• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 07 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Decembrie , 2014

Fereastra închisorii / Ziua internaţională a munţilor

Răsfoind presa zilei mă întâlnesc cu o plăcută surpriză din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Anume faptul că la data de 11 decembrie, a fiecărui an, se sărbătoreşte ziua internaţională a munţilor. Instituită cu scopul declarat de a atrage atenţia asupra importanţei capitale pentru omenire a acestei lucrări dumnezeieşti care este muntele. Şi pe care omul îl răneşte adesea hulpav şi inconştient, neînţelegându-i pe deplin rostul covârşitor pentru viaţa oamenilor.

Începând cu tainele şi sensurile sale teologice profunde, mărturie stând mântuitoarele trimiteri biblice la Muntele Sinai, Muntele Măslinilor ori Golgota, trecând prin ascensiunile istorice ale alpiniştilor pe piscurile ce ating cerurile Himalayei, amintindu-ne de jertfa supraomenească a partizanilor anticomunişti din munţii noştri româneşti şi terminând cu fabulosul domeniu schiabil al Alpilor, munţii dăinuie esenţial şi existenţial peste oameni.

Din nefericire unii oameni, ori chiar oficialităţi publice cu gulere albe, îşi manifestă prostia ori criminalitatea agresându-i sistematic cu defrişări bezmetice, cu microhidrocentrale ecodistrugătoare, înstrăinări ilegale, cu incendieri, gunoaie, chiar exploataţii industriale aducătoare de cianuri, cu alte pângăriri de tot soiul. Totul, dar totul, se va întoarce împotriva oamenilor. Mai devreme sau mai târziu, dincolo de puterea de înţelegere a făpturilor atacatoare de lucrare dumnezeiască.

Munţii oferă generos, pe lângă resurse vitale pentru trupul omului, sublime valori şi ajutor pentru mântuirea sufletului.

Înţelesurile şi exemplaritatea lor existenţială sunt formatoare de mari caractere, imprimă ascensiune vieţii interioare, precum şi smerită închinare în faţa celui, care spre bucuria inimii noastre, i-a creat: Sfântul Dumnezeu. Slavă Lui şi înţelepciune oamenilor.

Comentariile celorlalți

Calin pe 29.12.2014 la 11:15
Din pacate Carpatii trec acum prin cele mai negre clipe din istorie si vor ramane mutilati pe veci datorita mafiei "micro"hidrocentralelor. Distrugerile provocate vailor si raurilor de aceasta mafie sunt ireversibile. Maramuresul avusese norocul ca scapase aproape in totalitate de hidrocentralele comuniste, avea pana in urma cu cativa ani rauri superbe pe baza carora se putea face un turism fantastic. Dar acum mare parte din rauri sunt o amintire si macelul continua, cu sprijinul furibund al functionrilor corupti, al celor pe care ii platim a faca exact opusul a ceea ce fac. In primavara buldozerele si excavatoarele vor intra sa mutileze si sece Mara.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.