Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 15 Decembrie , 2008
Feriti-va! Vine Google!
Acum mai mult de un an, Google anunta constituirea unei asociatii de firme, Open Handset Alliance, care urma sa sprijine dezvoltarea unui sistem de operare pentru telefoane ce venea in concurenta directa cu produsul celor de la Symbian.
Symbian era controlat de Nokia si Windows Mobile, creatia celor de la Microsoft. Diferenta principala fata de aceste doua sisteme de operare era aceea ca Android, noul sistem promovat de Google, urma sa fie oferit gratuit si sa fie deschis dezvoltatorilor de software din toata lumea. Initial, s-au alaturat initiativei celor de la Google 33 de companii din mai multe domenii de activitate: producatori de telefoane, companii de telefonie mobila, producatori de software sau de semiconductori ca Intel, Qualcomm, Nvidia sau Texas Instruments. Primul telefon cu noul sistem de operare, G1, a fost lansat de HTC in august 2008, pentru operatorul de telefonie mobila T-Mobile. In 9 decembrie, OHS anunta ca alte 14 mari companii i s-au alaturat. Printre ele, se afla Vodafone, Sony Ericsson, ASUSTek Computers sau Toshiba. Decizia acestor companii (nume cu rezonanta in lumea telefoniei mobile) arata ca initiativa Google a fost, din nou, una de succes.
Motivatia principala a acestor companii de a se alatura OHS este, bineinteles, costul mult mai mic al sistemului de operare Android, in comparatie cu Symbian al celor de la Nokia sau Windows Mobile al celor de la Microsoft. In plus, faptul ca orice dezvoltator de software poate sa vina cu un nou program pe care utilizatorii pot alege sa si-l puna sau nu pe telefon face ca telefoanele care vor avea Androidul instalat sa fie mai atractive pentru acestia. Aparatele pot fi, astfel, personalizate conform dorintei fiecarui utilizator. Daca, pana acum, doar un producator de mica anvergura a lansat un telefon bazat pe Android, faptul ca, acum, Vodafone s-a alaturat OHA inseamna ca mai multi producatori de mobile vor incepe sa produca astfel de telefoane, stiindu-se ca doar Vodafone are aproape 300 de milioane de clienti, in toata lumea. De altfel, si Motorola a anuntat ca va incepe sa dezvolte un telefon bazat pe Android, foarte curand.
Se pare ca vin zile negre atat pentru Microsoft, cat si pentru Nokia. Bazandu-se pe faptul ca atat Toshiba, cat si Austek s-au alaturat OHC, analistii sustin ca Android va fi folosit, in curand, si la netbooks, calculatoare portabile de foarte mici dimensiuni. De asemenea, daca toate aceste mari companii vor lansa aparate bazate pe Android, aparate care vor putea comunica usor intre ele, ceilalti jucatori de pe piata vor avea mari probleme in a-si vinde telefoanele, pentru ca produsele care vor avea Android pe ele vor avea un mare avantaj. Calculatorul, GPS-ul sau telefonul mobil vor putea schimba informatii intre ele extrem de usor, facand viata utilizatorului mult mai placuta. Anuntul nu poate decat sa ne bucure. Aparitia unui concurent atat de puternic pentru sistemele celor de la Nokia sau Microsoft va duce, cu siguranta, preturile si mai mult in jos, astfel ca zilele in care fiecare dintre noi va avea un telefon cu adevarat „destept” nu mai sunt deloc departe.
George GINGUTA
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.