi buni prieteni din Burkina Faso, decid să plece în Italia pentru a-şi găsi de muncă şi pentru a-şi susţine financiar familiile rămase acasă. Dar chiar şi după ce supravieţuiesc călătoriei chinuitoare, nimic nu îi poate pregăti pe cei doi bărbaţi pentru ostilitatea şi violenţa care îi aşteaptă odată ajunşi la destinaţie. De la ora 19:00, urmează pelicula franceză Legea pieţei, regia Stéphane Brizé, scenariul Stéphane Brizé şi Olivier Gorce. La 51 de ani, după 20 de luni de şomaj, Thierry îşi găseşte un nou loc de muncă, însă acesta îl pune în faţa unei dileme morale.
Poate accepta orice, doar pentru a-şi păstra serviciul? „Este o cronică a clasei muncitoare, o incursiune într-o impresionantă dramă socială” , susţine „The Hollywood Reporter” . Ultimul film al serii, de la ora 21:00, este o producţie austriacă din anul 2014: Noapte bună, mami! Regia şi scenariul le aparţin lui Severin Fiala şi Veronica Franz. În arşiţa verii, într-o casă izolată de la ţară, doi gemeni de zece ani îşi aşteaptă mama. Când aceasta se întoarce acasă, are capul înfăşurat în bandaje în urma unei operaţii estetice şi totul se schimbă. Dură şi distantă, mama îşi separă familia de lumea înconjurătoare. Tot mai convinşi că femeia de lângă ei nu mai este mama lor, gemenii sunt hotărâţi să afle adevărul cu orice preţ.
DUMINICĂ
Duminică, de la ora 17:00, este programat filmul Mustang, o coproducţie Franţa, Germania, Turcia, Qatar, din 2015. Regia îi aparţine lui Deniz Gamze Ergüven, iar scenariul este semnat de Deniz Gamze Ergüven şi Alice Winocour. Într-un sat din nordul Turciei, cinci surori adolescente se întorc de la şcoală. Pentru că se joacă, nevinovat, cu câţiva băieţi pe drumul spre casă, toată familia intră în stare de alertă şi casa lor se transformă uşor-uşor în închisoare; se ridică gratii la geamuri, orele de gătit înlocuiesc şcoala şi începe aranjarea căsătoriilor. Fără nici un aliat, fetele intră într-o luptă inegală pentru a-şi păstra libertatea. Urmează, de la ora 19:00, filmul Copil de miercuri, o coproducţie ungaro-germană din anul 2015, regia şi scenariul Lili Horvath.
Maja şi Kris formează un cuplu şi locuiesc la periferia oraşului Budapesta. Cei doi trăiesc de pe o zi pe alta şi fac tot felul de munci la limita legii. Maja şi Kris au crescut împreună într-un orfelinat şi au un fiu în vârstă de patru ani. Kris nu vrea să ştie despre copil, în vreme ce Maja, dimpotrivă, se luptă cu disperare pentru a obţine custodia băiatului. De la ora 21:00 este programat filmul 1944, o coproducţie estoniano-finlandeză, regia Elmo Nügaren, scenariul Leo Kunnas. Clasat drept cel mai mare succes de box office estonian, filmul oferă o perspectivă sumbră a istoriei dureroase a Estoniei secolului al XX-lea. Cel de-al doilea război mondial este prezentat prin ochii soldaţilor estonieni care au luptat la graniţa dintre Europa şi Rusia. O parte dintre ei s-au alăturat Armatei Roşii, ceilalţi trupelor germane din Waffen SS. Pe frontul de Est, doi soldaţi estonieni trebuie să aleagă o parte şi să lupte împotriva propriilor fraţi de arme.
La film cu Europa, de ziua ei.„O aventură pornită acum două decenii continuă să pună pe agenda cinefililor din România spectacole de film european, în luna mai, în plin sezon al festivalurilor. Iar dacă uneori sunt prea multe petreceri în acelaşi timp şi unii nu ştiu cum să se împartă între Cannes şi România... ne simţim onoraţi! Am vrea să ajungem în fiecare an în locuri mai îndepărtate şi mai aproape de fiecare spectator (...)
Festivalul oferă publicului său filme de tot felul, pentru că varietatea Uniunii Europene este cel mai bine ilustrată prin intermediul cinematografiei europene, diversă, savuroasă şi neaşteptată, asemeni unui bufet suedez cu bucătărie mediteraneană, nordică şi slavă, asamblat cu rafinament franţuzesc, pragmatism german, stil danez şi sobrietate britanică. Suntem onoraţi să vă invităm la petrecerea Europei şi să vă poftim la film! “
Echipa Festivalului