Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 9 Iunie , 2010
FESTA DELLA REPUBBLICA / Proclamarea republicii
* Italia, este un stat suveran european, situat in cea mai mare parte pe Peninsula Italica si cuprinzand si cateva insule la Marea Mediterana, cele mai importante fiind Sicilia si Sardinia. Se invecineaza cu Franta la nord-vest, Elvetia si Austria la nord si Slovenia la nord-est. De asemenea inconjoara doua enclave independente: San Marino si Vatican, si are si o exclava, inconjurata de Elvetia, numita Campione d'Italia. Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene, precum etrusci si romani, si al miscarilor culturale moderne, cea mai notabila fiind Renasterea. Roma este un sediu al Bisericii Romano-Catolice, si a fost pentru o perioada lunga centrul civilizatiei occidentale.
Italia, in era moderna, a devenit un stat-natiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - cand statele peninsulei si Cele doua Sicilii au fost unite de catre regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificatiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma insasi a ramas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finala a unificarii italiene.
Un alt moment important din istoria Italiei este dictatura fascista a lui Benito Mussolini care a inceput in 1922, a condus la o alianta dezastroasa cu Germania si cu Japonia, numita Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) si la infrangerea ultimativa a Italiei in cel de-al doilea razboi mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat in stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constitutii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimisi in exil datorita asocierii lor cu regimul fascist.
Astazi, Italia este o republica democratica si o tara dezvoltata, ocupand a saptea pozitie conform PIB-ului, a opta conform indicelui calitatii vietii si a douazecea conform indicelui dezvoltarii umane. Este un membru fundator al Uniunii Europene si unul dintre membri ai G8, OTAN-ului, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.
Italia este bine cunoscuta pentru arta si cultura sa, precum si datorita nenumaratelor ei monumente, printre care se numara Turnul din Pisa si Colosseumul roman, dar si pentru mancarea sa (pizza, pasta ș.a.m.d.), vin, stilul de viata, eleganta, design, cinema, teatru, literatura, poezie, arte vizuale, muzica (mai ales de opera), sarbatori, si in general pentru gust.
Miscarile artistice ale Renasterii si barocului a aparut in Italia intre secolele al 14-lea si al 15-lea, respectiv la sfarsitul secolului al 16-lea, determinand o adevarata revolutie artistica in Italia, mai intai, in Europa ulterior si apoi in intreaga lume.
Genurile literare care au inflorit in Italia, asa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso si a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli si a lui Castiglione, au exercitat o influenta durabila in dezvoltarea culturii vestice, la fel ca si pictura, sculptura si arhitectura, la care au contribuit artisti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico si Michelangelo.
Ziua Italiei
Pentru italieni, ziua de 2 iunie este zi nationala. Numita Ziua Republicii (Festa della Repubblica), sarbatoarea aniverseaza referendumul constitutional din 2 iunie 1946, desfasurat prin sufragiu universal si in urma caruia poporul a decis, dupa incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, transformarea tarii in republica si exilarea ultimului descendent al Casei de Savoia. Presedintele, premierul si alte oficialitati iau parte la o parada militara, in Roma. Anterior, Italia sarbatorea ca zi nationala prima duminica din iunie, aniversarea acordarii „Statuto Albertino”.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.