Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Festivalul Atelier pregătit pentru gongul de început
La Teatrul Municipal Baia Mare a avut loc o ultimă conferinţă de presă dedicată Festivalului Internaţional Atelier ce se va desfăşura în Baia Mare între 22 iunie şi 1 iulie. Managerul Teatrului, Radu Macrinici, a expus ultimele noutăţi şi a vorbit despre ceea ce înseamnă acest festival pentru Baia Mare.
Deşi are un buget relativ mic, Festivalul va prezenta piese de teatru interesante şi prezentate de trupe importante, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, la unele venite din Finlanda şi alte ţări din Europa. Este interesant că Festivalul Atelier a reuşit să aducă în premieră pentru Maramureş un spectacol din Ucraina.
„Este ultima conferinţă de presă a Teatrului Municipal Baia Mare dedicată celei de-a 23 ediţie a Festivalului internaţional Atelier care se întoarce după patru ani în Baia Mare. Este un moment plăcut pentru mine şi chiar dacă este o ediţie greu de realizat, totuşi bucuria reîntoarcerii este mai mare decât greutăţile organizării acestui festival. Bugetul festivalului, rotunjit în plus, este de două miliarde de lei vechi. Iar finanţarea are următoarele surse: CL Baia Mare, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Teatrală din România şi sponsori, unii mai mici, alţii mai mari.
Este unul dintre cele mai puţin costisitoare Festivaluri din România ceea ce nu înseamnă că spectacolele prezentate sunt afectate de această sumă, relativ mică. Este vorba de faptul că se poate realiza un festival bun şi foarte bun fără cheltuieli impresionante. Atelier înseamnă încercări, dar nu sunt lucruri neterminate, dimpotrivă. Înseamnă un altfel de teatru decât cel clasic când se stă pe scenă şi se spune un text.
Acest Festival nu încearcă să propună o lume metaforizată în care să ne refugiem, în Cehov, în Ibsen, ci dimpotrivă, este un Festival care încearcă să ne trezească simţurile. Să vedem exact unde suntem, în ce lume trăim şi cum teatrul poate să contribuie la această adecvare la realitate. Sunt spectacole din mai multe ţări, Bulgaria, Belgia, Finlanda, Ungaria, Franţa, Ucraina şi România.
Sunt spectacole care se joacă în diverse spaţii, în aer liber la Muzeul Satului. Încercăm să scoatem teatrul din clădire! Să mergem acolo unde este publicul! Nu neapărat chemăm publicul să îl adăpăm cu cultură la staul, aici. Încercăm să fim mobili! Festivalul este încă un exemplu de mobilitate a acestui Teatru. Pe noi ne interesează să deservim comunitatea”, a spus Radu Macrinici, managerul Teatrului Municipal Baia Mare.
Directorul Teatrului a vorbit şi a prezentat şi trofeele care vor fi acordate de un juriu care este deocamdată secret. Este vorba de trofeul cu A de la Atelier şi alte două lucrări de artă realizate în Maramureş cu ajutorul artiştilor plastici de aici. Este vorba de o mască şi de cunoscutul nod maramureşean. Macrinici a spus că vor mai fi tablouri, grafică sau sculpturi ce vor fi oferite câştigătorilor. La acest Festival nu se acordă premii în bani, ci doar lucrări de artă realizate în judeţ.
„Acest Festival nu încearcă să propună o lume metaforizată în care să ne refugiem, în Cehov, în Ibsen, ci dimpotrivă, este un Festival care încearcă să ne trezească simţurile. Să vedem exact unde suntem, în ce lume trăim şi cum teatrul poate să contribuie la această adecvare la realitate”.