• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Festival - concurs de romanţe în Baia Mare

La mijlocul lunii noiembrie va avea loc a şasea ediţie a Festivalului de romanţe „Poveste de iarnă” din Baia Mare. Un festival concurs la care vor veni artişti cunoscuţi din România şi Republica Moldova. Un festival aşteptat de publicul băimărean, dornic de spectacole de bună calitate. 

 

 

La sediul Ansamblului Naţional „Transilvania”, în cadrul Muzeului de Mineralogie, a avut loc o întâlnire cu presa băimăreană pentru a fi prezentat Festivalul de romanţe din data de 12-13 noiembrie. Directorul Ansamblului, Iuliana Dăncuş, a vorbit câteva zeci de minute, cu pasiune, despre festival şi pregătirile ce sunt în toi.

 

„Pentru că este toamnă, Ansamblul Naţional «Transilvania» pregăteşte un eveniment frumos. Ca în fiecare an, de mult timp, în Baia Mare va avea loc a şasea ediţie a Festivalului-concurs de romanţe «Poveste de toamnă». Este un festival iubit de cei care cunosc acest gen muzical. În fiecare an am avut concurenţi foarte buni din toată ţara, inclusiv din Republica Moldova. Am avut ca invitaţi şi o să avem şi anul acesta, dar şi ca membri ai juriului, artişti şi specialişti în domeniul muzicii lirice: Alexandru Mânzat, tenor şi component al Operei Naţionale de la Cluj, interpreţi de muzică populară îndrăgiţi, dar care au îmbrăţişat şi acest gen, Ciprian Istrate, de la Târgu Mureş şi Bianca Ionescu (încă nu a confirmat) artist liric al Operei Naţionale Bucureşti.Concurenţii sunt deja înscrişi! La această oră se desfăşoară Festivalul «Crizantema de Aur» de la Târgovişte, după care va urma festivalul de la noi, din Baia Mare.

 

Ne bucurăm că în ţară, în ultimii ani, au loc mai multe astfel de festivaluri. Şi primesc suport financiar, ceea ce este foarte important.

Este vorba de Cluj, Zlata, Timişoara unde se organizează atât spectacole cât şi festivaluri-concurs. Am fost întrebată de ce insist pe acest gen muzical. Este simplu! Este un gen muzical pur românesc!

Romanţa este genul muzical al poporului român!

Romanţa, chiar dacă pare un ritm uşor, o muzică uşoară, este foarte greu de interpretat, iar versurile pe care este pusă muzica promovează poeţi români, mari oameni ai culturii româneşti”, a spus Iuliana Dăncuş, directorul Ansamblului Naţional „Transilvania”.

 

Preţul biletelor la acest festival este de 15 lei, iar cine va dori să participe în cele două zile va plăti doar 20 de lei.

„Îi aşteptăm cu drag pe cei care vor să vadă un alt fel de spectacol al Ansamblului care va fi presărat, pe lângă muzica romanţelor prezentate, sau a tangourilor, sau muzica românească veche ce poate fi inclusă ca şi ritm în acest concept, cu dansuri specifice, coregrafii specifice valsurilor şi tangourilor. Partenerul nostru este Teatrul Municipal Baia Mare, Consiliul Judeţean Maramureş şi Municipiul Baia Mare care a acordat o sumă pentru acest eveniment.

Dar până la începerea acestui Festival, mai organizăm şi alte evenimente interesante. În 29 octombrie suntem invitaţi de către Muzeul Naţional «Dimitrie Gusti», ce îşi serbează cei 80 de ani de activitate, la manifestarea din Bucureşti”, a spus Iuliana Dăncuş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.